Συνταγές
Εξωτική πανακότα με σάλτσα καλοκαιρινών φρούτων
Έχετε σκεφτεί ποτέ να φτιάξετε μια πανακότα μόνοι σας; Τελικά η συνταγή της δεν είναι και τόσο δύσκολη όσο νομίζατε. Συνδυάστε την με σάλτσα από καλοκαιρινά φρούτα για ακόμη πιο εξωτικό αποτέλεσμα, εγώ σας προτείνω… ροδάκινα και φρούτα του πάθους, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε φρούτα που σας αρέσουν με προσοχή όμως στις αναλογίες.
Υλικά για την πανακότα:
• 1000 γρ. κρέμα γάλακτος
• 150 γρ. ζάχαρη
• 40 γρ. βούτυρο
• 2 φλούδες από λεμόνια
• 1 βανίλια
• 25 γρ. ζελατίνα σε φύλλα
• 20 γρ. λικέρ πορτοκάλι
Υλικά για τη σάλτσα:
• 300 γρ. ζάχαρη – 300 γρ
• 90 γρ. νερό – 90 γρ
• 200 γρ. ροδάκινα – 200 γρ
• 200 γρ. passion fruits– 200 γρ
• λίγο χυμό λεμόνι
• 4 τεμάχια γαρίφαλο
• 1 κανέλα σε μπαστούνι
• 2 τεμάχια φυτική βανίλια
• 4 τεμάχια αστερoειδής γλυκάνισος
Εκτέλεση για την πανακότα:
Βάζουμε τη ζελατίνα σε ζεστό νερό να λιώσει. Βράζουμε τα 500 γρ. της κρέμας γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανίλια, προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού και αφήνουμε να σιτέψει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη λιωμένη ζελατίνα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο νερού για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία, μόλις το μίγμα φτάσει στους 40 οC προσθέτουμε το βούτυρο, όταν φτάσει στους 30 οC προσθέτουμε το λικέρ και στους 20 οC τα άλλα 500 γρ. της κρέμας γάλακτος που έχουμε κρατήσει και έπειτα το βγάζουμε τελείως από τη φωτιά.
Εκτέλεση για τη σάλτσα:
Κάνουμε τα φρούτα πουρέ με τον εξής τρόπο: βάζουμε τα ροδάκινα ολόκληρα σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά και έπειτα αμέσως σε παγωμένο, έτσι αφαιρείται πολύ εύκολα η φλούδα τους. Αφού λοιπόν την αφαιρέσουμε μαζί με το κουκούτσι, κόβουμε τα ροδάκινα σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ.
Κόβουμε τα passion fruits στη μέση και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τη γέμισή τους και τη ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τα ροδάκινα και λίγο χυμό λεμονιού. Τα χτυπάμε όλα μαζί και είναι έτοιμος ο πουρές.
Στη συνέχεια βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και μόλις φτάσει στους 130 οC το τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα σιγά- σιγά τον πουρέ ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε το μίγμα να σιτέψει για περίπου 30 λεπτά, έπειτα το περνάμε από σουρωτήρι για να είναι τελείως λείο.
Διακόσμηση
Αν δεν έχετε φορμάκια για να βγάλετε την πανακότα σε σχέδια, χρησιμοποιήστε τα ποτήρια σας.
Σε ένα ποτήρι απλώνουμε μια στρώση σάλτσας και μια στρώση πανακότα. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Μόλις παγώσουν, σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και γαρνίρουμε με κομμάτια φρούτων που μας αρέσουν.
Editor: Παπαθανασίου Παναγιώτης / pastry chef