Αρχιτεκτονική & Design

4 εξοχικές κατοικίες της Ελλάδας και η μοναδική σύγχρονη αρχιτεκτονική τους

Συντάκτης  | 

Συμβαδίζοντας απόλυτα την σύγχρονη αρχιτεκτονική με το περιβάλλον γύρο τους, αυτά τα κτίσματα πραγματικά εντυπωσιάζουν! 

Αυτά τα σπίτια με την μοναδική σύγχρονη αρχιτεκτονική τα συναντάμε στην Σαντορίνη, την Κάρπαθο, την Κρήτη και την Μεσσηνία. Όπως τονίζει και το citytagapp, τα αρχιτεκτονικά γραφεία που τα σχεδίασαν κατάφεραν να παντρέψουν εξαιρετικά την κάθε κατοικία με την τοποθεσία της και το περιβάλλον γύρο από αυτή!

Το Ring House

Το Ring House βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, μόλις 165 ναυτικά μίλια από την έρημο της Σαχάρας. Δύο δοκάρια από εμφανές σκυρόδεμα δημιουργούν έναν δακτύλιο. Ακολουθώντας περιμετρικά τη μορφολογία του εδάφους στην κορυφή ενός λόφου. Ο σχεδιασμός της κατοικίας και του άμεσου περιβάλλοντός της, διαμορφώνει ένα μικρόκλιμα. Μια όαση μέσα σε ένα έντονα όμορφο μα σωματικά απαιτητικό τοπίο.

Σε ευρύτερη κλίμακα, ο σχεδιασμός του Ring House από το ελληνικό γραφείο Deca Architecture, είναι μια προσπάθεια αποκατάστασης του φυσικού τοπίου. Το οποίο στο παρελθόν είχε “κακοποιηθεί” από την τυχαία και ανεπίσημη χάραξη δρόμων. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής το υλικό της εκσκαφής χρησιμοποιήθηκε για την ανάκτηση της αρχικής μορφολογίας του εδάφους. Επιπλέον, έγινε συστηματική καταγραφή και χαρτογράφηση της φυσικής χλωρίδας. Προκειμένου να αποτυπωθούν οι κυρίαρχοι βιότοποι στις διάφορες πλαγιές του οικοπέδου.

Το Patio House

σύγχρονη αρχιτεκτονική

Έχοντας επισκεφτεί πολλές φορές την Ελλάδα, ένα ζευγάρι Γαλλο-σουηδών ανακάλυψε ένα ξεχωριστό σημείο στον ανάγλυφο, βραχώδη τόπο της Καρπάθου. Το οικόπεδο έχει ανοιχτή θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος, αλλά και προνομιούχα θέα προς την ακτή Αφιάρτη. Το αραιοκατοικημένο, αδάμαστο και απότομο τοπίο ήταν το σημείο εκκίνησης του σχεδιασμού από την ομάδα του ελληνο-σουηδικού γραφείου OOAK Architects.

Tο κτήριο τοποθετείται απαλά στο οικόπεδο αφήνοντας το τοπίο όσο το δυνατόν αμεταποίητο. Τοπίο και κτήριο θεωρούνται ως δύο ξεχωριστά στοιχεία, που μαζί δημιουργούν μια νέα οντότητα, όπως ένα τέλεια πλασμένο κοχύλι γίνεται κομμάτι μιας πέτρας και του βραχώδους σχηματισμού. Αυτά τα δύο διαφορετικά στοιχεία συνυπάρχουν ενισχύοντας και συμπληρώνοντας το ένα το άλλο.

Το Vineyard House

σύγχρονη αρχιτεκτονική

Το γραφείο Kapsimalis Architects έχει σχεδιάσει μια κατοικία σε έναν αμπελώνα στο κέντρο της Σαντορίνης. Η θέα, προς τη θάλασσα στα ανατολικά και προς τα Φηρά στα δυτικά, κόβει την ανάσα. Οι αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν από το περιβάλλον τοπίο και θέλησαν να ενσωματώσουν τη γη στο σχεδιασμό της οικίας και να δημιουργήσουν έναν μεσογειακό αντικατοπτρισμό. Για να πετύχουν την ψευδαίσθηση της αιώρησης, δημιούργησαν ένα εικονικό «κομμάτι γης», που μοιάζει να αποκολλήθηκε από το έδαφος και να κάθισε πάνω σε ένα κτήριο με γυάλινο περίβλημα.

Η Villa Ypsilon

σύγχρονη αρχιτεκτονική

Η κατοικία βρίσκεται στην πλαγιά ενός ελαιώνα στην Λαχανάδα του νομού Μεσσηνίας κοντά στη Φοινικούντα. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η πράσινη στέγη του σε σχήμα ύψιλον, που λειτουργεί ως προέκταση του κήπου, ενώ πλαισιώνει τη μοναδική θέα από μέσα προς τα έξω. Η κυκλοφορία ανάμεσα, γύρω και πάνω από την οροφή της κατοικίας δημιουργεί ένα συνεχόμενο χώρο περιπάτου, που συνδέει τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες.

σύγχρονη αρχιτεκτονική

Η διάταξη αυτή επιτρέπει τη χρήση και την απόλαυση όλης της περιφέρειας της κατοικίας, της οποίας το εξωτερικό ύψος δεν ξεπερνά αυτό των ελαιόδεντρων. Καθιστώντας δυνατή την ομαλή ενσωμάτωσή της στην τοπογραφία και στο τοπίο. Η κατοικία σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Θοδωρή Σαράντογλου-Λάλη και Dora Sweijd του γραφείου LASSA Architects, που εδρεύει στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!