Ταξίδια & Τουρισμός

Αθήνα: Η μητρόπολη με τα χίλια πρόσωπα (Α’ μέρος)

Συντάκτης  | 

ΑθήναΑθήνα η λαμπερή, η μποέμ, η κλασική, Αθήνα η αριστοκράτισσα όταν θέλει, η λαϊκή όταν χρειάζεται, η μητρόπολη που έγραψε τις λαμπρότερες σελίδες της αρχαίας μας ιστορίας, η πόλη που ξέρει να διασκεδάζει, να δημιουργεί, να εμπνέει.

Ο κόσμος μας, όπως τον ξέρουμε, θα ήταν πολύ διαφορετικός αν δεν είχε υπάρξει ποτέ αυτή η πόλη που λέγεται Αθήνα. Η μεγαλούπολη που σήμερα… την ατενίζεις από το λόφο του Λυκαβηττού, λουσμένη στο γλυκό αττικό φως και το βλέμμα σου χάνεται σε μια υπέροχη αναστάτωση, αυτό το διαχρονικό σύμβολο Δημοκρατίας και πολιτισμού έχει βάλει ανεξίτηλη την υπογραφή της στον παγκόσμιο χάρτη.

Το όνομά της το ξέρουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: κέντρα πολιτισμού σ’ όλο τον κόσμο ονομάζονται «Athenaeum», γιατί έτσι ορίζει η έννοια «πολιτισμός», μιλάμε για «ακαδημίες» και «ακαδημαϊκή» μόρφωση γιατί η Ακαδημία της Αθήνας ήταν κατά κάποιο τρόπο το πρώτο πανεπιστήμιο της αρχαιότητας.

Η Αθήνα είναι και μία από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια συνεχή κατοίκηση του κόσμου. Δεν ήταν πάντα η πρωτεύουσα (ουσιαστικά πρωτοέγινε μόλις το 1834), για πολλούς αιώνες μάλιστα ήταν ένα ταπεινό χωριουδάκι στις παρυφές της Ακρόπολης, όμως η αύρα της ήταν πάντα εκεί.

Αυτή αναζητούσαν περιηγητές απ’ όλη την Ευρώπη και σ’ αυτή θέλησε να στηριχθεί το νεοσύστατο ελληνικό κράτος επιλέγοντάς την ως νέα πρωτεύουσα. Και η Αθήνα μεγάλωσε, γιγαντώθηκε, ίσως περισσότερο από όσο και η ίδια θα επιθυμούσε, πήρε επάξια τη θέση της ανάμεσα στις πιο σπουδαίες μεγαλουπόλεις του παγκόσμιου χάρτη.

Βρίσκεσαι στην Αθήνα, λοιπόν. Και καταλαβαίνεις πως ό,τι έχεις δει σε καρτ ποστάλ είναι σταγόνες στον ωκεανό. Η Αθήνα δεν είναι πόλη που τη γνωρίζεις με το selfie stick στο χέρι, την Αθήνα τη ζεις, τη μυρίζεις, την αισθάνεσαι, την ανακαλύπτεις μέσα από τους ανθρώπους της, από τις διηγήσεις, από τις ιστορίες και τους χαρακτήρες που έχτισαν το μύθο της, από τις νοσταλγικές της μουσικές, από τις μελωδίες στους πεζόδρομους, τα ηλιοβασιλέματα στον Λυκαβηττό.

Από τις βόλτες στα Αναφιώτικα και τα πλακιώτικα δρομάκια, από τα αρχαία μνημεία που αποθεώνουν όχι το θείο μα τον ίδιο τον άνθρωπο, από τα απογεύματα στου Φιλοπάππου, τον περίπατο στο Θησείο και στο Μοναστηράκι, από την ασταμάτητη κίνηση…

Δεν υπάρχει ένα και αδιαμφισβήτητο σημείο αφετηρίας, για να θέσουμε πάντως μια αρχή, ας πούμε πως είναι το Σύνταγμα, μάλλον το πιο δημοφιλές meeting point και των ίδιων των Αθηναίων. Ακριβώς μπροστά της ορθώνεται η Βουλή, τα Παλαιά Ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα δηλαδή: τον Σεπτέμβριο του 1843 όλη η (τότε) Αθήνα συγκεντρώθηκε εδώ και απαίτησε να παραχωρήσει ο βασιλιάς Σύνταγμα στο λαό• όπερ και εγένετο, και έτσι πήρε η πλατεία το όνομά της.

Δίπλα στα Ανάκτορα, ο Εθνικός Κήπος, ο πνεύμονας πρασίνου του κέντρου, ακριβώς δίπλα του το Ζάππειο Μέγαρο και σε απόσταση αναπνοής το Καλλιμάρμαρο, το στάδιο που φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες (1896).

Φυσική συνέχεια της πλατείας είναι η Ερμού, ο πιο εμπορικός δρόμος της Αθήνας, που κατεβαίνει μέχρι το Μοναστηράκι και το Θησείο. Διακόπτεται μόνο από το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας Καπνικαρέα (12ος αιώνας) ακριβώς στο μέσο της, περιτριγυρισμένο πάντα από τουρίστες, περαστικούς που ξαποσταίνουν στο πεζούλι της και φοιτητές του παραπλεύρως τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ερμού μαζί με τις λεωφόρους Πειραιώς και Σταδίου ορίζουν την περιοχή που ονομάζουμε «Ιστορικό κέντρο»: ο εμπορικός δρόμος της Αθηνάς με τη Βαρβάκειο Αγορά, ο παράλληλος της Αιόλου με το θρυλικό λουκουματζίδικο του Κρίνου, η πλατεία Ομονοίας με τις πολλαπλές αναπλάσεις, το Δημαρχείο με την πλατεία Κοτζιά.

Κατεβαίνοντας την Ερμού φτάνεις στο Μοναστηράκι, σούπερ δημοφιλές στέκι Αθηναίων όλων των ηλικιών. Από τη μια πλευρά η συνοικία του Ψυρρή, που μέχρι πριν από ελάχιστα χρόνια ζούσε μεγάλες δόξες που σήμερα μάλλον έχουν καταλαγιάσει, κι έπειτα το Γκάζι και ο Κεραμεικός.

Το πρώτο είναι σήμερα ένας από τα πιο δραστήρια κύτταρα πολιτισμού της πρωτεύουσας, το δεύτερο υπήρξε «το ωραιότερο προάστιο της πόλης» κατά τον αρχαίο Περικλή, και σήμερα είναι αφορμή για υπέροχους περιπάτους με θέα στην Ακρόπολη. Αυτές οι γειτονιές γέννησαν την αριστουργηματική «Μενεξεδένια πολιτεία» του Άγγελου Τερζάκη, ίσως την ωραιότερη λογοτεχνική απεικόνιση της Αθήνας του περασμένου αιώνα.

Συνεχίζεται…

Πηγή

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *