Κατοικίδια & Ζώα
Πώς γίνεται η θεραπεία σ’ ένα ενυδρείο που έχει προσβληθεί από ασθένεια.
Όσο πιο γρήγορα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά με το περιβάλλον του ενυδρείου σας ή με τα ψάρια του, τόσο το καλύτερο καθώς ασθένειες και μολύνσεις εξαπλώνονται με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς! Η σχολαστική παρακολούθηση της εμφάνισης… των ψαριών και οι τακτικές μετρήσεις του νερού μπορούν να σας απαλλάξουν από σοβαρούς μπελάδες. Επειδή όμως για κάποιο λόγο κάτι να μην κάνατε σωστά, όχι από αδιαφορία απαραίτητα αλλά επειδή είστε αρχάριος, θα σας πούμε όλα όσα χρειάζονται για να αντιμετωπίσετε τις επιπλοκές που έχουν εμφανιστεί στην ποιότητα του νερού του ενυδρείου σας ή στην υγεία των ψαριών σας. Πρώτα από όλα θα πρέπει να γνωρίζετε πως όταν θέλετε να προσθέσετε ένα νέο ψάρι στο ενυδρείο σας, καλό θα είναι να το βάλετε σε καραντίνα σε ένα εφεδρικό ενυδρείο για να σιγουρευτείτε ότι δεν είναι φορέας κάποιας ασθένειας. Ούτε ρίχνετε το νερό της σακούλας μεταφοράς μέσα στη γυάλα σας γιατί δεν ξέρετε αν το ενυδρείο από όπου προέρχεται είναι απαλλαγμένο από μολύνσεις και ασθένειες.
Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνουμε το νέο ψάρι να μπει σε καραντίνα για μερικές εβδομάδες. Επίσης αν θέλετε να προσθέσετε φυτά στο ενυδρείο σας, ελέγξτε τα φυλλώματα τους, πρέπει να είναι καθαρά από κηλίδες, αποχρωματισμούς και παράσιτα που αν μπουν στη γυάλα σας θα κάνουν πραγματική κατάληψη. Όταν στο ενυδρείο σας εντοπιστεί κάποια μορφή μόλυνσης ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του φαρμάκου. Αυξήστε την παροχή οξυγόνου όπως και τη θερμοκρασία και απομακρύνετε από το εσωτερικό του φίλτρου τον ενεργό άνθρακα αφού θα απορροφήσει τη μεγαλύτερη ποσότητα του φαρμάκου και η θεραπεία δεν θα είναι ολοκληρωμένη.
Επίσης επειδή κάποια φάρμακα επηρεάζουν τα φυτά του βυθού, είναι προτιμότερο να τα απομακρύνετε και τα επανατοποθετείτε όταν θα έχει αποκατασταθεί η καλή χημεία του νερού. Ανάλογα ορισμένες θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ψαριών όπως και τις αποικίες βακτηριδίων του φίλτρου, για το λόγο αυτό ζητήστε να ενημερωθείτε για το πώς πρέπει να πράξετε, από έναν ειδικό που κατέχει καλά το αντικείμενο και όχι απλώς να συμβουλευτείτε τον υπάλληλο του καταστήματος από όπου έχετε προμηθευτεί το φάρμακο που πιθανόν να ξέρει να σας δώσει μόνο γενικές οδηγίες.
Στην περίπτωση που κάποιο ή κάποια από τα ψάρια είναι άρρωστα, το καλύτερο είναι να τα απομακρύνετε στο εφεδρικό ενυδρείο που πάντα πρέπει να υπάρχει στο σπίτι σας για τέτοιες περιπτώσεις. Είναι καλό δηλαδή οι περιπτώσεις αυτές να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα και να μην πρέπει και τα υπόλοιπα ψάρια να «υποστούν» τον κύκλο θεραπείας.
Βέβαια για προληπτικούς λόγους είναι καλό κι αυτό, όμως ορισμένες θεραπείες είναι ισχυρές και ενδέχεται να βλάψουν τα υγιή ψάρια. Αν δεν έχουν εμφανίσει κάποιο σημάδι ότι νοσούν, μην τα ταλαιπωρήσετε αδίκως.
Ανάλογα με το είδος της θεραπείας, μπορεί το άρρωστο ψάρι να χρειαστεί να μπει στο εφεδρικό ενυδρείο μόνο για μερικά λεπτά, απλά για να προσλάβει το φάρμακο και να ξαναμπεί στη συνέχεια μέσα στη γυάλα. Αν η θεραπεία αφορά όμως ολόκληρο το ενυδρείο, συνήθως είναι μακροχρόνια και χρειάζεται να εφοδιαστείτε με αρκετή υπομονή μέχρι να γίνουν όλα όπως πριν.
Τέλος, όταν ολοκληρωθεί με το καλό η θεραπεία, πρέπει να προβείτε σε αλλαγές νερού για να απομακρυνθεί το φάρμακο και το ενυδρείο να αποκτήσει σταδιακά τις ιδανικές συνθήκες για τον μικρόκοσμο των ψαριών που φιλοξενεί.
Πηγή: katoikidio.gr