Κήπος & Καλλιέργειες
Δυναμωτικοί καρποί φρούτων
Cranberries, βατόμουρα, ιπποφαές και σμέουρα είναι μερικά μόνο από τα φρούτα που αποτελούν την καλύτερη τροφή για πρόσληψη πληθώρας βιταμινών. Τα συναντάμε σε χυμούς, κρασιά ή γλυκά νομίζοντας ότι είναι κάτι το εξωτικό και δύσκολο στην καλλιέργεια του. Ο γεωπόνος Γεράσιμος Καραούλας μας εξηγεί που… ωφελεί το καθένα και πως μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε.
Goji berry
Θάμνος ταχείας ανάπτυξης έως 3μετρα κάθε χρόνο που σε εντατική καλλιέργεια μπορούν να δημιουργηθούν μόνιμα καρποφόρα φυτά με ανανεούμενες κληματίδες κάθε χρόνο. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο. Ανάλογα με το κλίμα, παράγει κόκκινους καρπούς από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο που μπορούν να καταναλωθούν νωποί, αποξηραμένοι είτε ως τσάι μαζί με κάποιο έτοιμο μίγμα τσαγιού. Με βάση έρευνες που έχουν γίνει, οι καρποί του περιέχουν συστατικά που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, την όραση, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.
Blackberry (βατόμουρο)
Αναρριχητικό φυτό ταχείας ανάπτυξης (3-6 μέτρα) που μπορεί να ανθοφορεί μόνιμα κάθε χρόνο με ανανεωμένες κληματίδες κάθε χρόνο. Ανθίζει αργά την άνοιξη και παράγει μαύρους καρπούς μέσα στο καλοκαίρι. Τα φρούτα του τρώγονται νωπά, σε μαρμελάδες, ζελέ, κρασιά ή σε γλυκά. Περιέχουν υψηλά επίπεδα Βιταμινών C και K, Μαγνησίου, φυτικές ίνες και Ω3.
Raspberry (σμέουρο)
Αναρριχητικό φυτό μεγάλης ανάπτυξης (2,5 μέτρα) στο οποίο μπορούν να δημιουργηθούν μόνιμα καρποφόρα όργανα με ανανεούμενες κληματίδες κάθε χρόνο. Ανθίζει αργά την άνοιξη και παράγει κίτρινους ή κόκκινους καρπούς αργά το καλοκαίρι. Τα φρούτα του καταναλώνονται νωπά, σε μαρμελάδες, ζελέ, γλυκά ή ως ζαχαρωμένα ζελεδάκια. Περιέχουν υψηλές ποσότητες σε Βιταμίνη C, φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και ανόργανα συστατικά.
Cranberry
Αειθαλής θάμνος μέσης ανάπτυξης που μπορεί να διαμορφωθεί ως αναρριχητικό με μόνιμα καρποφόρα όργανα. Αναπτύσσεται σε όξινα εδάφη και ψυχρά κλίματα. Οι καρποί του είναι κόκκινοι με όξινη γεύση, ωριμάζουν το φθινόπωρο και καταναλώνονται σε χυμό, λικέρ, σάλτσες, μαρμελάδες, ως αποξηραμένα ή ακόμα και νωπά.
Blueberries (μύρτιλα)
Φυλλοβόλος θάμνος μέτριας ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2 μέτρα. Ανθίζει το Μάιο-Ιούνιο και οι πρώτοι καρποί εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι. Μικροί, σκούροι, με έντονη γεύση, πλούσιοι σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ευεργετικές ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα και στην όραση. Μπορούν να καταναλωθούν νωποί, σε μαρμελάδες, λικέρ, αποξηραμένοι ή σε γλυκά.
Ιπποφαές
Φυλλοβόλος θάμνος ταχείας ανάπτυξης που φέρει σε διαφορετικά φυτά αρσενικά και θηλυκά άνθη. Παράγει μικρούς πορτοκαλί καρπούς το καλοκαίρι, πλούσιοι σε βιταμίνη C,φυτικές ίνες, αμινοξέα και έλαια. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ευεργετική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι καρποί του καταναλώνονται νωποί, αποξηραμένοι, σε λικέρ, μαρμελάδες ή φρουτώδη κρασιά. Τα έλαια που περιέχει ο καρπός και οι σπόροι χρησιμοποιούνται για παρασκευή καλλυντικών.
Φραγκοστάφυλα
Φυλλοβόλος θάμνος αργής ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει το 1,5 μέτρο. Παράγει κόκκινους, κίτρινους ή μαύρους καρπούς ανάλογα την ποικιλία, προς τα τέλη του καλοκαιριού. Καρποί εύγεστοι με τους άσπρους να έχουν την πιο γλυκιά γεύση που εμφανίζονται σε μικρά τσαμπιά, ιδιαίτερα πλούσιοι σε φυτικές ίνες, Βιταμίνη C και πολλά ανόργανα συστατικά. Χρησιμοποιείται είτε για νωπή χρήση σε γλυκά, φρουτοσαλάτες ή γαρνιτούρες είτε κατόπιν επεξεργασίας σε μαρμελάδες, λικέρ ή ζελέ.
Όλα τα παραπάνω φυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε στο φυτώριο «Φυτό Cosmos Θανάση Καραούλα»