Ανδρική Μόδα

Formal look: 10 σημεία που πρέπει να προσέχετε για ένα άψογο κοστούμι

Συντάκτης  | 

Chris Hemsworth για την Hugo Boss

Υπάρχουν ορισμένοι «κανόνες» στο Formal look και το κοστούμι που μένουν αναλλοίωτοι με το πέρασμα των χρόνων. Ακόμη και οι νέοι άνδρες ακολουθούν τους βασικούς κανόνες σε αυτό το ντύσιμό. Κανόνες που δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες την δημιουργία του και εφαρμόζονται έως σήμερα!

Ένα Formal look ή κοινώς «επίσημο» ντύσιμο με κοστούμι, πρέπει να είναι πάντα προσεγμένο και σωστό. Να ακολουθεί πάντα τα στανταρτς, τους σταθερούς κανόνες και όλα τα must.

Αυτά τα… «στάνταρτς» βασίζονται στον τρόπο κυρίως που πρέπει να φοριέται ένα κοστούμι, αλλά και σε κάποια ποιοτικά και πρακτικά χαρακτηριστικά! Η κύρια προϋπόθεση ενός σωστού επίσημου outfit είναι η καλή εφαρμογή των ρούχων.

Σημαντική ωστόσο είναι και η ποιότητα του υφάσματος. Η αξία του είναι μεν σημαντική, αλλά όχι πάντα απαραίτητη!

Το κοστούμι άρχισε να φοριέται πρώτη φορά με τη σημερινή του μορφή κατά τη Βικτωριανή περίοδο στην Βρετανία, στα τέλη του 19ου αιώνα. Από τις αρχές του 20ου αιώνα άρχισε να γίνεται must ως αντρικός  business dress code. Αυτό το look σταδιακά έγινε απαραίτητο σε όλους τους εργαζόμενους σε  «σοβαρές» και «καθώς πρέπει» επιχειρήσεις. Κυρίως σε όσους εργαζόταν σε γραφεία και  υψηλόβαθμες θέσεις.

Για να είναι ένας άνδρας «σωστά» κομψός με κοστούμι, πρέπει να διαλέξει και το κατάλληλο για κάθε περίσταση. Σίγουρα, μπορείτε να πειραματιστείτε με τις νέες τάσεις μόδας, είναι πάντα απαραίτητο, αλλά… και σε αυτή την περίπτωση, οι κανόνες είναι κανόνες. Όταν λοιπόν βρεθείτε αντιμέτωποι με αυτό το «σοβαρό» δίλημμα, του επίσημου ενδύματος, απλά ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές. Θα είστε σαν τα μοντέλα των μεγάλων brands και θα αποκτήσετε ένα απόλυτα κομψό ντύσιμο με άψογη εφαρμογή!

Το ανδρικό «επίσημο» κοστούμι αποτελεί έναν συνδυασμό κομματιών. Περιλαμβάνει το παντελόνι και το σακάκι στο ίδιο ύφος, στυλ και ύφασμα. Φοριέται με γιλέκο (αρκετές φορές), με πουκάμισο (με κουμπάκια στο γιακά), γραβάτα, μαντίλι στο πέτο και δερμάτινα καλογυαλισμένα παπούτσια.

 10 βασικά σημεία που πρέπει να προσέχετε στο κοστούμι για μια τέλεια και σωστή εφαρμογή.

1. Οι ώμοι του σακακιού πρέπει να είναι ακριβώς. Ούτε να προεξέχουν πολύ, αλλά ούτε να είναι η ένωση του μανικιού πιο μέσα από το τελείωμα των ώμων του σώματος.

2. Το κουμπί μπροστά, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ψηλά, ούτε να είναι σφιχτό. Πρέπει να είναι στο ύψος της μέσης και να κουμπώνει χαλαρά, δίχως να δημιουργούνται σούρες.

3. Όταν είναι κουμπωμένο, το σακάκι δεν πρέπει να πετάει στο στήθος. Πρέπει το ύφασμα να είναι επίπεδο και να στρώνει άψογα.

4. Το μήκος του σακακιού δεν πρέπει να είναι ούτε μακρύ, ούτε κοντό. Δεν πρέπει να είναι ούτε πιο κάτω από τον καβάλο, ούτε πιο πάνω, αλλά ακριβός στο ίδιο ύψος.

5. Το παντελόνι πρέπει στους γλουτούς να εφαρμόζει με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι άνετο και να στρώνει ωραία. Δεν πρέπει να σακουλιάζει, αλλά ούτε και να είναι πολύ στενό.

6. Οι τσέπες δεν πρέπει να πετάνε αλλά να είναι επίπεδες και να στρώνουν όμορφα.

7. Το πίσω μέρος του σακακιού (στους ώμους) δεν πρέπει να τσαλακώνει αλλά να είναι επίπεδο.

8. Τα πατζάκια του παντελονιού δεν πρέπει να τσαλακώνουν στα παπούτσια… Το μήκος τους πρέπει να τελειώνει μόλις καλύψει τα παπούτσια.

9. Το μήκος των μανικιών πρέπει να έρχεται μεταξύ του 1/4ου και του 1/2ου της μανσέτας του πουκαμίσου.

10. Τέλος, το πέτο του σακακιού. Πρέπει να εφαρμόζει πάντα σφιχτά γύρο από τον λαιμό και γύρο από τον γιακά του πουκαμίσου. Το πέτο πρέπει να «πέφτει» γύρο από το λαιμό και στο στήθος, ομοιόμορφα και λεία.

Εάν κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία δεν ταιριάζει με τα ρούχα που επιλέξατε, τότε έχετε επιλέξει λάθος κοστούμι και για ένα σωστό Formal look πρέπει να το βελτιώσετε. Αλλάξτε το ή διορθώστε το σε έναν καλό και έμπειρο ράφτη!

+ Tips

Προσέξτε το πουκάμισο.

Φροντίστε να εφαρμόζει κυρίως σωστά στους ώμους και τον λαιμό. Δεν πρέπει να είναι πολύ στενό αλλά κομψό στο σώμα. Εάν δεν εφαρμόζει καλά στο στήθος και στη μέση μην αγχώνεστε. Αυτά είναι τα πιο εύκολα σημεία στην μεταποίηση σε αντίθεση με τους ώμους και το λαιμό. Απλά στενέψτε το.

Εστιάστε στη γραβάτα

Η γραβάτα πρέπει στο μήκος να φτάνει ακριβός έως τη ζώνη του παντελονιού. Έτσι ώστε η “μύτη” της να τελειώνει στο κάτω μέρος της ζώνης.

Παπούτσια και ζώνη

Τα παπούτσια και η ζώνη πρέπει να έχουν πάντα το ίδιο χρώμα, το ίδιο υλικό και την ίδια υφή.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!