Παιδί & Έφηβοι
Βοηθήστε το μωρό σας να αναπνέει ελεύθερα
Πώς λειτουργεί το αναπνευστικό σύστημα, γιατί πρέπει η διαδικασία να γίνεται ελεύθερα και ομαλά και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το μωρό να αναπνεύσει ελεύθερα;
Η απάντηση βρίσκεται παρακάτω:
ΠΩΣ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ;
Η ελεύθερη λειτουργία της αναπνοής είναι σημαντική για τα βρέφη και τα παιδιά. Τα βρέφη αναπνέουν μόνο από τη μύτη και όταν αυτή είναι βουλωμένη (λόγω καταρροής ή πηχτής βλέννας) φράσσεται η αναπνευστική οδός.
Οι ρινικές θαλάμες των βρεφών είναι πολύ μικρές και με την παραμικρή βλέννα φράσουν, κάνοντας την αναπνοή δύσκολη. Ένα μωρό µε βουλωμένη μύτη δυσκολεύεται να αναπνεύσει, κλαίει και δεν κοιμάται καλά. Δυσκολεύεται να θηλάσει ή να πιει από το μπιμπερό, αφού χρειάζεται το στόμα του για να αναπνεύσει.
Τα παιδιά εμφανίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή (σε περίπτωση καταρροής) κατά τη διάρκεια του ύπνου, επειδή η φλεβική στάση αυξάνει την υπεραιμία, οι δε μύξες συσσωρεύονται στο πίσω μέρος της μύτης και προς το φάρυγγα με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι πιο έντονο.
Πολλές φορές χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τον νυχτερινό βήχα, ο οποίος δημιουργείται ως εξής:
Το παιδί έχει ρινική καταρροή, οι εκκρίσεις κυλούν προς το φάρυγγα ο οποίος ερεθίζεται, οπότε το παιδί παρουσιάζει βήχα. Επίσης όταν η μύτη είναι κλειστή, το παιδί αναπνέει από το στόμα, ξηραίνεται ο φάρυγγας οπότε πάλι το παιδί παρουσιάζει βήχα. Το αποτέλεσμα είναι να μην αναπνέει ελεύθερα, να δυσκολεύεται να κοιμηθεί και όταν το καταφέρει, να ξυπνάει τρομαγμένο αφού του «κόβεται» η αναπνοή.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;
Το αναπνευστικό σύστημα είναι το σύστημα εκείνων των οργάνων που χρησιμεύουν στην πρόσληψη του ατμοσφαιρικού αέρα από το περιβάλλον, την εισαγωγή του στους πνεύμονες, την παραλαβή του οξυγόνου από αυτόν και την απόδοση σε αυτόν του διοξειδίου του άνθρακα. Όλη αυτή η διαδικασία που τροφοδοτεί τον οργανισμό με το απαραίτητο στη ζωή οξυγόνο είναι η αναπνοή.
Η μύτη, ο ρινοφάρυγγας και ο λάρυγγας αποτελούν την ανώτερη αναπνευστική οδό ή ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, ενώ η τραχεία και οι βρόγχοι την κατώτερη αναπνευστική οδό. Οι πνεύμονες είναι το κατ’ εξοχήν όργανο της ανταλλαγής των αερίων, όπου ο αέρας έρχεται σε άμεση επαφή με το αίμα, ενώ τα υπόλοιπα όργανα απαρτίζουν τους αεραγωγούς.
Η λειτουργία της αναπνοής διακρίνεται σε δύο φάσεις, την εισπνοή και την εκπνοή. Κατά την εισπνοή, ο αέρας περνά από τη μύτη στο ρινοφάρυγγα, θερμαίνεται και καθαρίζεται, στη συνέχεια περνά από τη σχισμή του λάρυγγα στην τραχεία, από εκεί στους βρόγχους που διακλαδιζόμενοι καταλήγουν στα αεροθυλάκια, έως τις αναπνευστικές κυψελίδες, όπου καταλήγει ο εισπνεόμενος αέρας.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αν δεν αναπνέουμε από τη μύτη, δεν θερμαίνεται και δεν καθαρίζεται ο αέρας που εισπνέουμε. Περνάνε σωματίδια, σκόνες κ.ά. στο αναπνευστικό μας σύστημα και δυσκολεύεται η διαδικασία της αναπνοής μας.
ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΡΡΟΗ;
Η καταρροή είναι το αποτέλεσμα ενός ξένου σώματος που μπορεί να έχει βάλει το μωρό στη μύτη του ή το πρώτο σύμπτωμα για μία ίωση, ένα κοινό κρυολόγημα, μία γρίπη, ένδειξη αλλεργίας, αρχή ιγμορίτιδας, λαρυγγίτιδας, και πολλών άλλων ασθενειών.
Ας παρατηρήσουμε το παιδί, ώστε να καταλάβουμε όλα τα συμπτώματα (καταρροή, πυρετός, πόνος στο αυτί, πονοκέφαλος ή οποιοδήποτε σύμπτωμα) και ας ενημερώσουμε τον παιδίατρο για να λάβουμε σωστές ιατρικές συμβουλές αντιμετώπισης.
ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΟΗ;
Ο πιο φυσικός τρόπος (που συστήνουν όλοι οι παιδίατροι ανεπιφύλακτα) είναι η ενστάλαξη φυσιολογικού ορού στη μύτη. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι μερικές σταγόνες σε κάθε ρουθούνι 1-3 φορές την ημέρα και για τους ενήλικες 1-6 ενσταλάξεις την ημέρα εφόσον χρειάζεται.
Κλείνουμε τη μύτη για 3 δευτερόλεπτα για να δράσει ο φυσιολογικός ορός και μετά καθαρίζουμε τη μυτούλα με φύσημα (στα παιδιά). Στα βρέφη απλώς τοποθετούμε 3 σταγόνες σε κάθε ρουθούνι, δεν κλείνουμε τη μυτούλα, αφήνουμε να δράσει ο φυσιολογικός ορός και μετά καθαρίζουμε με τον αναρροφητή μυξούλας.
Είναι το πρώτο και πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί μας να αναπνέει χωρίς δυσκολία.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΡΟΣ;
Ο γνωστός σε όλους μας αποστειρωμένος φυσιολογικός ορός Clinofar αναγράφει στη συσκευασία του τα συστατικά: χλωριούχο νάτριο 0,9% και αποστειρωμένο νερό. Δεν περιέχει συντηρητικά και χημικά.
Το χλωριούχο νάτριο είναι το αλάτι. Μαζί με αποστειρωμένο νερό μας δίνουν το φυσιολογικό ορό. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να απορροφά νερό από την ατμόσφαιρα και μεταξύ άλλων να εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Χρησιμοποιείται διάλυμα αλατιού 0,9% ως φυσιολογικός ορός στην ιατρική, επειδή το διάλυμα αυτό έχει την ίδια οσμωτική πίεση με το πλάσμα του αίματος και βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού στο σώμα.
Ο φυσιολογικός ορός είναι ένα υγρό παρόμοιο με τα υγρά που παράγει το σώμα μας. Χρησιμοποιείται για να δώσει υγρασία στη μύτη και να διαλύσει τη μύξα. Τη ρευστοποιεί και εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και την εξάπλωση των βακτηρίων. Αποτρέπει και θεραπεύει την αφυδάτωση που προκαλείται από την καταρροή και τον πυρετό. Μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε την καταρροή, χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό με χημικά φάρμακα, αλλά με φυσικό τρόπο.
Έτσι, τα παιδιά κοιμούνται ήσυχα και ασφαλή, αναπνέοντας ελεύθερα και εμείς τα έχουμε βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο.
Πηγή: Babytips.gr