Lifestyle

Η πρώτη Ελληνίδα πιλότος σε F-16

Συντάκτης  | 

πρώτη Ελληνίδα πιλότος σε F-16

Η πρώτη Ελληνίδα πιλότος σε F-16 αποτελεί παράδειγμα θέλησης και τόλμης, καθώς κατάφερε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα πιλότος μαχητικού F-16!

 

Η πρώτη Ελληνίδα πιλότος σε F-16 γράφει ιστορία στην Πολεμική Αεροπορία, είναι η 28χρονη υποσμηναγός Χρυσάνθη Νικολοπούλου από τις Πηγές Καβάλας.

Η 28χρονη «Αμαζόνα των αιθέρων» από μικρό παιδί ονειρευόταν να πετάξει ως πιλότος. Μεγαλώνοντας, δεν εγκατέλειψε το όνειρό της και, όταν ήρθε η στιγμή, δήλωσε τη Σχολή Ικάρων, όπου και πέρασε.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια σκληρής εκπαίδευσης σε αεροσκάφη Τ-41, Τ-2 και Τ-6, αλλά και άλλες απαιτητικές «δοκιμασίες» της σχολής, είναι πλέον σε θέση να κάθεται υπερήφανα στο πιλοτήριο ενός F-16.

Η πρώτη Ελληνίδα πιλότος στα F-16 κρατάει με σθένος και αυτοπεποίθηση το control stick του μαχητικού αεροσκάφους της και σκίζει τον ουρανό του Αιγαίου.

«Είναι τιμή μου και αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανη που είμαι η πρώτη γυναίκα στα F-16. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια ν’ αποδώσω τα μέγιστα στη διάρκεια της αεροπορικής μου καριέρας, διότι δεν πρόκειται απλά για έναν τίτλο, αλλά για ένα λειτούργημα.Θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που μπήκα στο πιλοτήριο του F-16 μαζί με τον εκπαιδευτή μου. Είχα μεγάλη ανυπομονησία να βιώσω την αίσθηση της πτήσης αλλά και των G» δήλωσε η 28χρονη ιπτάμενη.

Η πιλότος υπηρετεί στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στα αποκαλούμενα «Φαντάσματα» («Ghosts»). Μιλώντας η ίδια στο neakriti.gr, τόνισε πως «κάθε πτήση αποτελεί πρόκληση για τον/την ιπτάμενο/η, με τις δικές της ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις». Αν έπρεπε, όμως, να ξεχωρίσει κάποια; «Αυτή θα ήταν η πρώτη πτήση Scramble»  είπε.

Στην ερώτηση τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει σε αυτόν τον απαιτητικό κλάδο, απάντησε με ψυχραιμία πως χρειάζονται συγκέντρωση, αυτοπεποίθηση και απόλυτη αφοσίωση.

«Δεν υπάρχει χώρος για λάθη εκεί ψηλά» ξεκαθάρισε η 28χρονη υποσμηναγός, η οποία δεν θέλησε να επεκταθεί στους κινδύνους του επαγγέλματός της.

«Το να πετάς με ένα μαχητικό F-16 αποτελεί από μόνο του μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς κάθε πτήση σου προσφέρει διαφορετικά συναισθήματα. Παρ’ όλα αυτά, είναι τόσο απαιτητικό το περιβάλλον, που πρέπει να είσαι αφοσιωμένη/ος και συγκεντρωμένη/ος σε αυτό που κάνεις κάθε δευτερόλεπτο» εξήγησε.

Όσο για το ποια ήταν η αντίδραση των ανδρών συναδέλφων της, αλλά και των οικείων της στην απόφασή της να γίνει ιπτάμενη, απάντησε πως ήταν διστακτικοί απέναντί της.

«Η παρουσία μιας γυναίκας σε ένα οποιοδήποτε ανδρικό εργασιακό περιβάλλον -ούσα μειοψηφία- εγείρει κάποιου είδους διστακτικότητα. Παρ’ όλα αυτά, επειδή στην Πολεμική Αεροπορία έννοιες όπως συνεργασία και συναδελφικότητα είναι συνυφασμένες με τη λειτουργία και την επίτευξη της αποστολής, η αποδοχή από τους άνδρες συναδέλφους ήρθε σχεδόν άμεσα. Η οικογένειά μου από την πρώτη στιγμή με στήριξε σε αυτή μου την απόφαση και σήμερα είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι» κατέληξε η «ακοίμητη φρουρός» των ελληνικών αιθέρων.

Πηγή: δημοκρατία

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Design Magazine
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.