Γενικά

Δήμος Λαρισαίων: Δωρεάν χορηγία εκτάσεων για καλλιέργεια και ρεύμα

Συντάκτης  | 

Μια μεγάλη ανθρωπιστική πρωτοβουλία προς μίμηση πολλών, έλαβε ο δήμος Λαρισαίων. Θα χορηγηθούν εκτάσεις σε ευπαθείς ομάδες για την καλλιέργεια τους. Επιπλέον, θέλουν να προσφέρουν και δωρεάν ρεύμα.

Μια πραγματικά πολύ καλή πρακτική είναι αυτή που θα εφαρμόσει ο Δήμος Λαρισσαίων. Ουσιαστικά, σημαίνει την επανένταξη των ευπαθών δημοτών του στη παραγωγική διαδικασία.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο in.gr, μια φαινομενικά απλή κίνηση μπορεί να αποδώσει μεγάλη υπεραξία. Όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος, αλλά κυρίως στο ανθρωπιστικό και εν γένει στη ψυχολογία των πολιτών.

Έτσι, ξεκινά διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την νέα διανομή των κηπαρίων στο Δημοτικό Λαχανόκηπο του Δήμου Λαρισαίων. Οι αιτήσεις θα γίνονται από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021. Στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, στην οδό Γιάγκου 1 στη Νεάπολη.

Προτεραιότητα θα έχουν οι άνεργοι και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται αυτοπροσώπως από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και η διάρκεια παραχώρησης ορίζεται για δύο έτη και χωρίς τίμημα ενοικίου. Γεγονός ενδεικτικό της αξίας της πρωτοβουλίας του δήμου. Κάθε δικαιούχος θα καλλιεργεί 50 τμ, ενώ συνολικά οι δικαιούχοι φτάνουν τους 300.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας κηπευτικών προϊόντων με βιολογικές μεθόδους για τις ανάγκες της οικογένειας. Κύριο μέλημα είναι η στήριξη των αδύναμων συμπολιτών του δήμου. Παράλληλα, στόχος είναι η συμβολή τους στο εμφύσημα δημιουργικών μορφών απασχόλησης και στην κοινωνικοποίηση των ατόμων.

Η οικονομική κρίση και το “χτύπημα” της πανδημίας, εκτός από οικονομικά προβλήματα δημιούργησε και άλλα. Αυτά σχετίζονται με τον κοινωνικό αποκλεισμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.

Χιλιάδες είναι οι οικογένειες σε όλη την χώρα που σιτίζονται αποκλειστικά από τις κοινωνικές δομές της αυτοδιοίκησης. Ενώ και οι άνεργοι συνάνθρωποι μας δυσκολεύονται να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, λόγω των συνθηκών.

Η ευκαιρία με την καλλιέργεια δημοτικών εκταρίων δίνει ένα σκοπό σε έναν άνεργο να σηκωθεί το πρωί από το κρεββάτι του και να νιώσει και πάλι παραγωγικός.

Μπορεί δύσκολα να γίνει κατανοητό αυτό από κάποιον που έχει εργασία, όμως –μετά την υγεία- αυτή είναι το βασικότερο στοιχείο μιας  υγιούς ζωής. Όλοι μας έχουμε συναναστραφεί με ανέργους φίλους ή συγγενείς μας. Και έχουμε αισθανθεί την αγωνία αυτών των ανθρώπων για να βρούνε πάλι εργασία. Ακόμη και εμείς οι ίδιοι μπορεί να έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σε αυτή τη θέση και να το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι.

Το πρόγραμμα του δήμου λοιπόν, μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει αμοιβή στους παραγωγούς, ωστόσο την παραγωγή των προϊόντων την καρπώνεται ο ίδιος ο απασχολούμενος και η οικογένεια του. Πάνω από όλα όμως, πρόκειται για μια νέα ευκαιρία δημιουργικής απασχόλησης, που τονώνει την ψυχολογία. Δημιουργεί συνεκτικό ιστό μεταξύ των δημοτών και φυσικά ενισχύει το αίσθημα του «ανήκει» σε μια κοινωνία που ενδιαφέρεται για τα μέλη της.

Η λειτουργία στο δημοτικό λαχανόκηπο της Λάρισας έχει διπλό σκοπό. Αφενός την δυνατότητα που παρέχει σε συμπολίτες να καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα για το τραπέζι τους. Αφετέρου, αποτελεί και σημαντική βιωματική εμπειρία για μαθητές σχολείων ειδικής αγωγής.

Μιλώντας με τον δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη εκείνος δήλωσε: «Η λειτουργία του δημοτικού λαχανόκηπου, αποτελεί μια μόνο δράση από το σημαντικό πλέγμα δράσεων που υλοποιούμε στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Λαρισαίων. Παρά το γεγονός ότι στο Δήμο Λαρισαίων πραγματοποιείται ένα τεράστιο έργο, πεποίθησή μας είναι ότι «Πόλη είναι πρώτα απ΄ όλα οι άνθρωποι της». Επίσης, αποκάλυψε και το επόμενο φιλόδοξο σχέδιο του, προκειμένου να καταφέρει να προσφέρει φθηνή ή και δωρεάν ενέργεια σε 2000 δημότες του. «Σ’ αυτή την κατεύθυνση, το επόμενο μεγάλο βήμα για την Κοινωνική μας Πολιτική αφορά τα ενεργειακά ζητήματα. Επιδιώκουμε ως δημοτική αρχή, να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στον τομέα αυτό. Καθιστώντας αφενός το Δήμο παραγωγό, αλλά και να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική, προσφέροντας φθηνή ή και δωρεάν ενέργεια σε 2000 νοικοκυριά ευπαθών συμπολιτών μας. Είναι ένα μεγάλο βήμα για το οποίο εργαζόμαστε, ώστε μέσα στο 2021 να έχουμε προχωρήσει σημαντικά.»

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!