Αρχιτεκτονική & Design
Τσιμέντο… “ζωντανό” από ερευνητές στις ΗΠΑ
Το νέο, επαναστατικό υλικό έρχεται μετά από 100 χρόνια, κατά τα οποία το τσιμέντο και το σκυρόδεμα δεν έχουν αλλάξει και πολύ.
Μία νέα μέθοδο σύνθεσης για τσιμέντο και σκυρόδεμα, ανακάλυψαν ερευνητές στην Αμερική. Συνδυάζοντας άμμο και φωτοσυνθετικά βακτήρια, παράγεται ένα “ζωντανό” υλικό δόμησης. Το υλικό αυτό μπορεί να πάρει διάφορα σχήματα, ενώ έχει μεγάλη δομική αντοχή και βιολογική λειτουργία. Επίσης, είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, βοηθώντας στην μείωση του περιβαλλοντικού “αποτυπώματος” της κατασκευαστικής βιομηχανίας.
Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλή των Γουίλ Σρούμπαρ, επικεφαλή του Εργαστηρίου Ζωντανών Υλικών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Matter”. Η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει μία μικρή σκαλωσιά, από άμμο και υδρογέλη, μέσα στην οποία οι μικροοργανοσμοί (Synechococcus) μπορούν να αναπτυχθούν.
«Χρησιμοποιήσαμε φωτοσυνθετικά κυανοβακτήρια για να βιο-ορυκτοποιήσουμε το ικρίωμα, ώστε αυτό είναι πράσινο. Το υλικό μένει ζωντανό και έχει κάτι από Φρανκενστάιν. Ήδη χρησιμοποιούμε βιολογικά υλικά στα κτίρια μας, όπως το ξύλο, μόνο που αυτά τα υλικά δεν είναι πια ζωντανά. Γιατί να μη τα κρατούμε στη ζωή;», δήλωσε ο κ. Σρούμπαρ.
Το υλικό έχει επονομαστεί “ζωντανό τσιμέντο”, αλλά μοιάζει πιο πολύ με “ζωντανό σοβά”. Και αυτό, καθώς ακόμη και τα τούβλα από το ίδιο υλικό δεν είναι ακόμη τόσο γερά, όσο τα συμβατικά τούβλα.
Πάντως, περίπου το 9%-14% των βακτηριακών αποικιών, στο νέο υλικό, μένουν ζωντανές μετά από 30 ημέρες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα βακτήρια αναπαράγονται, πράγμα που σημαίνει πως το υλικό θα μπορεί να αποκαταστήσει μόνο του τυχόν ρωγμές. Ακόμη κι αν κόψει κανείς ένα τούβλο του νέου υλικού στη μέση, τα βακτήρια μπορούν να δημιουργήσουν δύο νέα ολόκληρα τούβλα με τη βοήθεια λίγης έξτρα άμμου, υδρογέλης και θρεπτικής ουσίας. Ένα μητρικό τούβλο μπορεί να παράγει έως οκτώ τούβλα μετά από τρεις γενεές.
Τσιμέντο… φιλικό προς το περιβάλλον
Μετά το νερό, το τσιμέντο είναι το δεύτερο υλικό σε κατανάλωση, στον πλανήτη. Η παραγωγή του ευθύνεται για το 6% των συνολικών ετησίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η νέα, αυτή, μέθοδος έχει ελάχιστο “αποτύπωμα άνθρακα”, καταστώντας την πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Μετά την ανακάλυψη, χρειάζεται βελτίωση
Πάντως, η τεχνική χρειάζεται βελτίωση, αφού τα κυανοβακτήρια του υλικού χρειάζονται υγρασία για να αναπτυχθούν, κάτι που δεν είναι εφικτό σε ξηρές και άνυδρες περιοχές. Η έρευνα χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο βλέπει και στρατιωτικές εφαρμογές για το νέο δομικό υλικό.