Γονείς & Οικογένεια
Η οικογένεια ως ασπίδα στην ανάπτυξη του παιδιού
Η κάθε οικογένεια έχει το πρόγραμμά της, το ρυθμό της, την δική της καθημερινότητα και αστεία, τις δικές της συνήθειες.
Όσο και να μας απορροφά η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις υπάρχει πάντα το μονοπάτι εκείνο που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να βάλουμε λίγο αλατοπίπερο στην οικογενειακή μας ζωή. Να προσθέσουμε λίγες διαφορετικές στιγμές ευτυχίας! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας στις 15 Μαΐου που καθιερώθηκε από το 1993 και αναδεικνύεται η οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας συγκεντρώσαμε μερικές ιδέες για το τι μπορεί να κάνει μια οικογένεια ώστε να διασκεδάζει περισσότερο. Να επικοινωνεί καλύτερα. Να γελάει περισσότερο και να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των μελών της οικογένειας!
Βάλτε μουσική
Πάντα υπάρχει η κατάλληλη ώρα για λίγη μουσική. Ό,τι και να κάνετε μέσα στο σπίτι βάλτε για λίγη ώρα τα αγαπημένα σας τραγούδια, ή τα αγαπημένα τραγούδια των παιδιών. Ξεβιδωθείτε οικογενειακώς στο χορό και στο τραγούδι! Ο ρυθμός μας τονώνει, μας φέρνει πιο κοντά και σπάει τη μονοτονία!
Χουζούρεμα
Τα Κυριακάτικα πρωινά είναι η καλύτερη στιγμή για οικογενειακό χουζούρεμα! Όταν ξυπνήσετε μπορεί να μαζευτεί όλη η οικογένεια στο κρεβάτι αφιερώστε λίγο χρόνο στο χουζούρεμα και απολαύστε ένα πρωινό χωρίς άγχος και πρόγραμμα!
Παιχνίδι
Εάν υπάρχουν στιγμές στο οικογενειακό τραπέζι που δεν ησυχάζει κανείς, που μιλάνε όλοι μαζί και δημιουργούνται έντονες συζητήσεις και διαφωνίες με τα παιδιά. Μετατρέψτε το σε παιχνίδι! Βάλτε μια αλατιέρα στο επίκεντρο και κάθε φορά που θα έχει κάποιος τη συγκεκριμένη αλατιέρα θα μιλάει χωρίς να τον διακόπτουν οι υπόλοιποι. Μετά θα τη δίνει σε αυτόν που είναι η σειρά του να μιλήσει. Τα παιδιά θα το δουν και αυτά ως παιχνίδι, θα μάθουν να ακούνε τον άλλον και τα γεύματα θα κυλούν πιο ομαλά!
Καλύτερη επικοινωνία
Συνήθως δεν αποτυπώνουμε επακριβώς αυτά που μας λένε ώστε να έχουμε πλήρη κατανόηση και συμφωνία. Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί όταν κάποιος μας λέει κάτι, μπορεί το μυαλό μας να σκέφτεται και κάτι άλλο ταυτόχρονα. Αυτό συμβαίνει φυσικά και με τα παιδιά! Κι επειδή μια σχέση στηρίζεται στην επικοινωνία και τις συμφωνίες χρειάζεται μια υπενθύμιση κάθε φορά που λέγεται κάτι. Δηλαδή εάν θέλετε να πείτε στο παιδί σας να πάει για ύπνο στις 9 ζητήστε του να επαναλάβει αυτό που του είπατε για να σιγουρευτείτε ότι το άκουσε και ότι συμφώνησε. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι ενδοοικογενειακές παρεξηγήσεις!
Οικογενειακή δημιουργία
Kάθε μέρα μπορείτε να αφιερώνετε ένα τέταρτο για να συνεχίσετε μια δραστηριότητα που έχετε ξεκινήσει νωρίτερα. Την αφήγηση μιας ιστορίας, ένα παζλ, ένα παιχνίδι τάβλι ή σκάκι, ένα κολλάζ, μια κατασκευή, ή ακόμα κι ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού! Κάτι που να το καθιερώσετε ως οικογενειακή υπόθεση και να δημιουργείται κάθε μέρα κι από λίγο. Αυτό μπορεί να προσθέσει στιγμές ηρεμίας στην καθημερινότητά σας. Να σας φέρει δηλαδή πιο κοντά σαν οικογένεια.
Έκπληξη και αυθορμητισμός
Μια φορά στο τόσο οργανώστε μια έκπληξη! Βάλτε τον αυθορμητισμό και τη φαντασία σας, μπείτε οικογενειακώς στο αμάξι και σταματήστε κάπου. Σε ένα πάρκο, σε ένα μουσείο, σε ένα καφέ όπου τραβάει η ψυχή σας! Αυτές οι εξάρσεις αυθορμητισμού ανανεώνουν τη διάθεση όλων!
Υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις που μπορείς να κάνεις με όλη την οικογένεια και να είστε εσείς και τα παιδιά σας ευτυχισμένοι! Δε χρειάζονται άπειρο χρόνο, φοβερή οργάνωση ή μεγάλα χρηματικά ποσά για να υλοποιηθούν οι ιδέες αυτές παρά μόνο κέφι, ζωντάνια και καλή διάθεση!