Γενικά

ERASMUS+ Βέλγοι καθηγητές και ρεσιτάλ πιάνου του Νικόλα Παππά, στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων (video)

Συντάκτης  | 

10, 11 και 12 Οκτωβρίου, η Ευρώπη γιορτάζει τα ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS με τις εκδηλώσεις ERASMUS+ DAYS 2019 και το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων συμμετέχει με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.

Στην εκδήλωση που θα είναι αφιερωμένη στα οφέλη της σχολικής κοινότητας από τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα “PORTFOLIO EUROPE + / Petits travailleurs d’Europe”.

Δεν είναι όμως το μόνο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας. Μεταξύ άλλων, πριν λίγες μέρες, από τη Δευτέρα 23 έως την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων φύσηξε και πάλι αέρας ευρωπαϊκός. Αυτό συνέβη χάρη στην παρουσία Βέλγων καθηγητών που ήρθαν να παρακολουθήσουν και να παρατηρήσουν τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου μας, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ / ΚΑ 101 που υποστηρίζει τη μαθησιακή κινητικότητα των εκπαιδευτικών. Η σχολική μας κοινότητα αναστατώθηκε γλυκά. Χάρη στην υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών, ένα πλούσιο πρόγραμμα υποδοχής και φιλοξενίας διαμορφώθηκε για τους Βέλγους  καθηγητές.

Η κ. Mathilde Malempré και ο κ. Éric Vanhuysse, εκπαιδευτικοί του Institut Saint Joseph της πόλης Ciney του Βελγίου, είχαν την ευκαιρία να μπουν στις τάξεις του σχολείου μας. Εκεί παρακολούθησαν την εκπαιδευτική διαδικασία και τον τρόπο διδασκαλίας διαφόρων γνωστικών αντικειμένων γενικής και μουσικής παιδείας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας. στη διδασκαλία με σύγχρονα εποπτικά μέσα και χρήση Νέων Τεχνολογιών καθώς και στις πρακτικές υποστήριξης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι Βέλγοι καθηγητές στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Παρακολούθησαν μαθήματα στις τάξεις των εκπαιδευτικών : Γεωργίας Κολοβελώνη, Αλεξάνδρας Χιώτη, Αθανάσιου Τσουκνίδα, Μαρίας Αγναντή, Φανής Μπαλαμώτη, Μαρίας Κοσβύρα, Νικολέττας Σούλα και Γιάννη Σπυράκη. Επίσης έκαναν ολιγόλεπτη επίσκεψη σε ορισμένα από τα μουσικά σύνολα του σχολείου μας. Υπεύθυνοι καθηγητές την κ. Δήμητρα Κοσβύρα και τον κ. Νίκο Κοφίνα καθώς και στα στούντιο ατομικών μαθημάτων μουσικών οργάνων με διδάσκοντες καθηγητές την κ. Τίνα Πάλλα, τον κ. Γιώργο Αγγελάκη, την κ. Νατάσα Παπαστάθη, τον κ. Νίκο Κοφίνα και τον κ. Παρασκευά Πλακιά. Ως γαλλόφωνοι, επισκέφτηκαν και εμψύχωσαν τις τάξεις των γαλλικών προκαλώντας συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού στους μαθητές μας.

Παράλληλα, οι Βέλγοι καθηγητές  μας παρουσίασαν το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο που εφαρμόζουν με επιτυχία στο σχολείο τους, αυτό της Αντίστροφης Τάξης, (Classe Inversée στα γαλλικά / Flipped Classroom στα αγγλικά). Σύμφωνα με το οποίο ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας «μάθημα στο σχολείο – εργασίες στο σπίτι» αντιστρέφεται σε  «μάθημα στο σπίτι – εργασίες στο σχολείο».

Την τελευταία ημέρα της επίσκεψής τους, στο πλαίσιο της ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήρι παραδοσιακών ελληνικών χορών που οργάνωσε η καθηγήτρια Φυσικής αγωγής του σχολείου μας, κ. Ελένη Αργυροπούλου. Δίδαξαν με τη σειρά τους στους μαθητές μας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με περισσή χαρά, παραδοσιακούς βελγικούς χορούς από την περιοχή της Βαλλωνίας. Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η μουσική και ο χορός δεν έχουν σύνορα και μας φέρνουν πιο κοντά.

Το μουσικό ταξίδι των Βέλγων καθηγητών

Αν και η επίσκεψη των Βέλγων εκπαιδευτικών έγινε μόλις λίγες μέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων, η συντονισμένη προσπάθεια της μουσικού του σχολείου μας, κ. Όλγας Ευσταθιάδη, συνετέλεσε στο να επιτευχθεί η έγκαιρη προετοιμασία μαθητών μας για μία επίσημη μουσική υποδοχή των φιλοξενούμενων. Το πρόγραμμα που είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν περιελάμβανε τα έργα μαθητών και μαθητριών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων. Τη διδασκαλία των κομματιών έκανε η κ. Όλγα Ευσταθιάδη.

Το μουσικό ταξίδι των φιλοξενούμενών μας συνεχίστηκε στα μέσα της εβδομάδας.  Στα μονοπάτια της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής  με  μία σύντομη συναυλία που παρουσίασε ο μουσικός κ. Γιώργος Κουβέλας, με μικρό ορχηστρικό σύνολο μαθητών μας.

Και την Τρίτη το βράδυ, είχαμε τη χαρά και την τιμή να απολαύσουμε, σε ρεσιτάλ πιάνου που δόθηκε προς τιμήν των καλεσμένων μας. Τον παλιό μαθητή του σχολείου μας, τον ιδιαίτερα ταλαντούχο Νικόλα Παππά, υπότροφο σπουδαστή πλέον στο Μοzarteum στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιελάμβανε βέβαια και επισκέψεις στα μνημεία και αξιοθέατα της πόλης μας, με ξεναγό την φιλόλογο, κ. Φανή Μπαλαμώτη καθώς και στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων.

Εβδομάδα διάδρασης  και  αλληλεπίδρασης

Μετά από μία ολόκληρη εβδομάδα διάδρασης  και  αλληλεπίδρασης που έδωσε σε όλους μας τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με στοιχεία μίας άλλης κουλτούρας, ενός άλλου πολιτισμού  και να βελτιώσουμε τις γλωσσικές μας δεξιότητες. Μέσα από γόνιμες συζητήσεις, η κ. Mathilde Malempré, καθηγήτρια αγγλικών και ο κ. Éric Vanhuysse, καθηγητής μαθηματικών και θρησκευτικών, αναχώρησαν για την πατρίδα τους πλουσιότεροι σε γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τον πολιτισμό και το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας. Εκπαιδευτικά θέματα γενικού ενδιαφέροντος, έτοιμοι να μεταφέρουν και να αξιοποιήσουν στην εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου τους τη νέα γνώση, Υιοθετώντας έτσι τις διδακτικές πρακτικές που θα αξιολογήσουν ως θετικές και εφαρμόσιμες στο δικό τους εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Ευρωπαϊκή Ένωση- ERASMUS+

Χάρη στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των δράσεων του ERASMUS+, εκπαιδευτικοί και μαθητές αποκομίσαμε πολλά οφέλη. Ενισχύθηκε η ευρωπαϊκή διάσταση του σχολείου μας. Δημιουργήθηκαν προσωπικές σχέσεις που μπορούν να αποτελέσουν βασικό άξονα για τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για τη συνέχιση της συνεργασίας σε μελλοντικές δράσεις.

Συντονίστρια του προγράμματος: Ευαγγελία Σύρρου, Καθηγήτρια Γαλλικών στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων.

Απόσπασμα από το ρεσιτάλ πιάνου του Νικόλα Παππά.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!