Γλυκά & Παγωτά

Δίπλες (παραδοσιακή συνταγή)

Συντάκτης  | 

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή για δίπλες είναι μοναδική και θα την λατρέψετε! Παραδοσιακά οι δίπλες σερβίρονται σε γάμους και την πρωτοχρονιά. Όμως, πλέον είναι από τα πιο αγαπητά κεράσματα που σερβίρονται όλο τον χρόνο.

Οι παραδοσιακή συνταγή για δίπλες είναι κομμάτια φύλλου που τηγανίζονται και νοστιμίζονται με μέλι, κανέλα και καρύδια ή σουσάμι. Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και πολύ νόστιμα γλυκίσματα!

Εικάζεται πως κατάγονται από την Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα από τη Μάνη. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η λεπτή ζύμη που διπλώνεται σε διάφορα σχήματα ή κόβεται σε κομμάτια που διατηρούνται σε επίπεδο σχήμα. Η ζύμη αφού διπλωθεί στο επιθυμητό σχήμα, τηγανίζετε σε καυτό λάδι και νοστιμίζεται. Παραδοσιακά, ρίχνουν από πάνω μέλι, κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια ή σουσάμι.

Οι δίπλες, σερβίρονται κυρίως τα Χριστούγεννα, την πρωτοχρονιά και σε γάμους. Τα πιο συνηθισμένα σχήματα που δημιουργούνται είναι ρολάκια, σπιράλ, φιόγκοι ή λουλούδια. Ανάλογα με την πολυπλοκότητα του σχεδίου φαίνεται και η ικανότητα της νοικοκυράς!

Φτιάξτε αυτή τη συνταγή και το σιρόπι και σερβίρεται αυτές τις λαχταριστές λιχουδιές που θα λατρέψουν όλοι!

Υλικά

Για τη ζύμη

• 4 κούπες αλεύρι σκληρό
• 4 αυγά
• ¼ κούπας ρακή ή τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) ή ούζο
• 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
• 1 βανίλια
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• Ξύσμα από 1 λεμόνι
• 3 κουταλιές της σούπας λάδι
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
• Νερό χλιαρό όσο πάρει

Για το τηγάνισμα

• Ελαιόλαδο και σπορέλαιο

Για το σιρόπι (προαιρετικά)

• 3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
• 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
• 1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
• 1 ξύλο κανέλα
• 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού

Για γαρνίρισμα

• Μέλι (εάν δεν θέλετε το σιρόπι)

• Κανέλα

• Καρυδόψιχα χοντροκομμένη

• Σουσάμι καβουρδισμένο

Εκτέλεση

Για τις δίπλες. 

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, τα αυγά, το μέλι και την ρακή, την βανίλια, το ξύσμα λεμόνι, το πορτοκάλι και το χυμό λεμόνι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά-σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι και το νερό. Όταν δημιουργηθεί η ζύμη -σφιχτή- και ξεκολλάει από τα χέρια, την αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Χωρίζουμε την ζύμη σε μπάλες και ανοίγουμε τα φύλλα.

Για να ανοίξουμε τα φύλλα: πασπαλίζουμε τον πάγκο όπου θα δουλέψουμε με αλεύρι και αλευρώνουμε καλά τα χέρια μας.

Τοποθετούμε μια μια τις μπάλες της ζύμης και τις ανοίγουμε με τον πλάστη ή με τη βοήθεια μηχανής. Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες πλάτους 3 εκατοστών και μήκους 30- 40 εκατοστών.

Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι να το αφήνουμε να κάψει καλά. έπειτα παίρνουμε μια μια τις λωρίδες και τις τηγανίζουμε.

Σε κάθε λωρίδα: στερεώνουμε την μια άκρη με πιρούνι την τοποθετούμε στο καυτό λάδι και περιστρέφουμε το πιρούνι για να σχηματίσουμε μια φωλιά μέσα στο τηγάνι. Αν θέλουμε, μπορούμε να σχηματίσουμε τις φωλιές και στο τραπέζι, και στη συνέχεια να τις τηγανίσουμε.

Μόλις ροδίσουν οι δίπλες τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Για το σιρόπι.

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. Όταν κρυώσουν οι δίπλες τις βουτάμε μία – μία στο σιρόπι και τις αφήνουμε 1-2 λεπτά περίπου. Αφού απορροφήσουν σιρόπι τις τοποθετούμε σε πιατέλα και τις γαρνίρουμε με καρύδια ή σουσάμι και κανέλα.

TIP 1
Αν δεν σας αρέσει να είναι οι δίπλες πολύ συροπιασμένες, απλά περιχύστε τις με αγνό μέλι. Αλλά… η κανέλα και τα ψιλοκομμένα καρύδια ή το σουσάμι είναι απαραίτητα!
TIP 2
Δεν μπορείτε να πετύχετε αυτό το τρόπο τηγανίσματος; Τότε μπορείτε:
  1. Να κόψετε το ζυμάρι σε κομμάτια περ. 10×5 εκατοστά και απλά να τα τηγανίσετε ευθεία.
  2. Εάν κόψετε το ζυμάρι στο ίδιο μέγεθος όπως παραπάνω (10×5) ή σε διάσταση 10×3 εκατοστά, στρίψτε το μια φορά για να γίνουν φιογκάκια και έπειτα τα τηγανίζετε.
  3. Μια άλλη εκδοχή, είναι να κόψετε το ζυμάρι σε τετράγωνα κομμάτια 10×10 εκατοστά και να τα ρολάρετε διαγώνια από γωνία σε γωνία.
EXTRA TIP
Καθώς όμως βρισκόμαστε στο 2021 και εκτός από τα παραδοσιακά στυλ μας αρέσουν και τα πιο… μοντέρνα, πειραματιστείτε…
Δημιουργήστε διάφορα σχήματα και περιχύστε από πάνω και λιωμένη σοκολάτα! Ειδικά τα παιδιά θα ξετρελαθούν!!!

Καλή επιτυχία!

δίπλες

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *