Γενικά

Κορωνοϊός: Επικίνδυνα τα παιχνίδια και η παραμονή σε πισίνες

Συντάκτης  | 

Επικίνδυνα είναι τα παιχνίδια από αφρολέξ και πλαστικό μέσα στις πισίνες, αλλά και η μεγάλη συγκέντρωση ατόμων μέσα σε αυτές.

Όπως προβλέπετε και από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την λειτουργία των πισινών, ο αριθμός των λουόμενων πλέον πρέπει να είναι κατά 5-6 φορές μικρότερος, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα.

Αυτή την επισήμανση έκανε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η κ. Aθηνά Μαυρίδου. Ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η κ. Μαυρίδου επισήμανε πως ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει ότι πρέπει να διατίθενται 5 τ.μ.  ανά κολυμβητή. Ενώ είπε πως για να τηρηθούν αυτοί οι κανόνες και οι αποστάσεις, πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των κολυμβητών. Δηλαδή όσων λουόμενων επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα σε μια πισίνα, αλλά και όσων βρίσκονται στους βοηθητικούς της χώρους.

Με αυτό το θέμα έγινε μια διαδικτυακή συζήτηση με ειδικούς επιστήμονες πολλών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, όπου συμετείχε και η κ. Μαυρίδου. Εκεί αναφέρθηκε ότι πολλές χώρες έχουν ήδη μειώσει την συγκέντρωση των λουόμενων με διάφορους τρόπους.

«Η Αυστρία έχει ορίσει 6 τ.μ. ανά κολυμβητή, ενώ η Ολλανδία 10-12 τ.μ. ανά κολυμβητή, σε κολυμβητήρια όπου γίνονται μαθήματα ή προπονήσεις και ο κολυμβητής κινείται. Η Αυστρία μάλιστα έχει μειώσει κατά 10 φορές και το σύνολο των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται γενικότερα στους χώρους της πισίνας. τους επισκέπτες, τους συνοδούς παιδιών κ.λ.π».

Όχι σε πισίνες οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ο νέος ιός δεν φαίνεται να έχει απομονωθεί στο νερό σε μολυσματική μορφή (δηλαδή ολόκληρο το ιικό σωματίδιο).

«Η κύρια πηγή μετάδοσης του ιού φαίνεται να είναι οι ασθενείς και οι προ-συμπτωματικοί φορείς. Και όχι το περιβάλλον, το οποίο φαίνεται να συμβάλει λιγότερο από όλους τους άλλους παράγοντες μετάδοσης. Μολυσμένα σταγονίδια απελευθερώνονται στον αέρα και στους βοηθητικούς χώρους της πισίνας με τον βήχα, το φτάρνισμα, ακόμα και την ομιλία. Η πιθανότητα νόσησης εξαρτάται από την μολυσματική δόση. Δηλαδή από τον αριθμό των ιϊκών σωματιδίων, που θα εισπνεύσει όποιος εκτεθεί. Ως εκ τούτου ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, καλό είναι να αποφύγουν να κολυμπήσουν στις πισίνες σε αυτή τη φάση».

Η υπερβολική χλωρίωση δημιουργεί καρκινογόνα παραπροϊόντα

Όσον αφορά το χλώριο, η κ. Μαυρίδου είπε ότι δεν έχει αποδειχτεί αν σκοτώνει τον ιό. Ωστόσο, εάν εφαρμοστεί χλωρίωση με τις σωστές αναλογίες και προδιαγραφές, τότε το νερό δείχνει πως μπορεί να είναι ασφαλές. Τόνισε μεταξύ άλλων πως:

«Η σωστή χλωρίωση είναι δύσκολη υπόθεση. Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους του νερού (θερμοκρασία, pH κλπ). Πρέπει να είναι συνεχής και όχι αποσπασματική. Επίσης, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα όρια των νομοθετικών διατάξεων, διότι δημιουργούνται επικίνδυνα και συχνά καρκινογόνα παραπροϊόντα».

«Με αυτή την έννοια η αύξηση του χλωρίου στο νερό υπό τις παρούσες συνθήκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες όλων των χωρών, δεν αποτελεί ασφαλή επιλογή, τόνισε».

«Αντίθετα απαιτείται η σχολαστική εφαρμογή της σωστής διαδικασίας χλωρίωσης, σε επαρκή χρόνο ώστε το χλώριο να ασκήσει την μικροβιοκτόνο δράση του. Και βέβαια το νερό της πισίνας δεν πρέπει να είναι σε κανένα σημείο στάσιμο, καθότι η στασιμότητα ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων».

Για τους περιβάλλοντες χώρους υπογράμμισε πως τα μόνα σημεία που φαίνεται να έχουν κίνδυνο είναι τα παιχνίδια. Καθώς και διάφορα βοηθητικά αντικείμενα κολύμβησης, που συνήθως είναι από αφρολέξ ή από πλαστικό.

«Σε αυτές τις δύο κατηγορίες υλικών ο ιός έχει αυξημένη αντοχή και δεν είναι ακόμη τεκμηριωμένη η αποτελεσματικότητα της απολύμανσης. Για αυτό το λόγο τέτοια είδη, καλό είναι να μην υπάρχουν στις πισίνες».

Ο κίνδυνος σε ανοικτές πισίνες είναι μικρότερος

Είπε επίσης πως: Στις ανοιχτές πισίνες ο κίνδυνος είναι μικρότερος. Εφόσον η συγκέντρωση του ιού στον αέρα αραιώνεται πολύ περισσότερο.

«Για αυτό στις κλειστές πισίνες τα κλιματιστικά συστήματα πρέπει να επιτρέπουν την μεγαλύτερη δυνατή εισροή φρέσκου αέρα στους χώρους των εγκαταστάσεων. Για μεγαλύτερη ασφάλεια πρέπει να τεθεί εκτός λειτουργίας κάθε σύστημα (whirlpool, jacuzzi, ή άλλο) που δημιουργεί υδρονέφος».

Καθοριστικός είναι ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης

Σχετικά με τον ρόλο της προσωπικής μας ευθύνης και γενικότερα του κοινού για την ασφαλή λειτουργία μιας πισίνας, αυτός ήταν και θα είναι πάντα καθοριστικός.

«Οι συνήθεις υποχρεώσεις ίσχυαν και ισχύουν, και πρέπει να ακολουθούνται τώρα με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια! Ντους πριν από την είσοδο μας στην πισίνα και σκουφάκι. Απαγόρευση της χρήσης σε άτομα με εμφανή συμπτώματα και παρακολούθηση των παιδιών, ώστε να πηγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στην τουαλέτα. Προστασία του περιβάλλοντος χώρου από τους επισκέπτες».

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!