Εφηβεία

Earth Song: Το εξαιρετικό βιντεοκλίπ που πρέπει να δεις (+video)

Συντάκτης  | 

Οι δύο ταινίες μικρού μήκους του “Earth Song” είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ, κατά την γνώμη μας, πρέπει να τις δουν όλοι!

Το “Earth Song” είναι ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα βιντεοκλίπ που έχουν γυριστεί και κυκλοφόρησε στις αρχές του 1990. Μέσα από αυτό επισημαίνεται η καταστροφή του πλανήτη από τον άνθρωπο και γίνεται έκκληση για βοήθεια. Τόσο τα λόγια, όσο και οι εικόνες του σε βάζουν σε σκέψη, καθώς «φωνάζουν» για την καταστροφή και την ανάγκη για αναγέννησης της γης. Τάραξε τα νερά της εποχής των ‘90s και συγκλονίζει πολύ περισσότερο σήμερα, καθώς  έπειτα από 30 χρόνια δεν άλλαξε σχεδόν τίποτε…

Το Earth Song του Michael Jackson είναι ουσιαστικά μια μικρού μήκους ταινία που πλαισιώνει το τραγούδι. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι ερωτήσεις και παράλληλα έκκληση στον Θεό.

Ο Jackson πολλές φορές “εκμεταλλευόμενος” την δημοτικότητά και τα χρήματά του, προωθούσε  κοινωνικά και ανθρωπιστικά μηνύματα. Προσπαθούσε πάντα να αφυπνίσει τους νέους και γενικότερα τους ανθρώπους. Δαπανούσε επίσης πάρα πολλά εκατομμύρια για να στηρίξει πολλές οργανώσεις. Οι δωρεές του είχαν σχέση με την υγεία, τους ανθρώπους και την φύση.

Το 2009 εμφανίστηκε  το “This Is It – Earth Song Dome Project”. Ένα τρισδιάστατο βίντεο πρόλογος για το Earth Song. Προοριζόταν να συνοδεύσει το τραγούδι στα life του Jackson.

Αυτό το βίντεο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ταινία «This Is It», που κυκλοφόρησε μερικούς μήνες μετά τον θάνατο του Michael Jackson. Το βίντεο είχε σκοπό παράλληλα με την ερμηνεία του στη σκηνή, να μεταφέρει και life το μήνυμα του. Ήθελε να παρακινήσει τον κόσμο να κινηθεί για να σώσουμε τον πλανήτη μας. Πριν οι καταστροφές που του έχουμε προκαλέσει μετατραπούν σε τραγωδία για το ανθρώπινο είδος.

Το αυθεντικό βιντεοκλίπ του Earth Song έχει καθαρά περιβαλλοντικό και ανθρωπιστικό μήνυμα.

Δείχνει την εμπόλεμη ζώνη, την σκληρότητα προς τα άγρια ζώα, την αποψίλωση των δασών για βιομηχανικούς λόγους και την ρύπανση του περιβάλλοντος. Χρησιμοποιήθηκαν πολύ προχωρημένα ειδικά εφέ για την τότε εποχή. Τέλος, ο χρόνος αντιστρέφεται, η ζωή επιστρέφει, ο πόλεμος τελειώνει και τα δάση αναγεννιούνται. Αυτή είναι η ελπίδα…

Το μήνυμα είναι όλοι οι άνθρωποι να ενωθούν, μέσα από αυτό το «πνευματικό άσμα» και να δημιουργήσουν μια δύναμη που θα θεραπεύσει τον κόσμο μας!

Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε σε 4 περιοχές «κλειδιά» για την εποχή εκείνη.

  • Το Τροπικό Δάσος του Αμαζονίου. Ένα μεγάλο μέρος του δάσους καταστράφηκε μια εβδομάδα πριν την ολοκλήρωση του βίντεο. Γι’ αυτόν το λόγο, οι ντόπιοι της περιοχής δέχτηκαν να εμφανιστούν στο βίντεο και δεν ήταν ηθοποιοί.
  • Η δεύτερη περιοχή ήταν η εμπόλεμη ζώνη στην Κροατία. Σε αυτήν συμμετείχε ο γνωστός ηθοποιός Σλομποντάν Ντιμιτρίζεβιτς μαζί με κατοίκους της περιοχής.
  • Η τρίτη τοποθεσία είναι η Τανζανία. Εκεί, φαίνονται σκηνές παράνομης λαθροθηρίας και κυνηγιού.

Κανένα ζώο δεν υπέστη τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του Earth Song, καθώς οι εικόνες προέρχονται από ντοκιμαντέρ.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ένας λαθροκυνηγός σκότωσε έναν ελέφαντα από απόσταση ενός μιλίου.

  • Η τέταρτη και τελευταία τοποθεσία ήταν το Βάρβικ στην Νέα Υόρκη. Εκεί, η καμένη γη – δάσος αναπαραστάθηκε σε ένα χωράφι με καλαμπόκια καλαμποκιού.

* Στο τέλος του κειμένου μπορείτε να διαβάσετε τους στοίχους στα Ελληνικά.

Το τραγούδι με το βίνεο κλίπ έκανε το ντεμπούτο του τον Δεκέμβριο του 1995 και έμεινε για πολύ καιρό στις πρώτες θέσεις. Στην Βρετανία, έμεινε στη 1η θέση για 6 εβδομάδες, καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ που είχαν έως τότε οι Beatles για 25 χρόνια.

Το βίντεο σπάνια παιζόταν από τα κανάλια στις ΗΠΑ, καθώς ήταν πολλοί οι βιομήχανοι που το θεωρούσαν προπαγανδιστικό.

Ο Jackson είχε δηλώσει πως το τραγούδι το έγραψε με βάση αυτά που ένοιωθε εκείνη την στιγμή. Την αγανάκτηση, την στεναχώρια, την απόγνωση. Όμως, λόγω του περιεχομένου του μελέτησε πολύ τον τρόπο που θα το διατύπωνε.

Ήθελε να γράψει ένα κομμάτι που θα ήταν πέραν χρώματος, θρησκειών και οικονομικής επιφάνειας. Έπρεπε τα τραγούδι να είναι λυρικό, βαθύ και πολύ μελωδικό. Πίστευε πως έτσι όλος ο κόσμος, ακόμη και αυτοί που δεν μιλούσαν αγγλικά, θα το δεχθούν, θα το κατανοήσουν και θα το τραγουδούν. Μεταφέροντας έτσι σε όλους το μήνυμα του. Ήθελε να περάσει αυτό το τόσο σημαντικό μήνυμα σε όλα τα έθνη, ανεξαρτήτου γλώσσας και πιστεύω, καθώς θα ήταν ένα τραγούδι με συναισθηματικό μήνυμα.

Και τα κατάφερε!

Το βίντεο κλιπ και το τραγούδι είναι έως σήμερα μια «κραυγή» για την ανάγκη διάσωσης του πλανήτη και των αξιών των ανθρώπων!

Όταν το δει και το ακούσει κάποιος αφυπνίζει την συνείδηση του… Είναι μια προτροπή για άμεση διευθέτηση όσων επιδρούν αρνητικά στο κλίμα, την φύση, το ζωικό βασίλειο και τον άνθρωπο. Στόχος είναι η παύση των καταστροφών που άρχισε να προκαλεί ο άνθρωπος από τον 20ο αιώνα και έπειτα.

Γεγονός είναι πως οι στοίχοι του τραγουδιού και ιδιαίτερα οι εικόνες μπορούν να «ταρακουνήσουν  και να ευαισθητοποιήσουν» οποιονδήποτε σκέφτεται λογικά.

Μπορεί τα κινήματα για την προστασία του πλανήτη να ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν. Όλα αυτά τα θέματα όμως που παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο βίντεο κλίπ, είναι σήμερα πιο επίκαιρα και επείγων από ποτέ!

Το τραγούδι της Γης

Τι γίνεται με την ανατολή του ήλιου; Τι γίνεται με τη βροχή;

Τι γίνεται με όλα τα πράγματα που είπες ότι αποκτήσαμε;

Τι γίνεται με τα κομμάτια της γης που καταστρέφουμε; Υπάρχει χρόνος;

Τι γίνεται με όλα τα πράγματα που είπες ότι ήταν δικά σου και δικά μου;

Σταμάτησες ποτέ για να παρατηρήσεις, όλο αυτό το αίμα που έχει χυθεί από παλιά;

Σταμάτησες ποτέ για να παρατηρήσεις, αυτή την Γη που κλαίει; Τις ακτές της που θρηνούν;

Τι έχουμε κάνει στον κόσμο; Κοίτα τι έχουμε κάνει…

Τι γίνεται με την ειρήνη που υποσχέθηκες στον μονάκριβο γιο σου;

Τι γίνεται με τα ανθισμένα χωράφια; Υπάρχει χρόνος;

Τι γίνεται με όλα τα όνειρα που είπες ότι ήταν δικά σου και δικά μου;

Σταμάτησες ποτέ για να παρατηρήσεις όλα τα παιδιά που πέθαναν στον πόλεμο;

Σταμάτησες ποτέ για να παρατηρήσεις αυτή την Γη που κλαίει; Τις ακτές της που θρηνούν;

Συνήθιζα να ονειρεύομαι. Συνήθιζα να κοιτάω τα αστέρια.

Τώρα δεν ξέρω πού είμαστε παρόλο που ξέρω ότι παρασυρθήκαμε μακριά…

Τι γίνεται με το χτες; Τι γίνεται με εμάς;

Τι γίνεται με τις θάλασσες; Οι παράδεισοι καταρρέουν;

Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Τι γίνεται με την απάθεια;

Σε χρειάζομαι!

Τι γίνεται με την αξία της γης; Είναι η μήτρα του πλανήτη μας.

Τι γίνεται με τα ζώα; Τι γίνεται με αυτό;

Μετατρέψαμε τα βασίλεια σε σκόνη.

Τι γίνεται με τους ελέφαντες; Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη τους;

Τι γίνεται με τις φάλαινες που κλαίνε; Καταστρέφουμε τις θάλασσες.

Τι γίνεται με τα μονοπάτια των δασών; Καίγονται παρά τις εκκλήσεις μας.

Τι γίνεται με την ιερά γη; Τι γίνεται με αυτό που έχει καταστραφεί από το σύστημα;

Τι γίνεται με τον απλό άνθρωπο; Δεν μπορούμε να τον απελευθερώσουμε;

Τι γίνεται με τα παιδιά που πεθαίνουν; Δεν τα ακούς που κλαίνε; Τι κάναμε λάθος;

Κάποιος ας μου πει γιατί…

Τι γίνεται με τα μικρά παιδιά; Τι γίνεται με τις μέρες; Τι γίνεται με την χαρά τους;

Τι γίνεται με τον άνθρωπο; Τι γίνεται με τον άνθρωπο που κλαίει;

Τι γίνεται με τον Αβραάμ; Τι γίνεται με τον θάνατο, πάλι; Νοιαζόμαστε;

Το Earth Song έλαβε τα βραβεία:

  • Doris Day Music Award στα ανθρωπιστικά βραβεία Genesis Awards (1995).
  • Le Film Fantastique: Best Video Award (1996).
  • Ειδικό βραβείο «Artist of a Generation» (1996).

Το 1997 είχε και μια υποψηφιότητα για Γκράμι, στην κατηγορία Best Music Video, Short Form.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!