Ταξίδια & Τουρισμός
Αποδράστε στις όμορφες Σποράδες και νιώστε τη μαγεία του κάθε νησιού ξεχωριστά!
Οι Σποράδες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου τα οποία βρίσκονται στην περιοχή βορείως της Εύβοιας και ανατολικά της Μαγνησίας. Η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Αλόννησος και η Σκύρος, αποτελούν τον βασικό κορμό των Σποράδων, στις οποίες όμως… ανήκουν και τα πολύ μικρά νησιά Περιστέρα και Κυρά Παναγιά. Οι Σποράδες πήραν το όνομά τους από τη γεωγραφική τους θέση καθώς βρίσκονταν διάσπαρτα στο Αιγαίο. Η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος ανήκουν διοικητικά στο νομό Μαγνησίας ενώ η Σκύρος στο νομό Εύβοιας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των νησιών είναι οι υπέροχες παραλίες με την πολύ πλούσια βλάστηση που συχνά φτάνει μέχρι τις ακτές, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα νησιά του Αιγαίου.
Σκιάθος
Η Σκιάθος γενικότερα θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά νησιά των Σποράδων. Το νησί βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων και είναι το πιο κοντινό στη στεριά από τα νησιά των Σποράδων. Απέχει 41 ναυτικά μίλια από το Βόλο και μόλις 2,4 μίλια από τις ακτές του νοτίου Πηλίου. Η Σκιάθος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα λιμάνια του Άγιου Κωνσταντίου, του Βόλου και των υπόλοιπων μεγάλων Σποράδων (Σκόπελος, Αλόννησος, Σκύρος). Το ταξίδι από το Βόλο διαρκεί περίπου 2,5 ώρες με συμβατικό πλοίο και 1 ώρα και 45 λεπτά με ταχύπλοο.
Η Σκιάθος είναι όμορφο και γραφικό νησί, με πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακές ακτές, κατακλύζεται από τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Διαθέτει ξενοδοχεία για διαμονή, φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης, διαθέτει πλούσια βλάστηση και πολλές παραλίες με πιο γνωστές τις Κουκουναριές, την Μπανάνα, τη Μικρή και Μεγάλη Ασέληνο, τη Μεγάλη Άμμο, τα Λαλάρια, το Βρωμόλιμνο, την Καναπίτσα, το νησί Τσουγκριά κ.α.
Η πόλη της Σκιάθου είναι ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Στην πόλη της Σκιάθου βρίσκεται άψογα διατηρημένο το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που γεννήθηκε και έζησε στο νησί. Το λιμάνι της πόλης υπάρχει και το Μπούρτζι μικρή χερσόνησος που το χωρίζει στα δύο. Στο νησί υπάρχουν και πολλές παλιές εκκλησίες και μοναστήρια.
Σκόπελος
Η Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, το δεύτερο νησί στη σειρά μετά τη Σκιάθο. Γεμάτη με πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής της, θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Έχει καλή τουριστική υποδομή, συγκεντρώνει όμως λιγότερο κόσμο από τη γειτονική κοσμοπολίτικη Σκιάθο και διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα της. Βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας με το πλοίο από το αεροδρόμιο της Σκιάθου. Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το λιμάνι του Βόλου, όπου υπάρχει αεροδρόμιο που εξυπηρετεί διεθνείς πτήσεις τη θερινή περίοδο. Το καλοκαίρι, συνδέεται, επίσης, με τα λιμάνια του Αγίου Κωνσταντίνου, της Κύμης Ευβοίας και της Θεσσαλονίκης.
Κρυστάλλινα νερά και πλούσια βλάστηση στολίζουν το νησί. Αξιοθέατα είναι ερείπια από αρχαία πόλη, μικρές παλιές εκκλησίες και μοναστήρια αρχαιολογικής σημασίας και πανέμορφες παραλίες. Η Σκόπελος διαθέτει ξενοδοχεία για διαμονή, φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Χάρη στην αρχιτεκτονική της, με τα ψηλά και στενά πέτρινα σπίτια, τα ξύλινα μπαλκόνια και τις σκεπές από πλάκα Πηλίου, η χώρα της Σκοπέλου ανακηρύχθηκε το 1978 παραδοσιακός οικισμός. Στο νησί υπάρχουν περισσότερες από 300 βυζαντινές εκκλησίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σκόπελο έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας «Mamma Mia!».
Η συνύπαρξη των κρυστάλλινων νερών και της πλούσιας βλάστησης έχει χαρίσει στη Σκόπελο τον τίτλο του «πράσινου και μπλε» νησιού. Το συνολικό μήκος των παραλιών της ξεπερνά τα 100 χλμ. με πολλές από αυτές να προσεγγίζονται μόνο δια θαλάσσης. Στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκονται οι περισσότερες παραλίες: ο Στάφυλος, το Βελανιό, ο Αγνώντας, το Λιμνονάρι, ο Πάνορμος, οι Αντρίνες, η Μηλιά, το Καστάνι, το Έλιος, η Αρμενόπετρα, ο Άγιος Ιωάννης στο Καστρί και πολλές άλλες «πνιγμένες» στο πράσινο του πευκοδάσους. Αξίζει να πάτε στην παραλία Μηλιά. Για πολλούς είναι η ομορφότερη παραλία της Σκοπέλου. Είναι μεγάλη, με γαλαζοπράσινα καθαρά νερά και εκπληκτικό βυθό. Είναι πολυσύχναστη την υψηλή καλοκαιρινή περίοδο, αλλά εάν περπατήσετε προς το τέλος της θα βρείτε μικρούς ήσυχους κολπίσκους πίσω από τα βράχια. Ακριβώς απέναντι από τη Μηλιά βρίσκεται ένα μικρό ερημονήσι που ονομάζεται Δασιά. Όπου σύμφωνα με τον μύθο ένας μεγάλος θησαυρός βρίσκεται θαμμένος σε μια βαθιά σπηλιά.
Αλλόνησος
Η Αλόννησος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Υπάρχουν τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Βόλο, Άγιο Κωνσταντίνο ή Κύμη καθώς και αεροπορική πρόσβαση μέσω των αεροδρομίων της Σκιάθου, της Σκύρου και της Ν. Αγχιάλου στο Βόλο. Ο πληθυσμός της Αλοννήσου, δεν ξεπερνά τους 3.000 μόνιμους κατοίκους. Κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία, ενώ ο τουρισμός παρουσιάζει άνθηση τα τελευταία χρόνια.
Η μεγαλύτερη κοινότητα του νησιού ζει στο λιμένα της Αλοννήσου, το Πατητήρι όπου βρίσκεται το διοικητικό κέντρο του νησιού και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Η περιοχή πήρε το όνομα από τα «πατητήρια» (πάτημα των σταφυλιών) που τα χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν για την παραγωγή του δημοφιλούς κόκκινου κρασιού τους.
Υπέροχες παραλίες, μια ατμοσφαιρική χώρα, με κοσμοπολίτικο αέρα χάρη στους πολλούς ξένους κατοίκους της, ένα σημαντικό θαλάσσιο πάρκο και πολλές διαδρομές για περιπατητές κάνουν την Αλόννησο έναν προορισμό για ήσυχες διακοπές, με σοφιστικέ χρώμα και οικολογικό ενδιαφέρον. Από το Πατητήρι ξεκινούν και καΐκια με τα οποία μπορείτε ξεκούραστα να επισκεφτείτε τις πολλές και διαφορετικές παραλίες και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στο άγριο βόρειο και δυτικό τμήμα του νησιού και δεν προσεγγίζονται διαφορετικά. Ο Μεγάλος Μουρτιάς, η Βότση, ο Ρουσούμ Γιαλός, ο Λεφτός Γιαλός, η Στενή Βάλα, τα Καλαμάκια και ο Αϊ-Δημήτρης είναι μικροί ψαράδικοι οικισμοί με όμορφες παραλίες και συμπαθητικές ψαροταβέρνες. Η παραλία Άγιος Δημήτριος για τους περισσότερους είναι η καλύτερη παραλία του νησιού ενώ πολλές φορές έχει μπει στη λίστα με τις καλύτερες παγκοσμίως. Είναι πολύ μεγάλη με καταγάλανα διάφανα νερά, κατάλευκα βότσαλα που τις δίνουν ένα εξωτικό χρώμα ενώ απέναντί της βρίσκεται το μικρό νησάκι Περιστέρα.
Το νησί προσφέρεται και για περιπάτους, καθώς διαθέτει σηματοδοτημένα μονοπάτια, αλλά και για διακοπές με ιστιοπλοϊκό. Μην παραλείψετε μια ημερήσια εκδρομή-ξενάγηση με προορισμό τα ερημονήσια του Θαλάσσιου Πάρκου. Αν βρεθείτε στο νησί παραμονή και ανήμερα της Παναγιάς, στο Παλιό Χωριό γίνεται το μεγάλο πανηγύρι.
Το μικρό φυσικό λιμανάκι της Στενής Βάλας, στο βορειοανατολικό τμήμα της Αλοννήσου αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τα ψαροκάϊκα και τα σκάφη αναψυχής, με όμορφες ψαροταβέρνες και αποτελεί ελκυστικό κέντρο παραθερισμού με δυνατότητα διαμονής. Εδώ βρίσκεται και το Κέντρο Περίθαλψης και Επανένταξης μικρών τραυματισμένων ή ορφανών φωκιών που λειτουργεί με τη φροντίδα της Mom. Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο.
Σκύρος
Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βορείων Σποράδων. Βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας, από την οποία απέχει γύρω στα 35 χλμ. και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Σποράδων με πληθυσμό 2.994 κατοίκων. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σκύρος (ή Χώρα), που βρίσκεται στην ανατολική ακτή. Το νησί, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, είναι ορεινό. Το κλίμα του νησιού χαρακτηρίζεται από δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες με μέση ετήσια θερμοκρασία 17 βαθμούς Κελσίου.
Η Σκύρος είναι ένα νησί με πολύ πράσινο και πολλές φυσικές ομορφιές, που εναλλάσσονται και δημιουργούν μαγευτικά τοπία. Είναι διάσημη για τα περίφημα πόνι της, τα πλούσια πευκοδάση, τα υπέροχα γραφικά χωριουδάκια και τις δαντελωτές ακτές της. Στη νότια πλευρά της Σκύρου, όπου το περιβάλλον είναι άγριο και θυμίζει βουνό, ζούσαν παλιότερα τα Σκυριανά αλογάκια, σήμα κατατεθέν της Σκύρου, τα οποία σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση.
Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας δίνει τη δυνατότητα εξάσκησης πολλών σπορ όπως ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία, wind surfing, θαλάσσιο σκι, ενώ παράλληλα προσφέρεται για off-road διαδρομή με μηχανή ή 4×4 οχήματα.
Σε όλο το νησί υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες, διατηρητέα μνημεία της Βυζαντινής περιόδου, ενώ το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων, σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο, γεμάτο μνήμες και πληροφορίες για τη Σκύρο και τη ζωή της. Επίσης, η Σκύρος είναι διάσημη για τα κεραμικά της, τα ξυλόγλυπτα έπιπλα και την ιδιαίτερη εσωτερική αρχιτεκτονική των σπιτιών της. Τα αγροτικά προϊόντα της Σκύρου είναι εκλεκτά λόγω του ότι χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής.