Γλυκά & Παγωτά
Εκμέκ κανταΐφι
Υλικά
• ½ κιλό φύλλο κανταΐφι
• 250 γρ. βούτυρο
• 4 κρόκοι αυγών
• 4 φλιτ. φρέσκο γάλα
• 1 βανίλια
• ½ φλιτ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• ¾ φλιτ. ζάχαρη
• ½ φλιτ. κορνφλάουρ
• 1 φλιτ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
Υλικά για το σιρόπι
• 4 φλιτ. ζάχαρη
• 2 φλιτ. νερό
• 3-4 σταγόνες λεμόνι
• Σαντιγί
• Καβουρδισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση
Στρώνουμε το κανταΐφι στο ταψί, λιώνουμε το βούτυρο και ραντίζουμε με αυτό το κανταΐφι. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα. Όταν αρχίσει και κρυώνει, ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε το κρύο κανταΐφι.
Κρέμα
Βράζουμε τα 3 φλιτ. γάλα. Διαλύουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ στο υπόλοιπο γάλα και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο γάλα που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στη κρέμα. Στο τέλος ρίχνουμε τη βανίλια και μια κουτάλια της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε τη κρέμα πάνω στο κρύο κανταΐφι και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν είναι πλέον αρκετά κρύα στρώνουμε τη σαντιγί και πασπαλίζουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Pastry Chef & Editor: Παναγιώτης Παπαθανασίου