Εφηβεία

Έρχονται αλλαγές στο Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας!

Συντάκτης  | 

Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. ΘεσσαλίαςΣτη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας βρίσκονται πλέον οι προτάσεις των διοικήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη συγχώνευση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

“Πρότυπο” αποτέλεσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που προέκυψε όμως από τη συγχώνευση των δύο Τ.Ε.Ι. της Αθήνας. Δεν είναι ωστόσο το ίδιο εύκολο το εγχείρημα στην υπόλοιπη χώρα όπου θα πρέπει να συγχωνευθούν πανεπιστήμια με Τ.Ε.Ι.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας κατέθεσαν διαφορετικές προτάσεις στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ η πρόταση φορέων της Φθιώτιδας για ξεχωριστό πανεπιστήμιο στην περιοχή φαίνεται να προσκρούσει στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ήδη κάποιοι αιρετοί, αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ασκώντας πολιτικές πιέσεις προκειμένου να διατηρηθούν στις περιοχές τους τα Τμήματα Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. αναδεικνύοντας επί της ουσίας θέματα τοπικών οικονομιών.

Διευκρινίζεται ότι οι ξεχωριστές προτάσεις των Θεσσαλικών ιδρυμάτων αποτελούν «βάση διαλόγου» στο πλαίσιο της διαβούλευσης και όχι αποφάσεις. Η διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο εκτιμάται πως θα ενταθεί μετά και τις πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον ερχόμενο Μάιο, με τη νέα πρυτανική αρχή να αναλαμβάνει το βάρος της ολοκλήρωσης του διαλόγου.

Η πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η πρόταση “ακαδημαϊκής ανάπτυξης” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξειδικεύεται ως εξής:

Ι. Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μία νέα Σχολή: Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών (ΛΑΡΙΣΑ).

ΙΙ. Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 τα εξής νέα 14 Τμήματα:
Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών, ΒΟΛΟΣ.
Τμήμα Γλωσσών και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, ΒΟΛΟΣ.
Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής, ΛΑΡΙΣΑ.
Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΛΑΡΙΣΑ.
Τμήμα Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Τεχνολογιών, ΛΑΡΙΣΑ.
Τμήμα Δημόσιας Υγείας, ΛΑΡΙΣΑ.
Τμήμα Νοσηλευτικής, ΛΑΡΙΣΑ.
Τμήμα Επιστημών Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ΛΑΡΙΣΑ.
Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, ΛΑΡΙΣΑ.
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων, ΚΑΡΔΙΤΣΑ.
Τμήμα Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Βιοοικονομίας, ΚΑΡΔΙΤΣΑ.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας, ΛΑΜΙΑ.
Τμήμα Φυσικής, ΛΑΜΙΑ.
Τμήμα Επιστήμης των Υλικών, ΛΑΜΙΑ.

Με εξαίρεση τα δύο νέα Τμήματα στο Βόλο τα οποία θα στελεχωθούν από νέες θέσεις ΔΕΠ, τα υπόλοιπα Τμήματα θα αξιοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό το υφιστάμενο επιστημονικό προσωπικό των Τ.Ε.Ι., το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί προς αυτά ανάλογα με την ειδικότητά του.

ΙΙΙ. Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 το Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ», το οποίο διαθέτει τα παρακάτω Ινστιτούτα τα οποία αναπτύσσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα στις υποδομές του Π.Θ.:
Ινστιτούτο Καινοτομίας και Ανάπτυξης.
Ινστιτούτο Ασιατικών και Ανατολικών Σπουδών.
Ινστιτούτο Ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης.
Ινστιτούτο Ευφυούς Παραγωγής.
Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας.
Ινστιτούτο Νευροεπιστημών.
Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων.
Ινστιτούτο Κινησιολογίας.
Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας.

IV. Εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο Φορέας Διαχείρισης του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας για τον καλύτερο συντονισμό του ερευνητικού και του διοικητικού έργου και την πιο άμεση στήριξή τους από τις επιστημονικές ομάδες του Πανεπιστημίου.

V. Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τίθεται σε λειτουργία το Ακαδημαϊκό έτος 2019-20 το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το οποίο προσφέρει ενδεικτικά τα παρακάτω Διετή Προγράμματα Εκπαίδευσης σε αποφοίτους Λυκείου με απευθείας εισαγωγή χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις:
Βόλος
Ελαιοκομίας και Ελαιουργίας, Τουριστικών επαγγελμάτων, Ξεναγών, Σχεδιαστών και Γραφιστικής, Τεχνικών Ηλεκτρολογίας, Τεχνικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Εργοδηγών Τεχνικών Έργων, Συντήρησης Έργων Τέχνης.
Λάρισα
Τεχνικών Γεωργίας Ακριβείας, Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, Τεχνικών Ιατρικών Εργαστηρίων, Τεχνικών Ηλεκτρολογίας, Τεχνικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Εργοδηγών Τεχνικών Έργων, Τεχνικών Εικονοληψίας και Ηχοληψίας.
Καρδίτσα
Τεχνικών Γεωργίας Ακριβείας, Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, Συσκευασίας και Συντήρησης Τροφίμων, Κατεργασίας Ξύλου και Επίπλου, Ζωοτεχνίας.
Τρίκαλα
Τουριστικών Επαγγελμάτων, Οδηγών Βουνού.
Λαμία
Φυσιοθεραπευτών, Τεχνικών Ηλεκτρολογίας, Τεχνικών Μηχανολογίας, Τεχνικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Στη νέα φάση της ανάπτυξής του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας περιλαμβάνει 7 Σχολές και 32 Τμήματα σε πέντε πόλεις της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Περιλαμβάνει επίσης 9 Ερευνητικά Ινστιτούτα, 2 Φορείς Διαχείρισης, μία Σχολή Διά Βίου Μάθησης και ένα Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με μεγάλο αριθμό Διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε όλες τις πόλεις.

Η πρόταση του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις συνενώσεις των Α.Ε.Ι. καθώς και στο πλαίσιο ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού για το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, όπως σημειώνεται στην πρόταση που κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας «η Πρυτανεία του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Κοσμήτορες των τεσσάρων Σχολών του ιδρύματος, κατάρτισε Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης του ιδρύματος στο πλαίσιο της συνένωσής του με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το Κέντρο Καινοτομίας και Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας: Αναφέρεται στην ίδρυση ενός Κέντρου υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, το οποίο θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Διαχείρισης Περιουσίας του Ιδρύματος (ή του ενιαίου Α.Ε.Ι. μετά τις συνενώσεις)».

Η προτεινόμενη γεωγραφική κατανομή Τμημάτων έχει ως εξής:

Βόλος
Οικονομικών Επιστημών
Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Φυσικού Περιβάλλοντος
Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Θαλάσσιου Περιβάλλοντος
Ιστορίας Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Πολιτικών Μηχανικών
Μηχανολόγων Μηχανικών
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ
Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Λάρισα
Διοίκησης Επιχειρήσεων
Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής
Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
Γεωπονίας Αγροτικής Ανάπτυξης (5ετές)
Ιατρικής
Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας
Δημόσιας Υγείας
Νοσηλευτικής
Βιοϊατρικής Τεχνολογίας
Διαιτολογίας (*)
Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλ/νωνιών (4ετές)
Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας (4ετές)
Μηχανικών Διαχείρισης Υποδομών και Περιβάλλοντος (4ετές) (*) Το Τμήμα Διαιτολογίας προτείνεται εναλλακτικά να αποτελέσει κατεύθυνση του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου.

Καρδίτσα
Κτηνιατρικής
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου (5ετές)
Δασικού Περιβάλλοντος, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού (5ετές).

Τρίκαλα
Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι κάθετα αντίθετη στην προωθούμενη συγχώνευση του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο και με τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται, καθώς στόχος του Υπουργείου δεν είναι η αναβάθμιση, αλλά η λογιστική εξοικονόμηση πόρων μέσω επί της ουσίας της κατάργησης του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας. Η κατάργηση των Τ.Ε.Ι. αποτελεί εντελώς άστοχη ενέργεια, αφού παντού στην Ευρώπη υπάρχει τεχνολογική εκπαίδευση και για τη χώρα μας που αναζητά παραγωγικό μοντέλο, η εφαρμοσμένη τεχνολογική επιστήμη αντί να ενισχύεται, εξοβελίζεται. Είμαστε αντίθετοι στον σχεδιασμό που προβλέπει την κατάργηση νευραλγικών τμημάτων Τ.Ε.Ι. Η συγχώνευση των Τ.Ε.Ι. της Αττικής για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αφορούσε μόνον Τ.Ε.Ι., ενώ εδώ πρόκειται επί της ουσίας για την κατάργηση του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας. Και όλα αυτά ενώ ως Περιφέρεια έχουμε επενδύσει 11,7 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των σχολών αυτών με νέες κτιριακές υποδομές και με την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού για τα εργαστήρια στα τμήματα του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, τα οποία κινδυνεύουν να απαξιωθούν. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας δώσαμε αγώνες μαζί και με άλλους φορείς όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσουμε και να διατηρήσουμε τη λειτουργία των τμημάτων Τ.Ε.Ι. σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη λειτουργία και διατήρηση των τμημάτων των Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας. Να μην καταργηθεί κανένα τμήμα από τα Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα και να μην αντιμετωπίζετε την εκπαίδευση σαν αυτό που σας συμφέρει να είναι, αλλά σαν αυτό που της αξίζει να γίνει» καταλήγει ο κ. Αγοραστός.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθερία»

 

 

 

Κάντε μας like στο Facebook και στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *