Γενικά

Trials Evolution

Συντάκτης  | 

trials evo frontpageΓκάζι, φρένο, κλίση προς τα μπρος, κλίση προς τα πίσω. Ήδη ξέρετε πώς να παίξετε το Trials Evolution. Αυτό που δεν ξέρετε, αν δεν έχετε δει τα prequels, είναι ότι η RedLynx, με τη χρήση των απλών αυτών εντολών και μιας άψογα υλοποιημένης μηχανής φυσικής, έχει δημιουργήσει μία από τις πιο εθιστικές εμπειρίες στο χώρο του gaming…. Το concept είναι απλό και γνωστό σε όσους έχουν ακολουθήσει την σειρά από την εποχή του flash-based Trial Bike: ο παίκτης ελέγχει μια μοτοσυκλέτα και την κλίση του σώματος του αναβάτη και τρέχει ενάντια στο χρόνο σε τρισδιάστατες οπτικά, αλλά δισδιάστατες πρακτικά, πίστες με εμπόδια. Η δισδιάστατη προσέγγιση του gameplay είναι και το κλειδί του Trials, αφού απλοποιεί την επαφή με το παιχνίδι, χωρίς να θυσιάζει το επίπεδο δυσκολίας. Έτσι, έχουμε εδώ την ιδανική έκφραση της λογικής «εύκολο στην εκμάθηση, δύσκολο στην πλήρη κατάκτηση». Πράγματι, ο καθένας μπορεί να πιάσει το χειριστήριο και να παίξει τις πρώτες πίστες του Trials Evolution χωρίς πολλές εξηγήσεις, αφού ό,τι συμβαίνει στην οθόνη χαρακτηρίζεται από φυσικότητα. Η επίτευξη καλού χρόνου όμως στα τελευταία επίπεδα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία…

trials evolution 1Η χρήση μοτοσυκλετών και η χρονομέτρηση κατατάσσουν φαινομενικά το Trials στα racing games, όμως η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσε εξίσου εύκολα να χαρακτηριστεί ως ένα platform game με μηχανές. Τα εμπόδια και τα σημεία με κλίση στο έδαφος είναι έτσι τοποθετημένα ώστε το συνεχές πάτημα του γκαζιού να μην είναι πάντα η καλύτερη λύση. Αντιθέτως, πρέπει να γίνεται συνεχής αξιολόγηση της απόστασης ανάμεσα στα εμπόδια και να επιλέγεται σε κλάσματα δευτερολέπτου η σωστή ταχύτητα και κλίση του σώματος, ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απαιτητικά όταν στόχος είναι ο πιο γρήγορος χρόνος, αφού πολλές φορές υπάρχουν δύο και τρία μονοπάτια στον κάθετο άξονα και η χρήση του γρηγορότερου προϋποθέτει την συσσώρευση ορμής από την αρχή κιόλας της πίστας. Τα παραπάνω θα μπορούσαν πολύ εύκολα να μεταπέσουν στην κόλαση του trial and error, όμως η λήψη της δράσης υπό γωνία επιτρέπει την έγκαιρη αντίληψη των επερχόμενων εμποδίων.

trials evolution 2Αυτό που έχει καταφέρει το Trials Evolution, λόγω του συνδυασμού απλού χειρισμού και μελετημένου μοντέλου φυσικής, είναι η παροχή μιας εμπειρίας που μεταδίδει την αίσθηση της αλληλεπίδρασης σε πρωτογενές, σχεδόν ενστικτώδες επίπεδο, δίνοντας πραγματικά επιτυχημένα την αίσθηση ότι ελέγχετε ένα αντικείμενο επί της οθόνης Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάτι το μεμπτό στην χρήση των video games ως μέσου διήγησης ιστοριών, όμως το βασικό τους χαρακτηριστικό παραμένει η δυνατότητα αλληλεπίδρασης και το Trials Evolution αποτελεί μία από τις καλύτερες υλοποιήσεις της παραδοσιακής, βασισμένης στις ικανότητες του παίκτη, προσέγγισης στο gameplay.

trials evolution 3Σήμα κατατεθέν της σειράς ήταν ανέκαθεν η υψηλή δυσκολία της, κάτι που ισχύει και εδώ. Η διαφορά έγκειται στην δομή του career mode. Ενώ στο Trials HD οι πραγματικά δύσκολες πίστες εμφανίζονταν σχετικά νωρίς, χωρίς προειδοποίηση, εδώ η πρόοδος είναι πιο ομαλή, με κλιμακούμενη αύξηση της δυσκολίας και ύπαρξη license tests ανάμεσα στις υπάρχουσες ομάδες πιστών, που διδάσκουν στον παίκτη τις απαραίτητες τεχνικές πριν τον πετάξουν στα βαθιά. Ο κύριος λόγος όμως που επιτυγχάνεται η αίσθηση του εθισμού και όχι του εκνευρισμού, είναι η πυκνή χρήση checkpoints και η δυνατότητα άμεσης επιστροφής σε αυτά με το πάτημα ενός πλήκτρου, με τις ανάλογες επιπτώσεις. Το χρώμα του μεταλλίου που θα κερδίσετε δεν εξαρτάται μόνο από τον χρόνο ολοκλήρωσης της πίστας, αλλά και από τον αριθμό των επανεκκινήσεων από checkpoints. Έτσι, όταν δε θέλετε να βγάλετε απλώς μία πίστα και κυνηγάτε το χρυσό -και αργότερα το πλατινένιο- μετάλλιο, το πλήκτρο του restart είναι μονόδρομος αν η μηχανή σας βρεθεί αναποδογυρισμένη και ο αναβάτης σακατεμένος στο έδαφος.

Editor: Ηλίας Πέππας
Διαβάστε περισσότερα στο www.enternity.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *