Γλυκά & Παγωτά

Αφράτο σιροπιαστό γλυκό σαν ραβανί (+ video)

Συντάκτης  | 

Σε αυτή τη συνταγή θα δείτε το πιο εύκολο και αφράτο σιροπιαστό γλυκό που θυμίζει ραβανί!

Πάμε να σας δείξω παρακάτω το πιο εύκολο και αφράτο σιροπιαστό γλυκό σαν ραβανί. Θυμίζει βασικά δύο πολύ αγαπημένα γλυκά σε όλους, το σάμαλι και το ραβανί.

Αυτό το γλυκό είναι πανεύκολο να το φτιάξεις και η γεύση του θα σου θυμίσει όλα αυτά τα ωραία ραβανί που σου έφτιαχνε η γιαγιά σου.

Υλικά

Για το κέικ 

770 γρ σιμιγδάλι ψιλό (κρατάμε 10-20 γρ για το ταψί μας)

600 γρ στραγγιστό γιαούρτι

3 αυγά σε θ.δ.

400 γρ κρυσταλλική ζάχαρη

200 γρ χυμό πορτοκάλι

160 γρ βούτυρο σε θ.δ.

1 κ.γλ σόδα

1/2 φακ. Baking powder

1 κ.γλ μαστίχα-ζάχαρη (2-3 δάκρυα)

Για το σιρόπι 

800 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

700 γρ νερό

1 φλούδα από ένα ακέρωτο λεμόνι

Λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι

1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση 

Για το κέικ

1) Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο που είναι σε θ.δ με την ζάχαρη και χτυπάμε για 3-4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν.

2) Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά (σε θ.δ). Θέλουμε το μείγμα να «πίνει» πρώτα το ένα αυγό και μετά να ρίχνουμε το επόμενο.

3) Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το γιαούρτι (σε θ.δ). Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

4) Σε ένα γουδί, βάζουμε 2-3 δάκρυα μαστίχας και τα διαλύουμε καλά, αναμιγνύουμε με 1/2 κ.γλ κρυσταλλική ζάχαρη. Από το μείγμα αυτό παίρνουμε 1 κ.γλ και το ρίχνουμε μέσα στη ζύμη μας. Ανακατεύουμε πολύ καλά.


Μην βάλετε παραπάνω μαστίχα γιατί μπορεί να πικρίσει.


5) Ρίχνουμε την σόδα στο χυμό και το ανακατεύουμε γρήγορα. Προσθέτουμε τον χυμό κατευθείαν στο μείγμα -γιατί εάν καθυστερήσουμε θα βγάλει αφρούς-. Ταυτόχρονα ανακατεύουμε το μείγμα με το μίξερ.

6) Τέλος, ρίχνουμε την Baking powder στο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

7) Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε την μισή ποσότητα σιμιγδαλιού στο μείγμα. Ανακατεύουμε λίγο, ίσα ίσα να μπει μέσα στο μείγμα το σιμιγδάλι. Έπειτα ρίχνουμε και το υπόλοιπο μισό σιμιγδάλι και χτυπάμε με το μίξερ. Ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα μόνο, τόσο ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Το ψήσιμο

Βουτυρώνουμε ένα ταψί διάστασης 35×25 και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Στους 170 βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 45′.

Πριν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, κάνουμε πάντα το τεστ με την λάμα του μαχαιριού.

*Αν την βάλουμε στο κέντρο και βγει καθαρή (να μην έχει κολλήσει επάνω ζυμάρι), τότε είναι έτοιμο. 

Περίπου 15-20 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο, ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι. Διότι πρέπει να σιροπιάσουμε το ζεστό γλυκό, με ζεστό σιρόπι.

Για το σιρόπι 

1) Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ανακατεύουμε καλά.

2) Ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε το μάτι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 7-8 λεπτά ακόμη χωρίς να ανακατεύουμε καθόλου, γιατί θα κρυσταλλώσει.

Το σιρόπιασμα

Μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο το χαράσσουμε σε κομμάτια (δεν το κόβουμε μέχρι κάτω). Το περιχύνουμε κατευθείαν με το σιρόπι χρησιμοποιώντας μια κουτάλα.

Αφήνουμε το γλυκό να πιει το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς, για να μπορέσουμε να κόψουμε τα κομμάτια.

Καλή επιτυχία !

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!