Ζυμαρικά & Ζύμες
Ελιόψωμο: Αφράτο, εύκολο και πεντανόστιμο
Μια πολύ εύκολη, παραδοσιακή συνταγή για αφράτο και νόστιμο ελιόψωμο.
Ποιος δε λατρεύει το ελιόψωμο; Αυτά τα πεντανόστιμα ψωμάκια εάν τα φτιάξετε μια φορά θα θέλετε να τα έχετε στο τραπέζι σας πάντα!
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Κεφάλαιο ελιά! Αυτός ο πολύτιμος καρπός που υπάρχει σε αφθονία στην χώρα μας! Αποτελεί θεμέλιο της Μεσογειακής διατροφής και όχι άδικα. Η ελιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ορεκτικό. Μπορεί να συνοδέψει πολλά φαγητά ως συστατικό ή ακόμα και να προστεθεί σε ποτά.
Είναι ένας από τους καρπούς με μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, Ε και καροτενοειδών. Επιπλέον πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες. Η σημαντικότερη όμως συνεισφορά της ελιάς είναι ίσως ότι μας χαρίζει το ελαιόλαδο. Και μόνο για αυτό, της αξίζει μια αποκλειστική και ωραία συνταγή.
Εδώ θα δείτε πως μπορούμε να ετοιμάσουμε αφράτα και νόστιμα ελιοψωμάκια, τα οποία είναι και νηστίσιμα.
Υλικά
500 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
250 γρ νερό χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.τ.γ. ζάχαρη
1 κ.τ.γ. αλάτι
50 γρ ελαιόλαδο
150 γρ ελιές της αρεσκείας μας
Εκτέλεση
- Σε ένα ποτήρι ή μπολάκι βάζουμε χλιαρό νερό. Ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν. Αφήνουμε για 10 λεπτά να δράσει η μαγιά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μισό αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το νερό και το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε έναν χυλό.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε.
- Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
- Παίρνουμε τις ελιές, τις ξεπλένουμε να φύγει η περιττή αλμύρα και τις κόβουμε σε λωρίδες. Μπορείτε να τις κόψετε και σε ροδέλες.
- Προσθέτουμε τις ελιές στη ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα για ακόμη ένα λεπτό. Μέχρι να ενσωματωθούν όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα.
Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε την διαδικασία του ζυμώματος και στον κάδο του μίξερ. Με τη βοήθεια του γάντζου για ζύμωμα.
- Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί και να πάρει όγκο για τουλάχιστον μισή ώρα. Σκεπασμένο με μια πετσέτα και σε ζεστό σημείο.
- Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε έξι (6) ίσα κομμάτια.
Μπορούμε να κόψουμε τη ζύμη και σε περισσότερα κομμάτια. Προσαρμόζοντας τις ποσότητες των κομματιών ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμούμε να έχουν.
- Δίνουμε στα ψωμάκια μας το επιθυμητό σχήμα. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδωμένο ή με λαδόκολλα (αντικολλητικό χαρτί).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 30 – 40 λεπτά. Ανάλογα με τον φούρνο μας και το μέγεθος των ψωμιών.
Καλή όρεξη!