Πρόσωπα

Gary Moore

Συντάκτης  | 

Ο Gary Moore (4 Απριλίου 1952 – 6 Φεβρουαρίου 2011), ήταν από τους κορυφαίους κιθαρίστες της ροκ μουσικής σκηνής. Η κιθάρα του “έκλαιγε” και η φωνή του ήταν χαρακτηριστική, με πολύ ήπιους τόνους και ιδιαίτερη αρμονία.   

Ο Robert William Gary Moore, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1952 στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και ήταν κατά βάση αναγνωρισμένος ως κιθαρίστας της μπλουζ ροκ μουσικής, αλλά και  τραγουδιστής. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στην ηλικία των 8 ετών. Χαρακτηριστικό ήταν, πως ενώ ήταν αριστερόχειρας, έπαιζε κιθάρα με το δεξί του χέρι…  
Οι πρώτες επιρροές του ήταν από τον Πίτερ Γκριν, ο οποίος στη συνέχεια έγινε και μέντοράς του, όταν ο Μουρ έπαιζε στο Δουβλίνο. Η μουσική του Μουρ κέρδισε πολύ θετικές κριτικές και θαυμαστές στην Ευρώπη, ενώ στην Αμερική ήταν λιγότερο δημοφιλής. Συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες και πειραματίστηκε σε πολλά μουσικά είδη, όπως ροκ, τζαζ, μπλουζ, κάντρι, electric blues, hard rock και heavy metal.


Το 1969 σε ηλικία 16 ετών, εγκαταστάθηκε στο Δουβλίνο και έγινε μέλος του συγκροτήματος “Skid Row” με τους Νόελ Μπρίτζμαν και Μπρους Σιλς. Έτσι άρχισε να γίνεται διάσημος στην μουσική βιομηχανία. Τότε ξεκίνησαν και οι δεσμοί του με τον Φιλ Λάινοτ.


Τα πρώτα τους Album ήταν:   

• Skid (1970)
34 Hours (1971)
Gary Moore/Brush Shiels/Noel Bridgeman (1971) Κυκλοφόρησε (1990)
Live And On Song – BBC Live in Concert (1969–71) Κυκλοφόρησε (2006)

Η σόλο καριέρα του
Το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1973, με τίτλο Grinding Stone (με όνομα συγκροτήματος “the Gary Moore Band”).

Όμως ουσιαστικά η σόλο καριέρα του ξεκίνησε το 1978, με την βοήθεια του Λίνοτ. Τότε σημείωσαν  μεγάλη επιτυχία με το “Parisienne Walkways”, και το άλμπουμ των Thin Lizzy Black Rose “A Rock Legend”.

Έπειτα από σειρά ροκ δίσκων, ξεκίνησε να ασχολείται με την μπλουζ μουσική και ηχογράφησε το “Still Got the Blues”, με την συνεισφορά των Άλμπερτ Κινγκ, Άλμπερτ Κόλινς και Τζορτζ Χάρισον.

Σε αυτό το είδος παρέμεινε ως το 1997. Στη συνέχεια μεταπήδησε σε πιο σύγχρονους ρυθμούς, με το “Dark Days in Paradise”, αλλά επέστρεψε το 2001 με το “Back to the Blues”.
Συνέχισε στην μπλουζ με τα Power of the Blues (2004), Old New Ballads Blues (2006), Close As You Get (2007) και Bad For You Baby (2008).

Στις 6 Φεβρουαρίου 2011 πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρε σε ηλικία 58 ετών, σε ξενοδοχείο της Ισπανίας όπου βρισκόταν για διακοπές.

Δισκογραφία

Studio albums

• Grinding Stone (1973)
• Back on the Streets (1979)
• G-Force (1980)
• Gary Moore (1982)
• Corridors of Power (1982)
• Victims of the Future (1984)
• Dirty Fingers (1984)
• Run for Cover (1985)
• Wild Frontier (1987)
• After the War (1989)
• Still Got the Blues (1990)
• After Hours (1992)
• Blues for Greeny (1995)
• Dark Days in Paradise (1997)
• A Different Beat (1999)
• Back to the Blues (2001)
• Power of the Blues (2004)
• Old New Ballads Blues (2006)
• Close As You Get (2007)
• Bad for You Baby (2008)

Live albums  

• Live at the Marquee (1983)
• We Want Moore (1984)
• Rockin’ Every Night – Live in Japan (1986)
• Blues Alive (1993)
• Live At Monsters Of Rock (2003)
• Live At Montreux DVD [The Definitive Montreux Collection] (2007)

Συλλεκτικά albums

• Ballads & Blues 1982-1994 (1994)
• Ballads & Blues 2 (1996)
• Out in the Fields: the Very Best of (1998)
• Blood of Emeralds: the Very Best of (1999)
• The Best of the Blues (2002)
• Have Some Moore – The Best of (2002)
• Parisienne Walkways: The Blues Collection (2003)
• Back on the Streets: The Rock Collection (2003)
• The Essential Gary Moore (2003)
• Blue Collection/Rock Collection (2004)
• The Platinum Collection (2006)

Thin Lizzy Albums

• Nightlife (1974) (“Still in Love with You”)
• Remembering – Part 1 (1976) (συλλογή)
• Black Rose: A Rock Legend (1979)
• The Continuing Saga of the Ageing Orphans (1979) (συλλογή)
• The Adventures of Thin Lizzy (1981) (συλλογή)
• Life (1983)
• Dedication: The Very Best of Thin Lizzy (1991) (συλλογή)
• Thin Lizzy Greatest Hits (2004) (συλλογή)

Colosseum II Albums

• Strange New Flesh (1976)
• Electric Savage (1977)
• War Dance (1977)

Με τον Greg Lake

• Greg Lake (1981)
• Manoeuvres (1983)

Με τους BBM  

• Around the Next Dream (1994)

(Gary Moore’s) Scars

Albums
• Scars (2002)

DVDs  

• Thin Lizzy Live at Sydney Harbour ’78, (1978)
• The Old Grey Whistle Test 2, (2003)
• Live at Monsters of Rock, (2003)
• Gary Moore & The Midnight Blues – Live at Montreux 1990, (2004)
• One Night in Dublin: A Tribute to Phil Lynott|Gary Moore and Friends: One Night in Dublin – A Tribute to Phil Lynott, (2006)

Πηγή βασικών πληροφοριών και δισκογραφίας: wikipedia

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.