Γλυκά & Παγωτά
Cheesecake με μπακλαβά!
Cheesecake με μπακλαβά το “απόλυτο” γλυκό…! Τα δύο γλυκά συνδυασμένα. Όπως υποστηρίζει ο Γιώργος Τσούλης, είναι ένα γλυκό που θα το λατρέψουμε!
Από τον Γιώργο Τσούλη / giorgostsoulis
Υλικά
Για τη ζύμη:
170 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
220 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
70 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα
Για τον μπακλαβά:
120 γρ. βούτυρο, λιωμένο
8 φύλλα κρούστας
130 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
Για το cheesecake:
450 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρ. μέλι
60 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
1 αυγό, large
1 κρόκο αυγού
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
Για το σιρόπι:
70 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
60 ml νερό
110 γρ. μέλι
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Προετοιμασία και Εκτέλεση
Για το σιρόπι
1. Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά, τα ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, βράζουμε για 5 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τον μπακλαβά
2. Σε ένα μπολ αδειάζουμε τα καρύδια με την κανέλα και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Παράλληλα, απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας τα φύλλα (το ένα πάνω στο άλλο). Τοποθετούμε από πάνω τους ένα πιάτο διαμέτρου 18εκ. και τα κόβουμε σε 2 ίσα στρογγυλά σχήματα. Το καθένα πρέπει να αποτελείται από 8 φύλλα (συνολικά θα προκύψουν 16 φύλλα).
3. Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε, τοποθετούμε από πάνω του ένα φύλλο ακόμα, το βουτυρώνουμε κι αυτό. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 2 φύλλα ακόμα. Πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα καρυδιών και τοποθετούμε από πάνω άλλα 4 βουτυρωμένα φύλλα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση.
4. Μόλις είναι έτοιμα, τυλίγουμε τα φύλλα με λαδόκολλα και τα μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Για τη ζύμη
5. Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν.
6. Έπειτα, ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας, τα καρύδια και το αλεύρι σε δόσεις. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
7. Μόλις είναι έτοιμο, παίρνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 20εκ. Στρώνουμε στον πάτο της λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τη φόρμα παντού. Απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας στη βάση και στα τοιχώματα μέχρι πάνω.
8. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο και την αφήνουμε να σφίξει, για περίπου 2 ώρες.
Για το cheesecake
9. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το τυρί κρέμα και το χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψει. Κατόπιν ρίχνουμε το αυγό, τον κρόκο και χτυπάμε για άλλο ένα λεπτό.
10. Έπειτα, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις είναι έτοιμο, απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη ζύμη, τοποθετούμε ακριβώς από πάνω τον μπακλαβά και τον χαράσσουμε στα 8 με ένα ίσιο μαχαίρι.
11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 60-70 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Ύστερα, το ξεφορμάρουμε μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 μέρα.
12. Τέλος, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Tips
- Ρίχνουμε το σιρόπι σε δόσεις, περιμένοντας να απορροφηθεί τελείως η κάθε μία πριν ρίξουμε την επόμενη.
- Σε περίπτωση που πάρουν χρώμα γρήγορα τα φύλλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.