Γενικά

Alan Turing – 100 χρόνια από την γέννηση του

Συντάκτης  | 

turing1Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πως ήταν οι πρώτοι υπολογιστές και ότι είχαν μέγεθος ενός δωματίου, ελάχιστοι όμως ξέρουν τους δημιουργούς τους.
Ο Alan Matheson Turing, Bρετανός μαθηματικός, καθηγητής της λογικής, κρυπτογράφος θεωρείται συχνά πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών.

Με τη δοκιμή Τούρινγκ, είχε μια σημαντική και χαρακτηριστική συμβολή στη συζήτηση σχετικά με τη τεχνητή νοημοσύνη: εάν είναι δυνατό να ειπωθεί ότι μια μηχανή γνωρίζει και μπορεί να σκεφτεί. Παρείχε μία επίσημη έννοια του αλγορίθμου και των υπολογίσιμων αριθμών με τη μηχανή Τούρινγκ, διατυπώνοντας την ευρέως αποδεκτή έκδοση “Τούρινγκ” με την διατριβή του για την καθολική μηχανή Τούρινγκ, δηλαδή ότι οποιοδήποτε πρακτικό πρότυπο υπολογισμού έχει είτε ένα ισότιμο είτε ένα υποσύνολο των ικανοτήτων μιας μηχανής Τούρινγκ. Η  συνεισφορά του Τούρινγκ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ξεκίνησε στο Bletchley Park, το κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας την άνοιξη του ’40, όπου κατάφερε ως επικεφαλής της ομάδας 8, με την χρήση ενός πρώιμου είδους υπολογιστή να σπάσει τους γερμανικούς κώδικες επικοινωνίας και το διαβόητο Enigma. Μετά από τον πόλεμο, σχεδίασε και παρουσίασε το πρώτο πλήρες σχέδιο ενός υπολογιστή,  έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές στο εθνικό φυσικό εργαστήριο.

Η ομοφυλοφιλία και η καταδίκη
Το 1952, ο Τούρινγκ πήγε στην αστυνομία να καταγγείλει τη διάρρηξη του σπιτιού του. Από την έρευνα της αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι δράστης ήταν ένας 19χρονος με τον οποίο έχει σεξουαλική σχέση. Χρεώνοντάς του την κατηγορία της σεξουαλικής διαστροφής ο ίδιος δεν πρόσφερε καμία υπεράσπιση στον εαυτό του και τελικά καταδικάστηκε. Μετά από μια καλά κοινοποιημένη δίκη, του απαγορεύτηκε να δουλεύει στο δημόσιο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει την έρευνα του. Του δόθηκε η επιλογή μεταξύ της φυλάκισης και μιας ορμονικής θεραπείας για τη μείωση της λίμπιντο. Επέλεξε τις εγχύσεις ορμονών οιστρογόνων, οι οποίες διήρκεσαν ένα έτος, με τραγικές συνέπειες για τη ψυχολογία του. Το 1954 πέθανε από δηλητηρίαση από κυάνιο, προφανώς από ένα μήλο που άφησε μισοφαγωμένο και περιείχε κυάνιο. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο θάνατός του ήταν σκόπιμος οπότε και θεωρήθηκε αυτοκτονία. Η μητέρα του, εντούτοις, επίμονα υποστήριξε ότι η κατάποση οφειλόταν στην απρόσεκτη αποθήκευση εργαστηριακών χημικών ουσιών του. Οι φίλοι του ισχυρίστηκαν ότι ο Τούρινγκ είναι πιθανό να είχε αυτοκτονήσει με αυτόν τον τρόπο, για να δώσει στη μητέρα του κάποια εναλλακτική αιτία για το θάνατο του.

Η αποκατάσταση του ονόματος του και το λογότυπο της Αpple
Το τραγικό τέλος του Turing ενέπνευσε τον Steve Jobs να αποδώσει φόρο τιμής στον πατέρα των υπολογιστών, με τη καθιέρωση ενός δαγκωμένου μήλου ως το λογότυπο της apple. Μόλις το 2009 η Βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στην αποκατάσταση του ονόματος του, μετά από συνεχείς καμπάνιες για την απόδοση δημόσιας συγγνώμης με τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να δηλώνει πως «Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι χωρίς αυτήν την εκπληκτική συνεισφορά η ιστορία θα ήταν διαφορετική».

Πηγή: Wikipedia.gr
Editor: Δημήτρης Πούλιος

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *