Κατοικίδια & Ζώα

Κόκκινη ψείρα, ο ύπουλος εχθρός των καναρινιών!

Συντάκτης  | 

ΚαναρίνιαΈνα από τα πιο επικίνδυνα παράσιτα που προσβάλλουν τα καναρίνια, μεταφέροντας τους μολυσματικές ασθένειες και ιούς, είναι η κόκκινη ψείρα. Ενημερωθείτε για το πώς θα την αντιμετωπίσετε!

 

Η κόκκινη ψείρα αποτελεί μία σοβαρή απειλή για την υγεία του καναρινιού, για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε συχνά το πτηνό σας για να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης και της υγείας του γενικότερα. Η κόκκινη ψείρα έχει την ικανότητα να κρύβεται πολύ καλά μέσα στο κλουβί του καναρινιού, φωλιάζοντας σε σημεία που δεν μπορεί κανείς εύκολα να τη διακρίνει. Συνήθως μέσα σε σχισμές, παραμένοντας εκεί τη διάρκεια της ημέρας για να μπορέσει να δράσει ανενόχλητη τις βραδινές ώρες όπου και πάλι δύσκολα γίνεται αντιληπτή.

Σε απλή γλώσσα είναι ένας κακός μπελάς! Επιτίθεται συνήθως στους νεοσσούς που βρίσκονται μέσα στις φωλιές τους, την αναπαραγωγική περίοδο ρουφώντας τους στην κυριολεξία το αίμα. Κάτι που δυστυχώς είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία τους αφού σε τόσο νεαρή ηλικία και μην έχοντας ακόμα αναπτύξει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο τους. Κι αυτό γιατί με την αφαίμαξη μεταφέρονται μολυσματικές ασθένειες και μεταδίδονται ιοί που ευθύνονται για την απώλεια των νεοσσών.

Δυστυχώς η κόκκινη ψείρα μπορεί να γίνει ένας πραγματικός εφιάλτης αφού είναι τόσο ανθεκτική που μπορεί να επιζήσει χωρίς τροφή για έξι ολόκληρους μήνες σχεδόν. Για το λόγο αυτό αν δεν καταπολεμηθεί εγκαίρως και με τον τρόπο που απαιτείται θα τη δείτε ξανά στο κλουβί του καναρινιού σας ενώ νομίζατε πως την είχατε εξολοθρεύσει.

Το «κακό» αντιμετωπίζεται καλύτερα στη γένεση του, για αυτό πρέπει πάντα να γίνεται τακτικός έλεγχος. Και τώρα όσο αφορά την εξολόθρευση της, που είναι και το πιο σημαντικό: Ασφαλώς, όπως ήδη προαναφέραμε, ο καλύτερος τρόπος για να απαλλάξουμε το κλουβί του καναρινιού μας από την εμφάνιση της κόκκινης ψείρας είναι να εξολοθρευτεί όσο ακόμα ο αριθμός της είναι περιορισμένος.

Ένας τρόπος είναι να τοποθετούμε ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια του χρόνου, κάποια βράδια πάνω από το κλουβί ένα λευκό, υγρό πανί ή λευκές χαρτοπετσέτες. Αν το κλουβί του καναρινιού σας έχει κόκκινη ψείρα, το επόμενο πρωί θα βρείτε μαυροκόκκινα στίγματα πάνω στην επιφάνεια του πανιού ή της χαρτοπετσέτας. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε το ενοχλητικό παράσιτο, όμως πιο αποτελεσματικός και σίγουρος θεωρείται η χρήση των κατάλληλων παρασιτοκτόνων, ψεκάζοντας τόσο το κλουβί όσο και τα σκεύη του.

Επίσης και στα ίδια τα πουλιά θα πρέπει να εφαρμοστεί παρασιτοκτόνο που θα σας προτείνει αυστηρά ο κτηνίατρος σας και μόνο. Γενικά να έχετε υπόψη ότι σαν την πρόληψη τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό για την υγεία του καναρινιού σας.

Έτσι λοιπόν αν φροντίζετε για τη συχνή καθαριότητα του κλουβιού και των σκευών του, κάνοντας και μια απολύμανση με ακαρεοκτόνο, θα κάνετε τη ζωή της κόκκινης ψείρας πολύ δύσκολη, γιατί δεν θα μπορέσει να πλησιάσει το χώρο του φτερωτού σας φίλου. Η καλύτερη περίοδος που μπορεί να γίνει αυτό είναι είτε μετά την πτερόρροια, δηλαδή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, είτε λίγο πριν την περίοδο αναπαραγωγής, δηλαδή Ιανουάριο και Φεβρουάριο, είτε στο τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου, δηλαδή Μάιο και Ιούνιο.

Editor: www.katoikidio.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *