Ιατρική

6 απλά κόλπα για να αυξήσετε την απόδοση του εγκεφάλου σας στην εργασία

Συντάκτης  | 

Μία συνηθισμένη μέρα στο γραφείο: το τηλέφωνο χτυπάει, τα emails δεν παύουν να έρχονται, όλοι περιμένουν κάτι από εσάς και εσείς προσπαθείτε να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα. Στο τέλος της μέρας αισθάνεστε εξουθενωμένοι και παρόλο που έχετε βάλει τα δυνατά σας, η παραγωγικότητά σας δε φαίνεται να έχει βελτιωθεί. Τι φταίει και πώς μπορείτε να το διορθώσετε;
Το μυστικό στη βελτίωση της απόδοσης στην εργασία είναι η κατανόηση εκείνης της περιοχής του εγκεφάλου που ευθύνεται για τις συνειδητές διεργασίες της σκέψης. Αυτή είναι η Προμετωπιαία Συνειρμική Περιοχή (prefrontal cortex – ΠΣΠ) και ευθύνεται για πέντε διεργασίες, στις οποίες μπορεί να αναχθεί κάθε συνειδητή εργασία: κατανόηση, απομνημόνευση, ενθύμηση, λήψη αποφάσεων και παρεμπόδιση (σκέψεων μη σχετικών με την εκάστοτε εργασία). Δυστυχώς για εμάς τους ανθρώπους, το μέρος αυτό του εγκεφάλου είναι το τελευταίο εξελικτικά, και αυτό σημαίνει ότι δεν είχε ακόμα χρόνο ώστε να επιτύχει την βέλτιστη σχέση μεταξύ κατανάλωσης ενέργειας και απόδοσης, όπως άλλα, αρχαιότερα εξελικτικά μέρη του εγκεφάλου που ευθύνονται για πιο βασικές λειτουργίες. Η ΠΣΠ απαιτεί πολλή ενέργεια, κουράζεται εύκολα, και έχει πολύ περιορισμένη χωρητικότητα! Να λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την απόδοση της ΠΣΠ σας:

1.    Βάλτε προτεραιότητες όταν είστε χορτάτοι και ξεκούραστοι. Η δραστηριότητα της διευθέτησης προτεραιοτήτων είναι ένα έργο που απαιτεί πολλή ενέργεια. Η ΠΣΠ σας λειτουργεί καλύτερα μετά από τον ύπνο και όταν έχει αρκετή γλυκόζη για τη λειτουργία της. Εκείνη είναι η καλύτερη στιγμή για να φτιάξετε μία λίστα προτεραιοτήτων για την ημέρα σας.
2.    Μην προσπαθείτε να κρατάτε πράγματα στη μνήμη σας: μην προσπαθήστε να φτιάξετε μια λίστα προτεραιοτήτων στο μυαλό σας, αλλά γράψτε τα επί μέρους σημεία σε έναν πίνακα ή ένα χαρτί πριν τα βάλετε στη σειρά τους. Μην προσπαθείτε να θυμάστε μια ιδέα που είχατε, αλλά γράψτε την αμέσως ή μαγνητογραφήστε την. Η λειτουργία της μνήμης καταναλώνει πολλή περισσότερη ενέργεια από ό,τι φανταζόμαστε, και μας αφήνει εξουθενωμένους και λιγότερο ικανούς να εκτελέσουμε τις υπόλοιπες εργασίες μας.
3.    Χρησιμοποιήστε οπτικές αναπαραστάσεις: το μυαλό μας μπορεί να “χωρέσει” πολύ περισσότερες πληροφορίες σε εικόνες παρά σε λέξεις. Οπτικοποιήστε την εργασία σας όπου μπορείτε, με διαγράμματα, πίνακες ή απλώς συμβολικές εικόνες στη σκέψη σας.
4.    Μην προσπαθείτε να θυμάστε λεπτομέρειες: κρατώντας μια γενικότερη αναπαράσταση μιας ιδέας απελευθερώνει χώρο στην ΠΣΠ σας και σας βοηθάει στο να φτάσετε σε σημαντικές ενοράσεις σχετικά με τις λύσεις των προβλημάτων σας.
5.    Μη μοιράζετε την προσοχή σας: κανείς δεν μπορεί να κάνει δύο ή περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα. Ο μεγαλύτερος αριθμός συνειδητών ενεργειών που μπορεί να κάνει κανείς με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα είναι μία. Η απόπειρα για multitasking μπορεί να υποβαθμίσει την απόδοση ενός αποφοίτου του Χάρβαρντ στην απόδοση ενός οκτάχρονου παιδιού! Όταν προσπαθείτε να κάνετε περισσότερες από μία ενέργειες ταυτόχρονα, καταλήγετε στο να εναλλάσσετε διαρκώς την προσοχή σας μεταξύ των ενεργειών αυτών. Το αποτέλεσμα είναι να κουράζετε την ΠΣΠ σας υπέρμετρα και να καθυστερείτε στην εκτέλεση των εργασιών σας, καθώς κάθε φορά που εναλλάσσετε την προσοχή σας ο εγκέφαλός σας χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα και πολλή ενέργεια για να επαναφέρει τους νοητούς “χάρτες” που αντιστοιχούν σε κάθε εργασία.
6.    Όταν έχετε μια συγκεκριμένη νοητική εργασία να εκτελέσετε, κλείστε τα κινητά και το email. Η απόσπαση της προσοχής έχει ως αποτέλεσμα να είστε λιγότερο αποτελεσματικοί, και η διαρκής εγρήγορση που σας δημιουργεί το γεγονός ότι είστε διαρκώς διαθέσιμοι σας δημιουργεί υποβόσκον άγχος και καταναλώνει χώρο και ενέργεια στην ΠΣΠ σας.

Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε ένα αδιέξοδο, που δε θα θυμάστε κάτι ή που απλά το μυαλό σας θα σας φαίνεται ότι είναι πολύ κουρασμένο για να λειτουργήσει σωστά, θυμηθείτε: δεν φταίτε εσείς! Φταίει η ανατομία του εγκεφάλου σας… Ξεκουραστείτε, φάτε κάτι πλούσιο σε γλυκόζη (μία φέτα ψωμί μπορεί να είναι σωτήρια!), κάντε μία βόλτα ή μία πλήρως χειρονακτική εργασία που δε θα χρησιμοποιεί συνειδητή σκέψη (πλύντε τα πιάτα!). Πάνω απ’ όλα μην κατηγορείτε τον εαυτό σας: ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περιορισμένη δυνατότητα για τις ενεργειακά απαιτητικές συνειδητές εργασίες του, και περισσότερες ώρες εργασίας δεν θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Το μυστικό είναι στη σωστή χρήση των εγκεφαλικών σας πόρων!

Ιωάννα Αρκά – Φυσικός
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com
Επιμέλεια: Θάνος Φλούλης

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *