Σπίτι
Κουρτίνες: Τι πρέπει να προσέξεις στην επιλογή τους
“-Ρε μαμά πάλι αλλάζεις τις κουρτίνες; – Και τι θες, να έχουμε στο καταχείμωνο καλοκαιρινές κουρτίνες; Δεν γίνεται”. Αυτός ήταν ένας κλασικός διάλογος με τη μαμά μου κάθε φθινόπωρο και άνοιξη που, μαζί με το μάζεμα ή το στρώσιμο των χαλιών, αποφάσιζε να αλλάξει και τις κουρτίνες.
Από την Κατερίνα Παπαθανασίου
Τα δικά της χνάρια ακολουθώ και εγώ και λίγο πολύ όλες όσες θέλουμε μια ανανέωση για να υποδεχτούμε κάθε εποχή ξεχωριστά. Και επειδή δεν παίζει σημαντικό ρόλο μόνο το χρώμα, Σου βρήκα κάποια tips που πρέπει να προσέξεις όταν επιλέγεις κουρτίνες για τον κάθε χώρο.
Οι ψηλές κουρτίνες γενικά κολακεύουν και ψηλώνουν ένα χώρο. Ταιριάζουν επίσης σε ψηλά και στενά ανοίγματα. Αν ο χώρος σου είναι χαμηλοτάβανος, η κουρτίνα πρέπει να ξεκινά από το ταβάνι. Καλό είναι να αποφύγεις το εμφανές κουρτινόξυλο, αλλά να επιλέξεις τρέσα με κρυφό σιδηρόδρομο.
Στα παράθυρα με πολύ μεγάλο πλάτος, τόλμησε να βάλεις τα λεγόμενα ρόμαν ή πακέτα, ρόλερ ή γενικά στόρια. Οι μακριές κουρτίνες που περιορίζονται σε δύο άκρες όταν ανοίγουν, δεν τους πάνε και τόσο πολύ.
Σταμάτα να ντύνεις με κοντές κουρτίνες τα παράθυρα της κουζίνας που από κάτω έχουν πάγκο. Μπορείς να βάλεις ρόμαν ή στόρια.
Υπολόγισε επίσης πως αν έχεις ανοιγόμενο κούφωμα το ρόμαν ή το στόρι πρέπει να ανεβαίνει πάνω από το ύψος της πόρτας για να μπορεί να ανοίγει.
Οι μεγάλες λιτές και μονοκόμματες κουρτίνες πάντα μεγαλώνουν και δίνουν αέρα στο χώρο.
Δεν είναι υποχρεωτικό όλες οι κουρτίνες να είναι ίδιες σε έναν χώρο.
Σε ένα άνοιγμα με κανονικό πλάτος μπορείς να συνδυάσεις εσωτερικά στόρια ξύλινα και εξωτερικές κουρτίνες στα δύο άκρα. Ένα ύφος που ταιριάζει περισσότερο σε κρεβατοκάμαρες ή δωμάτια γραφείου στο σπίτι.
Για να ψηλώσεις ένα κούφωμα βάλε το κουρτινόξυλο 35-40εκ. πιο ψηλά από αυτό.
Για να φαρδύνεις ένα άνοιγμα μεγάλωσε το κουρτινόξυλο 25-30εκ. εκατέρωθεν του ανοίγματος. Φέρνει πιο πολύ φως και δείχνει πιο φαρδύ το άνοιγμα.
Οι σκέτες κουρτίνες του καθιστικού αν είναι σε λεπτό πανί δείχνουν φανταστικά αν έχουν μια τρέσα γύρω – γύρω.
Οι χοντρές κουρτίνες δε θέλουν πολλή πυκνή πιέτα.
Ο συνδυασμός των μοτίβων, δηλαδή ίδια κουρτίνα με ίδιο ύφασμα καναπέ είναι αρκετά βαρύς. Προτίμησε τον μόνο αν πρόκειται αυτά τα δύο θα βρίσκονται συνεχόμενα στο χώρο. Δηλαδή ο καναπές μπροστά από το άνοιγμα της κουρτίνας. Στην αντίθετη περίπτωση μην επαναλαμβάνεις το μοτίβο. Μπορείς πάντα να προτιμήσεις ένα μικρότερο κομποσέ του μεγάλου που θα τονώσει το χώρο και θα τον δείξει πιο φρέσκο.
Αν το κούφωμα σου δεν είναι περασιά με την επιφάνεια του τοίχου και δημιουργεί εσοχή, προτίμησε (αν ο σοβάς σου είναι τέλειος στις γωνίες) να βάλεις το ριντό εσωτερικά του ανοίγματος.
Όσο για τα λαμπρικέν κράτησε τα μόνο για παραδοσιακού ύφους κουζίνες και παιδικά δωμάτια.