Λαχανικά & Όσπρια
Πεντανόστιμα Chutney ψητής μελιτζάνας
Το τσάτνεϋ ψητής μελιτζάνας συνδυασμένο με τραγανές μπρουσκέτες, είναι από τις πιο ωραίες κι εύκολες καλοκαιρινές συνταγές που έχετε φτιάξει ποτέ!
Καλοκαιρινή συνταγή Chutney ψητής μελιτζάνας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά Συνταγής
Για το τσάτνεϋ
- 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε μικρά καρέ
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι
- 1 μικρο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 συσκευασία ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες
- 1κ.γλ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1κ.γλ. αποξηραμένο βασιλικό
- 1/2 κ.γλ. αποξηραμένο κόλιανδρο
- 1/2 φλ. κρέμα βαλσαμικό
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/2 φλ. σάλτσα πιπεριάς (asian sauce)
- 1/2 φλ. κέτσαπ
- κατσικίσιο τυρί
- ξυνομυζήθρα ή γαλοτύρι (προαιρετικά)
Για τις μπρουσκέτες
- 6 φέτες χωριάτικο ψωμί με προζύμι
- 1 σκ. σκόρδο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
- λίγο φρέσκο θυμάρι
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Για το chutney μελιτζάνας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψί. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε τις μελιτζάνες για περίπου μισή ώρα. Πότε πότε τις ανακατεύουμε καθώς ψήνονται. Όταν ψηθούν, τις πολτοποιούμε και τις ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3′-4′. Προσθέτουμε το σκόρδο για 1′. Προσθέτουμε τις πιπεριές και το μαϊντανό και αφήνουμε να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το βασιλικό και τον κόλιανδρο και τέλος τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Μαγειρεύουμε για 25′ να πυκνώσει το τσάτνεϋ. Προσθέτουμε τον πουρέ της μελιτζάνας και σιγοβράζουμε 20′ επιπλέον. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε τη σάλτσα πιπεριάς , την κρέμα μπαλσάμικο και την κέτσαπ. Ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και ξυνομυζήθρα.