Κατοικίδια & Ζώα

Γάτα: Οι κυριότερες δερματικές παθήσεις και πώς εκδηλώνονται

Συντάκτης  | 

Ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα το δέρμα στην γάτα σας; Το δέρμα της πρέπει να είναι πάντα καθαρό, χωρίς στίγματα και κοκκινίλες. Γι’ αυτό πρέπει να την παρατηρείτε καθημερινά και με κάθε ένδειξη να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.

Κάθε αλλαγή στην επιφάνεια του δέρματος της είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με την γάτα μας. Τότε το ζώο πρέπει να το εξετάσει άμεσα ένας κτηνίατρος ώστε να εντοπίσει ακριβώς την αιτία που της έχει προκαλέσει αυτό το πρόβλημα!

Οι δερματικές αλλοιώσεις στη γάτα είναι μία από τις συνηθέστερες παθήσεις που την ταλαιπωρούν. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που τις προκαλεί και μπορεί να είναι ακόμα και μεταδοτικά από γάτα σε γάτα.

Η έντονη φαγούρα και η αλλαγή στη συμπεριφορά του ζώου θα πρέπει να σας προβληματίσει, όπως άλλωστε και κάθε αλλαγή στην επιφάνεια του δέρματος.

Τα παράσιτα είναι ένας πιθανός λόγος που μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλοιώσεις στη ψιψίνα σας. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να φροντίζετε πάντα για αποπαρασίτωση στους σωστούς χρόνους. Αν όμως έχετε προνοήσει γι’ αυτό και παρόλα αυτά δείτε οποιοδήποτε ερεθισμό στο δέρμα, πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.

Αυτός είναι ο πλέον αρμόδιος για να κάνει μια διάγνωση και βέβαια να βρει την πραγματική αιτία του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση η πρόληψη μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για τη ζωή του αγαπημένου σας κατοικίδιου. Καλό είναι λοιπόν, να ελέγχετε σε τακτά διαστήματα το δέρμα της γάτας σας.

Δείτε παρακάτω τις κυριότερες δερματικές παθήσεις που μπορεί να έχει μια γάτα, πώς εκδηλώνονται και τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας προβληματίσουν.

Feline Alopecia

Στην αλωπεκία η γάτα έχει γυμνά μέρη στο σώμα της που συνήθως της προκαλούν φαγούρα, με αποτέλεσμα να τα δαγκώνει για να μπορέσει ν’ ανακουφιστεί. Η ενόχληση μάλιστα είναι τόσο έντονη που επιφέρει και αλλαγές στη συμπεριφορά της. Κύρια αιτία της εμφάνισης αλωπεκίας είναι κάποια υπερευαισθησία, όπως για παράδειγμα αλλεργία από ψύλλους, παράσιτα ή σκουλήκια. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε ψυχολογικούς λόγους,  το άγχος που της προκαλεί κάποια αλλαγή στο περιβάλλον της ενδεχομένως. Τα συμπτώματα διαφέρουν από το είδος της αλλεργίας, μπορεί δηλαδή το ζώο να μην έχει απαραίτητα φαγούρα. Στις περιπτώσεις όμως που εκδηλώνεται κνησμός, τις περισσότερες φορές η πάθηση είναι και μεταδοτική από γάτα σε γάτα. Επισκεφθείτε εγκαίρως τον κτηνίατρο σας για να γίνει εξέταση του δέρματος της γάτας σας.

Eosinophilic Granuloma

Πρόκειται για ένα τύπο κυττάρου του σώματος που αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά να σκοτώνονται τα βακτήρια. Παράλληλα όμως προωθεί και τις φλεγμονές. Πώς εκδηλώνεται: Η γάτα εμφανίζει μικρές πληγές στο δέρμα με κοκκινίλες. Δεν πονάει όμως, ούτε έχει φαγούρα. Η συγκεκριμένη δερματική πάθηση συνήθως αφορά νεαρά γατάκια, 6-12 μηνών με τα συμπτώματα να υποχωρούν σταδιακά με το χρόνο. Αν το νεαρό γατάκι σας εμφανίσει ανάλογη δερματική αλλοίωση δεν θα πρέπει να επαναπαυτείτε στο γεγονός ότι πιθανόν θα περάσει από μόνη της, χρειάζεται ειδική εξέταση αίματος για να διαπιστωθεί τι ακριβώς είναι και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του.

Miliary dermatitis

Πρόκειται για μία δερματική πάθηση όπου η γάτα εμφανίζει, κυρίως στην περιοχή της πλάτης, μικροσκοπικές και στρογγυλές πληγές, κόκκινες και με κρούστα. Τα αίτια είναι πολλά, όπως παράσιτα, ευαισθησία στο περιβάλλον, αντίδραση σε τροφή ή ακόμα κάποια αντίδραση του ανοσοποιητικού. Επίσης, μπορεί να προκαλείται από αντίδραση σε συγκεκριμένα φάρμακα. Και σ’ αυτή την περίπτωση, όπως και σε κάθε δερματική αλλοίωση, κρίνεται απαραίτητη η εξέταση από κτηνίατρο. Χωρίς ανάλυση δείγματος του δέρματος δεν μπορεί να δοθεί και η ανάλογη θεραπεία που θα ανακουφίσει το ζώο μας από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *