Γενικά

«Ποιος βλέπει το προφίλ σου στο Facebook;» Απάτη ή πραγματικότητα;

Συντάκτης  | 

Θεωρείται μια επιτυχημένη απάτη, γνωστή από το 2009, ωστόσο οι χρήστες του Facebook συνεχίζουν να ξεγελιούνται όταν βλέπουν μηνύματα από φίλους που τους προτείνουν να μάθουν ποιος βλέπει το προφίλ τους. Μηνύματα του στυλ «Δες ποιος βλέπει το προφίλ σου» δημοσιεύονται από την απατηλή εφαρμογή, αφού ο φίλος ή η φίλη σας «την πάτησε», σε μια προσπάθεια να μάθει ποιοι κρυφοκοιτάνε. Φυσικά, η παρουσία σας στο Facebook (όπως και οπουδήποτε αλλού στο διαδίκτυο) δεν μπορεί να είναι μυστική. Μπορεί να περιορίζετε κάθε ενημέρωση σας σε στενό κύκλο, όσοι όμως σας ψάχνουν στο δίκτυο θα σας βρουν (αν π.χ. δοκιμάσουν την αναζήτηση με το ονοματεπώνυμό σας ή το e-mail που έχετε δηλώσει). Τότε θα δουν τη λίστα των φίλων σας και ό,τι άλλο έχετε αφήσει εκτεθειμένο δημόσια.
Δεν είναι όμως απαραίτητο να αφήνουν ίχνη (όταν ως φίλοι πια αποκτήσουν το δικαίωμα να σχολιάζουν ή να κάνουν like στα post σας) κάθε φορά που περνάνε μια βόλτα από το διαδικτυακό σας στέκι. Έτσι, όλοι είναι περίεργοι να μάθουν ποιοι επισκέπτονται το προφίλ τους, και ιδιαίτερα ποιοι άγνωστοι, όχι τόσο ποιοι φίλοι (αυτοί έτσι κι αλλιώς μάλλον είναι καλοδεχούμενοι).

Γιατί εκμεταλλεύονται την περιέργειά μας;
Τα apps που υπόσχονται να καταγράψουν τα χνάρια των επισκεπτών, ενοχοποιούνται για την διάχυση μηνυμάτων spam, μηνυμάτων που κάνείς δεν ζήτησε να δει. Όταν λάβετε το επίμαχο μηνυματάκι, νομίζοντας ότι προέρχεται από έναν αληθινό φίλο, συνήθως καλείστε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή. Μαζί πρέπει να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης της (που συνήθως βαριέστε να διαβάσετε ή δεν το κάνατε γιατί «όλες οι app ζητούν τα ίδια»), μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα για δημοσίευση από το app στο Χρονολόγιό σας.
Κάπως έτσι, οι φίλοι σας γρήγορα θα μάθουν ότι «εσείς ξέρετε ποιοι κοιτάνε τη σελίδα σας» και ό,τι θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο. Μόνο που, σκοπός της ύπαρξης τέτοιων εφαρμογών (δεν είναι μόνο μια στην κατηγορία Facebook Profile Viewer) είναι να εκμεταλλευτεί την περιέργειά μας και να αποφέρει χρήματα σε κάποιους που πληρώνονται για να σας οδηγήσουν σε άσκοπες δημοσκοπήσεις ή για την διασπορά ιών ή spam δημοσιεύοντας στην δική σας σελίδα παραπομπές σε μολυσμένους δικτυακούς τόπους.
Εάν η εφαρμογή σάς ζητήσει και αριθμό κινητού τηλεφώνου, τότε έχετε έναν καλό λόγο να μην προχωρήσετε άλλο (υπό τον κίνδυνο χρέωσης του λογαριασμού σας).

Τελικά γίνεται ή δεν γίνεται να μαθαίνω ποιος με επισκέπτεται σιωπηλά;
Το blog Naked Security της εταιρείας Sophos διαβεβαιώνει ότι το Facebook δεν καταγράφει τέτοια ίχνη και κάθε app που ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει θα πρέπει να αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με δυσπιστία.  

Τι να κάνετε
Εάν «την πατήσατε», διαγράψτε τα μηνύματα που άφησε η εφαρμογή στο χρονολόγιo σας. Αφαιρέστε τα δικαιώματα που παραχωρήσατε στην εφαρμογή και κάντε σχετική αναφορά στην υπηρεσία ή απλά καταργήστε την εφαρμογή από τις Ρυθμίσεις/Εφαρμογές.

Πηγή: in.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.