Beauty Trends

Η εξέλιξη του μακιγιάζ από το 1900 έως σήμερα

Συντάκτης  | 

“Το μακιγιάζ κυρίως βελτιώνει την εικόνα των ατόμων” υποστηρίζει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, στην πραγματικότητα είναι τέχνη και τρόπος έκφρασης. Μέσα από αυτό μπορούμε να δούμε τον “εσωτερικό κόσμο” μιας γυναίκας ή γενικότερα ενός ανθρώπου.

Η εξέλιξη του μακιγιάζ μετά το 1900 σχετίζεται κυρίως με την ομορφιά, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και με την εξωτερίκευση της φαντασίας. Η τέχνη του μακιγιάζ από την αρχαιότητα έως το 1900 δήλωνε κυρίως το στάτους και την ευημερία. Πάντα όμως αντιπροσωπεύει τα ιδανικά και τις αντιλήψεις κάθε πολιτισμού και της εποχής που διανύει!

Από την Σταυρούλα Λορίδα και τον Δημήτρη Χασεκίδη.

1900-1950

Στο πρώτο μισό του 20ου αι. το μακιγιάζ άλλαξε ολοκληρωτικά. Κατά την Εδουαρδιανή περίοδο, οι γυναίκες προτιμούσαν το ανοιχτόχρωμο και καθαρό δέρμα. Τα μάγουλα ήταν έντονα και ροδαλά. Το κόκκινο κραγιόν και τα έντονα  χείλη αποτελούσαν σημείο κατατεθέν αυτής της περιόδου.

Με την βιομηχανική επανάσταση ήρθε και η πρώτη μεγάλη επανάσταση στο μακιγιάζ του περασμένου αιώνα. Από την δεκαετία του 1920 έκανε πάλι την εμφάνισή του το eyeliner και η έντονη σκουρόχρωμη σκιά στα μάτια. Σε συνδυασμό με μαύρες, πυκνές και έντονες βλεφαρίδες. Η τάση με τα έντονα μάτια ερχόταν και έφευγε, πιο έντονη ή πιο απαλή, στις δεκαετίες του 1920, 1930, 1940 και 1950.

Ο συνδυασμός eyeliner, έντονη βλεφαρίδα και κόκκινο κραγιόν απογειώθηκε στο πρόσωπο της Merilyn Monroe. Αυτή το έκανε γνωστό λανσάροντας το για όλες τις γυναίκες με την χαρακτηριστική φυσιογνωμία της. Αυτό την καθιέρωσε και ως sex symbol και σύμβολο της απόλυτης ομορφιάς, της εποχής.

1960

Τα καλλυντικά πλέον αρχίζουν να γίνονται προσιτά σε όλες της γυναίκες και η χρήση τους δεν έχει όρια! Στα χείλη αρχίζουν να εμφανίζονται και αποχρώσεις του μπεζ και του ροδακινί, ενώ το liner γίνεται πιο έντονο. Την περίοδο του 60′ αρχίζει το πάνω βλέφαρο να χρωματίζεται σε έντονα και φωτεινά χρώματα. Πρόσωπα όπως αυτό της Brigette Bardot, με λάγνο βλέμμα και σαρκώδη χείλη είναι οι μούσες που λανσάρουν τις νέες τάσεις.

1970

Φωτεινά, λαμπερά και glitter χρώματα παντού! Η σεξουαλική επανάσταση των hippies ξεκίνησε και την επανάσταση στο κλασικό και συντηρητικό μακιγιάζ και τα  χρώματα του. Τα μάτια δείχνουν πολύ μεγάλα και εκφραστικά και η υπερβολή δημιουργείται με το πολύ έντονο eye liner και την XXL ψεύτικη βλεφαρίδα. Πρέσβειρα του στυλ η μικροσκοπική και ανορεκτική Twiggy.

Το λαμπερό πορφυρό, το μωβ, το χρυσό, το πράσινο, το μπλε, τα γκρι, τα πορτοκαλί και άλλα χρώματα κάνουν την εμφάνιση τους στις αρχές της δεκαετίας και κορυφώνονται με τις Disco Queens των 70s.

 

1980

Η εμφάνιση των neon χρωμάτων φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς είναι ένα νέο είδος που δεν υπήρχε έως τότε στο μακιγιάζ. Εφαρμόστηκαν στο έπακρον σε μάτια και χείλη, ενώ το έντονο φούξια κραγιόν ήταν must από το πρωί έως το βράδυ!

Παράλληλα έκανε την εμφάνιση του και το πολύ έντονο μαύρο σε μάτια και χείλι, με τους επαναστάτες Goths, Panks και Gruftis, ως αντί pop λάτρεις. Αυτό το είδος του μακιγιάζ το εφάρμοζαν τόσο οι γυναίκες όσο και οι νεαροί άντρες. Εξέλιξη αυτής της τάσης επικρατεί έως και σήμερα.

1990

Στη δεκαετία του ’90 τα πράγματα άρχισαν πάλι να ηρεμούν και ξεκίνησαν να προτιμώνται πάλι οι πιο φυσικές αποχρώσεις και το απαλό μακιγιάζ. Οι σκιές είναι κυρίως σε «φυσικό» καφέ και γκρι ματ χρώμα, ενώ τα κραγιόν είναι συνήθως σε μπορντό και αποχρώσεις του καφέ. Πλέον ξεκίνησε να δίνετε και μεγάλη προσοχή στην ποιότητα και τα συστατικά των καλλυντικών. Πρέπει να περιέχουν βιταμίνες, βότανα και ενυδατικά στοιχεία. Λαμπερά και αψεγάδιαστα πρόσωπα όπως αυτά των Cindy Crawford και Alicia Silverstone ήταν το όνειρο των περισσοτέρων κοριτσιών.

2000

Με την αλλαγή της χιλιετίας προέκυψαν και αλλαγές στις τάσεις του μακιγιάζ. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν έντονες σκιές που τις άπλωναν σε όλο το μήκος του πάνω βλεφάρου και του ματιού. Ενώ το eyeliner και το μολύβι ματιών προτιμούσαν να είναι ατημέλητο και το τοποθετούσαν τόσο στο άνω όσο και στο κάτω βλέφαρο. Χαρακτηριστικό της δεκαετίας ήταν το μπορντό κραγιόν και το σκούρο μολύβι χειλιών περιμετρικά, σε συνδυασμό με ένα πολύ ζουμερό πιο ανοιχτόχρωμο lip gloss.

Όσον αφορά την περιοχή των ζυγωματικών, το έντονο μπρόνζερ, το ροζ-μπορνώ ρουζ και η μεγάλη ποσότητα highlighter αποτελούσαν το σημείο αναφοράς της εποχής. Το λαμπερό μακιγιάζ της Christina Aguilera και τα εξωτικά, γατίσια μάτια της Tyra Banks είναι δυο από τα χαρακτηριστικά στυλ.

2021

Πλέον με μια τεράστια κληρονομιά στη φαρέτρα μας, από στυλ, τεχνικές και τεχνοτροπίες, το μακιγιάζ έχει φύγει από τα καθιερωμένα και έχει περάσει σε άλλη διάσταση!

Με την καθημερινή χρήση του internet και των των social media, οι make-up influencers ανά τον κόσμο δημιουργούν ατελείωτες τάσεις και προτάσεις. Το μακιγιάζ σε πολλές περιπτώσεις περνάει έτσι στην τέχνη.

Πλέον, υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που «ζωγραφίζει» πρόσωπα και είναι το ξεκίνημα μιας άλλης, νέας εποχής. Οι εξελίξεις στον τρόπο εφαρμογής και στα υλικά περνούν διαρκώς σε άλλο επίπεδο. Μέσα από το Instagram και πλέον το διαδεδομένο tik-tok οι επιρροές προέρχονται από κάθε άκρη της γης, εξελίσσονται καθημερινά και είναι αστείρευτες…!

 

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!