Auto & Moto
Η εποχή που το διαδίκτυο είναι τρόπος ζωής.
«Μανάααα, αύριο έχουμε να πάμε στο σχολείο πληροφορίες για τον Μάρκο Μπότσαρη!».
Όταν εγώ ήμουν στο σχολείο, η απάντηση που θα έπαιρνα θα ήταν: «Φέρε την… εγκυκλοπαίδεια να ψάξουμε μαζί»! Σήμερα, όταν ένα παιδί κάνει την παραπάνω ανακοίνωση στους γονείς του ακούει σαν απάντηση: «Μπες στο Internet να ψάξεις… ».
Αυτό, βέβαια, είναι αναμενόμενο και καθόλου κατακριτέο, καθώς το Διαδίκτυο, εκτός από τους κινδύνους που κρύβει, είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο ενημέρωσης, γνώσης, ψυχαγωγίας ακόμη και κοινωνικοποίησης. Ποιος θα το φανταζόταν όμως πριν από κάποια χρόνια, ότι θα έφτανε μια μέρα που πάρα πολλοί γονείς θα πίεζαν τα παιδιά τους για να βγουν από το Internet; Που θα διαπραγματεύονταν τις ώρες που θα τους επιτρέπουν να «σερφάρουν» και που θα έφταναν ακόμη και να ανησυχούν πολύ, επειδή παραμελούν όλη την φυσική ροή της καθημερινότητας για να παίξουν ένα παιχνίδι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ημέρα αυτή έχει φτάσει προ πολλού, καθώς πολλά παιδιά -κυρίως αγόρια- στην εφηβεία ή λίγο μετά τα 20 παρουσιάζουν σημάδια υπερβολικής ενασχόλησης, ακόμη και εθισμού, με το Διαδίκτυο. Μάλιστα, στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (M.E.Y.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», παρακολουθούνται ήδη 40 έφηβοι που παρουσιάζουν σημάδια εθισμού στο Διαδίκτυο.
Αριθμοί που προκαλούν σοκ!
• Διεθνή ε στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα το 1% των εφήβων έχει εθιστεί στη χρήση του Διαδικτύου, ενώ στη Νορβηγία το 1,98%, στην Κίνα το 2,4% και στην Κορέα το 14%. Στη χώρα μας ειδικά, η έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (M.E.Y.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού το 2007 σε δείγμα 897 εφήβων, ηλικίας κατά μέσο όρο 15 ετών, που ζούσαν στην Αττική, έδειξε τα εξής:
• Το 12,8% παρουσίαζε περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση του Διαδικτύου και το 1% ήταν εθισμένο στο Διαδίκτυο.
• Ο πιο συχνός λόγος χρήσης του Διαδικτύου ήταν τα διάφορα παιχνίδια.
• Το 4,2% του δείγματος είχε δεχθεί απειλές μέσω του Διαδικτύου.
• Το 53,4% χρησιμοποιούσε ήδη το Διαδίκτυο για διάστημα μεγαλύτερο του έτους.
• Το 26% το χρησιμοποιούσε καθημερινά και το 8% για περισσότερες από 20 ώρες εβδομαδιαίως.
• Τα αγόρια χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο σημαντικά περισσότερο από τα κορίτσια.
Όπως διαπιστώνετε λοιπόν, το διαδίκτυο έχει μεν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του… όπως ισχύει και σε κάθε άλλο πράγματα στη ζωή μας τα πάντα θέλουν μέτρο. Το πολύ και το καθόλου βλάπτουν, έτσι προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τους υπολογιστές, τα κινητά και τα τάμπλετ σας με σύνεση, σαν χόμπι και όχι σαν το επίκεντρο της ζωής σας…
Μάθετε να τα ελέγχετε εσείς και όχι αυτά εσάς!!!
Επιλέξτε έναν καφέ με φίλους και βάλτε στη τσέπη τα κινητά, θα διαπιστώσετε πως θα αρχίσετε να γελάτε πολύ περισσότερο και να επικοινωνείτε πολύ πιο ουσιαστικά, δεν πειράζει ας έχετε και διαφωνίες ή μικροτσακωμούς, είναι απόλυτα φυσιολογικά και ωραία!!!
Μη γίνεστε θύματα της τεχνολογίας, αλλά ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΤΕ την μόνο προς όφελός σας!
Live your live in reality!!!
Editor: Τζίνα Χουβαρδά