Παιδί & Έφηβοι
Εφηβεία και φιλία: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς
Η εφηβεία και η φιλία είναι δύο στοιχεία που συμβαδίζουν πάντα. Η μετάβαση ενός παιδιού σε έφηβο, το κάνει να αντιμετωπίζει έντονες αλλαγές. Οι σωματικές, γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές νέες καταστάσεις το κάνουν έτσι να προσπαθεί να βρει την «ταυτότητά» του.
Η φιλία στους έφηβους είναι κάτι απόλυτα απαραίτητο καθώς η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος. Από αυτή περνά κάθε άνθρωπος που οδεύει προς την ενηλικίωσή του και η… ενηλικίωση φαντάζει πολύ δύσκολη.
Από την Αναστασία Μπουλούτσου
Η φιλία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη ζωή όλων μας. Πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας, όπου ο νέος ανεξαρτητοποιείται σιγά-σιγά από την οικογένεια και προσκολλάται στα μέλη μιας παρέας συνομηλίκων.
Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν το πόσο σημαντική είναι η φιλία στην εφηβεία και τον ρόλο που διαδραματίζει στην εξέλιξη της πορείας του ανθρώπου.
Ο έφηβος σε αυτή τη μεταβατική περίοδο νοιώθει δυνατός, ανεξάρτητος και ικανός να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Φοβάται όμως, να το προσπαθήσει μόνος του, γι’ αυτό χρειάζεται τους φίλους του. Έρχεται σε αντιπαράθεση με τον εαυτό του, αφενός διότι νομίζει πως μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του, αφετέρου καθώς παράλληλα χρειάζεται την παρέα του.
Οι φίλοι δίνουν την ευκαιρία να τολμήσουν πολλά και νέα πράγματα μαζί!
Έτσι, ένας/μια έφηβος/βη, αρχίζει να αποξενώνεται από την υπόλοιπη οικογένεια, καθώς τα ενδιαφέροντα σε αυτή την ηλικία είναι κοινά με τους συνομήλικους.
Δεν πρέπει όμως, το γεγονός αυτό, να ανησυχεί τους γονείς. Ένα παιδί δεν θέλει να «δραπετεύσει», όπως το βλέπουν εκείνοι, από μια φυλακή. Αυτό που θέλει, είναι να αντιμετωπίσει την ζωή, νέα γεγονότα και καταστάσεις, στον έξω κόσμο, με την παρέα του.
Κατά την διάρκεια της εφηβικής ηλικίας, ενώ δείχνει να μην τον ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων, στη πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Όταν έρχεται σε ρήξη με την οικογένεια του, για την έντονη συμπεριφορά του, για το ντύσιμό του, για τη συνέπειά του κλπ, θα στραφεί στη παρέα. Στους συνομήλικους υφίστανται παρόμοιες εμπειρίες, έτσι ακολουθούν όλοι τους ίδιους κανόνες, βασιζόμενοι σε ένα πρότυπο. Εάν οι φίλοι του τον επιδοκιμάσουν, αυτομάτως αυτό θα βοηθήσει πολύ την αυτοεκτίμηση του.
Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς.
Οι γονείς, σε αυτή τη χρονική περίοδο της ζωής του παιδιού τους, νοιώθουν ότι χάνουν την εμπιστοσύνη τους απέναντί του και ότι πλέον δεν είναι ικανοί να το «ελέγχουν» όπως πριν. Θα πρέπει όμως να δείξουν απόλυτη κατανόηση όταν στην εφηβεία εστιάζουν πολύ στη φιλία. Καλούνται να μειώσουν τους φόβους τους, προτείνοντας στο παιδί να γνωρίσουν την παρέα του. Να κάνουν μια εποικοδομητική συζήτηση όλοι μαζί. Να μάθουν τα ενδιαφέροντα τους, χωρίς όμως να φανεί σαν ανάκριση. Σε αυτή την περίπτωση ο έφηβος θα νοιώσει πίεση, έλεγχο και… ίσως ντροπή (ανάλογα με τον χαρακτήρα του.
Αντιθέτως, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να παροτρύνετε το παιδί σας να συναντά τους φίλους του τα Σαββατοκύριακα, έχοντας διανύσει μια κουραστική εβδομάδα, ή και πιο συχνά. Ανάλογα πάντα με την ηλικία και τις υποχρεώσεις του. Θα είναι μία καλή ευκαιρία να χαλαρώσει, περνώντας ευχάριστα την ώρα με την παρέα του.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι πώς το παιδί τους διαλέγει με ποιους θα κάνει παρέα και όχι το αντίστροφο. Εάν ένα παιδί έχει βίαιη συμπεριφορά ή κάνει καταχρήσεις, καλό θα ήταν οι γονείς να σκεφτούν γιατί συναναστρέφεται με τέτοιου είδους προσωπικότητες. Επίσης, εάν πάλι ο έφηβος, αποφεύγει να γνωρίσει τους φίλους του στην οικογένειά του ή αποφεύγει να τους αναφέρει ή κρύβει τυχόν τηλεφωνήματα μαζί τους και μηνύματα, τότε καταλαβαίνει και ο ίδιος πως οι δικοί του δεν θα μπορούσαν να αποδεχθούν μια τέτοια σχέση. Υπό αυτές τις συνθήκες οι γονείς πρέπει να ψάξουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Η φιλία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή ενός εφήβου και νέου, καθώς έτσι θα καθορίσει τις επιλογές του. Τον βοηθάει στην κοινωνικοποίησή του και ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.
Οι γονείς αυτό που μπορούν να κάνουν σε αυτή τη φάση της ζωής του παιδιού τους, είναι να δείξουν κατανόηση, παραπάνω εμπιστοσύνη και υποστήριξη.