Συνταγές
Ατομικές λεμονόπιτες με Nutella
Υλικά για 4 τάρτες
• 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 140 γρ. βούτυρο (παγωμένο)
• 50 γρ. αυγό (ένα μέτριο)
• 30 γρ. ζάχαρη
• 20 γρ. νερό
• 2 γρ. αλάτι
• 1 βανίλια
Για την κρέμα λεμονιού
• 3 κρόκους αυγών
• 2 λεμόνια (το χυμό τους)
• 2 βανίλιες
• 1 ζαχαρούχο γάλα
Για τη γέμιση
• 100 γρ. Nutella (4 κουταλιές της σούπας)
Εκτέλεση
1) Για τη ζύμη της τάρτας. Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι μαζί με τη βανίλια και αφού ανακατέψουμε ελαφρώς προσθέτουμε το βούτυρο αφού πρώτα το κόψουμε σε μεγάλα καρέ.
2) Ζυμώνουμε ώστε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με μικρά ψίχουλα. Για να το πετύχουμε αυτό τρίβουμε το μείγμα στα χέρια μας απαλά. Μόλις το κάνουμε αυτό προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη.
4) Τέλος προσθέτουμε το αυγό με το νερό και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
5) Για την κρέμα λεμονιού. Σε ένα μπολ αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα και προσθέτουμε το χυμό από τα λεμόνια. Αφού ομογενοποιήσουμε τα δύο υλικά προσθέτουμε τις βανίλιες και τους κρόκους και ανακατεύουμε παρά πολύ καλά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
6) Παίρνουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την κόβουμε σε τέσσερα ίσα μέρη. Βάζουμε το κάθε ένα από αυτά στις ατομικές ταρτιέρες και με τα δάχτυλά μας πατάμε μέχρι να καλύψουμε την βάση με τα τοιχώματα.
7) Τις ψήνουμε για 8 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C αφού πρώτα τις καλύψουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα ή μεμβράνη ειδική για ψήσιμο και τις γεμίζουμε με ρύζι για να έχουν βάρος και να μη φουσκώσουν.
8) Τις βγάζουμε από το φούρνο χωρίς να τον κλείσουμε και αφού κρυώσουν βάζουμε από μια κουτάλια Nutella στη βάση τους απλώνοντας καλά και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα λεμονιού μέχρι να καλυφτούν.
9) Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά στους 180 °C. Πρέπει η τάρτα να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και η κρέμα λεμονιού να αρχίζει να καραμελώνει στην επιφάνειά της.
Μερικά tips ακόμη
Για καλύτερο «άνοιγμα» της ζύμης μπορούμε να στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας και να τοποθετήσουμε πάνω ένα κομμάτι ζύμης. Στη συνέχεια το σκεπάζουμε με ένα ακόμη φύλλο λαδόκολλας και με έναν πλάστη το ανοίγουμε σε πάχος μισού εκατοστού. Αφαιρούμε το πάνω φύλλο και στρώνουμε στην ταρτιέρα με το φύλλο της λαδόκολλας προς τα εμάς. Αφαιρούμε και αυτό το φύλλο και διορθώνουμε τη ζύμη ώστε να εφάπτεται καλά στην ταρτιέρα.
Προψήνουμε πάντα τις τάρτες γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο από τα υλικά που συνήθως τις γεμίζουμε. Η τεχνική του να βάζουμε βάρος στο εσωτερικό τους βοηθά στο να κρατήσουν το σχήμα τους και να μη φουσκώσουν ή να μην πέσουν τα τοιχώματα προς τα μέσα.
Όλοι οι φούρνοι είναι διαφορετικοί γι’ αυτό πάμε σύμφωνα με την κοινή λογική. Κοιτάμε πάντα το χρώμα της ζύμης και της κρέμας.
Η συνταγή της τάρτας είναι βάση και για την πάστα φλώρα. Οπότε γεμίζοντας με μαρμελάδα βερίκοκο ή φράουλα έχουμε μια κλασική πάστα φλώρα.
Editor: Chef Κωνσταντίνος Ζυγουράκης/Sweet ‘n Salty