Beauty news

Η αγγλική Vogue εξυψώνει την αφρικανική ομορφιά

Συντάκτης  | 

Με τη νέα γενιά εγχρώμων μοντέλων, η αγγλική Vogue σπάει τα στερεότυπα εξυψώνοντας την αφρικανική ομορφιά! Το περιοδικό αναγράφει “Γεμάτο θέλγητρο και με κανέναν απολύτως συμβιβασμό” γνωρίστε τα εντυπωσιακά αστέρια του εξωφύλλου της Vogue.

Στο νέο της τεύχος, η αγγλική Vogue δεν έχει μοντέλα με αλαβάστρινη λευκή επιδερμίδα, αντιθέτως, αναδεικνύει την αφρικανική ομορφιά. Ο Φεβρουάριος του 2022 διαθέτει αφρικανική ψυχή και ακαταμάχητο ένστικτο.

Από τη Νάντια Γρινιεζάκη

Η βιομηχανία της μόδας έχει κατηγορηθεί αρκετά για ρατσισμό υπέρ της ομορφιάς, αλλά έχει και άλλο πρόσωπο. Εννέα πανέμορφες νέγρες όμως, οδηγούν το 2022 τη μόδα σε νέες βάσεις και αξίες!

Τα υψηλά standards που έχει επιβάλλει η βιομηχανία της μόδας για τα μοντέλα αρχίζουν να καταρρίπτονται. Πέρα από το ύψος, έφτασε η μέρα που τα κιλά και το χρώμα δεν ισχύουν. Τέλος στην εποχή που υπήρχε μόνο μία έγχρωμη γαζέλα. Πλέον οι γυναίκες της Αφρικής έχουν το «πάνω» χέρι.

Όπως όλα δείχνουν η νέα εποχή της μόδας ξεκινά να γράφεται με bold black γράμματα. Αυτό το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue είναι διαφορετικό. Εννέα πανέμορφες μαύρες καλλονές οδηγούν τη μόδα σε νέες βάσεις και αξίες.

ADUT, ANOK, NYAGUA, JANET JUMBO, MATY FALL, ABÉNY, AMAR, MAJESTY AMARE ΚΑΙ AKON!

Αυτά τα μοντέλα πρότυπα, ανοίγουν τον δρόμο για όλες εκείνες που έμειναν πίσω λόγω του χρώματος και της καταγωγής τους.

Μία ιστορική στιγμή ξεκινά από το τεύχος Φεβρουαρίου 2022 της βρετανικής Vogue. Το εξώφυλλο της «Βίβλου» της μόδας, γυρίζει την πλάτη σε όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα.

Κορίτσια από τη Σενεγάλη μέχρι της Αιθιοπία, γίνονται τα νέα πρότυπα μοντέλων. Εκεί που χωρούσε μόνο μία έγχρωμη γυναίκα, τώρα το black & white γίνεται κανόνας απαράβατος.

Η φωτογράφιση αυτή είναι μια πρόκληση στην παραδοσιακά λευκή μόδα. Μια παγιωμένη εδώ και χρόνια βιομηχανία που άρχισε να αλλάζει υπέρ της διαφορετικότητας.

Με σαφή αναφορά στο διάσημο εξώφυλλο “Supers” τής Vogue από τον Πίτερ Λίντμπεργκ το 1990. Η φωτογράφιση γίνεται το πιο σημαντικό statement της χρονιάς, κατά των μειονοτήτων στο χώρο.

Το περιοδικό θέλει να αποτείνει φόρο τιμής σε όλα τα μοντέλα-αντιπροσώπους μίας αλλαγής «τεκτονικών» διαστάσεων. Στις φωτογραφίες τα έγχρωμα μοντέλα απαθανατίζονται σε διάφορες πόζες με χρώματα και φωτισμό που εξαιρεί τα φυσικά τους χαρακτηριστικά. Έτσι το αποτέλεσμα γίνεται ακόμη πιο σαγηνευτικό αλλά και εξωτικό.

«Αυτά τα κορίτσια», δήλωσε ο αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue, «επαναπροσδιορίζουν το τι σημαίνει να είσαι fashion model. Λατρεύω το ότι επιτέλους δίνουμε περισσότερο χώρο στην αφρικανική ομορφιά».

Για την ιστορία….

Επί χρόνια, η Νιγηρία έστελνε τις εγχώριες καλλονές της στους διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς, χωρίς όμως να κατακτά την παραμικρή διάκριση. Τα εντυπωσιακά και αψεγάδιαστα κορίτσια, επέστρεφαν στην πατρίδα τους πάντα με άδεια χέρια. Οι καλλονές της Μαύρης Ηπείρου είχαν ελάχιστες πιθανότητες να διακριθούν διεθνώς. Στον κόσμο κυριαρχούσαν μόνο τα δυτικά πρότυπα ομορφιάς μέχρι και το 2000.

Στέμμα στη μαύρη ομορφιά

Η Αγκμπάνι Νταρέγκο κέρδισε το τίτλο της Μις Κόσμος στα καλλιστεία του σαν Σίτι της Νότιας Αφρικής το 2001. Ήταν η πρώτη φορά που μια Αφρικανή κέρδισε διεθνή τίτλο ομορφιάς. Η νίκη της εξέπληξε τους συμπατριώτες της. Τώρα η Νιγηρία από πατρίδα της απάτης και της διαφθοράς θεωρείται χώρα της ομορφιάς. H Νταρέγκο, που όταν κέρδισε ήταν 18 ετών, θεωρείται πλέον ηρωίδα.

H Μις Κόσμος είναι ψηλή, αριστοκρατική, και πάρα πολύ αδύνατη. Ήταν αυτό που πολλοί χαρακτήρισαν τότε «ένα λευκό κορίτσι με μαύρο δέρμα». Σήμερα, πιο όμορφη από ποτέ, παραμένει πεντάμορφη και εκθαμβωτική με μια μοναδική εξωτική ομορφιά!

Η Agbani Darego 38 ετών, 20 χρόνια μετά (2021)

21 χρόνια μετά…;

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Fashion Spot, το 43% των μοντέλων που περπάτησαν σε επιδείξεις μόδας για το φθινόπωρο/χειμώνα του 2021, ήταν μαύρες.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!