Κατοικίδια & Ζώα
Η σπουδαιότητα της βιταμίνης C για το ινδικό χοιρίδιο!
Τα ινδικά χοιρίδια έχουν άμεση ανάγκη από βιταμίνη C, σε καθημερινή βάση, αφού δεν μπορούν να την παράγουν στον οργανισμό τους συγκριτικά με άλλα τρωκτικά. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες όπως είναι το σκορβούτο!
Παρόλο που το ινδικό χοιρίδιο ανήκει στην οικογένεια των τρωκτικών, είναι το μοναδικό που δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη C στο σώμα του. Για το λόγο αυτό είναι ευάλωτο απέναντι σε ασθένειες όπως είναι το σκορβούτο που αν δεν αντιμετωπιστεί και εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει μέχρι το θάνατο.
Όσοι έχετε ινδικό χοιρίδιο στο σπίτι σας θα είστε σίγουρα ενημερωμένοι γι’αυτή την ιδιαιτερότητα του οργανισμού του ενώ όσοι σκοπεύετε να αποκτήσετε θα πρέπει αντίστοιχα να είστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι για την ευθύνη που αναλαμβάνετε αφού το ινδικό χοιρίδιο πρέπει να προσλαμβάνει καθημερινά βιταμίνη C.
Πριν το φέρετε σπίτι σας φροντίστε να συλλέξετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για να ξέρετε πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση, ώστε να έχετε ένα απόλυτα υγιές ινδικό χοιρίδιο. Εκείνα που θα πρέπει να γνωρίζετε για αρχή είναι ότι ένα ινδικό χοιρίδιο πρέπει καθημερινά να προσλαμβάνει από 10 έως 30mg βιταμίνης C.
Η συγκεκριμένη ποσότητα τροποποιείται αισθητά στις περιπτώσεις που το ινδικό χοιρίδιο είναι άρρωστο ή εγκυμονεί και ο κτηνίατρος είναι ο μόνος αρμόδιος για να ενημερώσει για τα ακριβή mg. Ποτέ μην παίρνετε πρωτοβουλίες αφού μόνο εκείνος θα σας καθοδηγήσει σωστά. Ένας λάθος χειρισμός μπορεί να φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα κι αυτό είναι κάτι που ασφαλώς δεν θέλετε για το αγαπημένο σας ζωάκι.
Που βρίσκουμε τη βιταμίνη C για το ινδικό μας χοιρίδιο
• Σε υγρή μορφή από το φαρμακείο χορηγώντας την με σύριγγα. Δεν τη βάζουμε σε καμία περίπτωση μέσα στο δοχείο νερού καθώς η βιταμίνη C αλλοιώνεται πολύ γρήγορα όταν έρθει σε επαφή με το υγρό στοιχείο. Έτσι δεν θα έχουμε επαρκή εικόνα για το πόση ποσότητα έχει προσλάβει το ζώο πίνοντας νερό μέσα από το δοχείο του.
• Σε μορφή μασώμενων χαπιών που επίσης θα πάρετε από το φαρμακείο. Όπως προείπαμε η ημερήσια ποσότητα κυμαίνεται από 10 έως 30mg. Συνήθως όμως το προτεινόμενο ποσοστό είναι τα 25mg, οπότε διαιρούμε το χαπάκι των 100mg σε τέσσερα μέρη και δίνουμε ένα τέταρτο καθημερινά. Βέβαια το καλύτερο είναι ακόμα και αυτό το τέταρτο, την ποσότητα των 25mg δηλαδή, να τη δίνουμε σε δύο μέρη, μισό πρωί και μισό βράδυ. Επίσης στην περίπτωση που το ινδικό χοιρίδιο δεν είναι πολύ συνεργάσιμο στην κατάποση του χαπιού, μπορείτε να το τρίψετε σε σκόνη και να το ρίξετε στο δοχείο με το φαγητό του. Σιγουρευτείτε όμως ότι έχει καταναλώσει την προβλεπόμενη ποσότητα.
• Σε φρούτα και λαχανικά, πάντα όμως εκείνα που επιτρέπονται να καταναλώνει ένα ινδικό χοιρίδιο. Και ποτέ σε υπερβολικές ποσότητες, ειδικά φρούτα που είναι γλυκά. Η πολύ ζάχαρη δεν κάνει καθόλου καλό στα ινδικά χοιρίδια.
• Ξηρά τροφή πλούσια σε ποσοστό βιταμίνης C. Μεγάλη προσοχή, μην φθάσετε στο άλλο άκρο και υπερβιταμινώσετε το ινδικό σας χοιρίδιο, κάνοντας έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω. Και μην κάνετε το λάθος να του δώσετε ποτέ πολυβιταμίνες θεωρώντας ότι έτσι θα καλυφθούν οι όποιες ανάγκες του οργανισμού του. Απεναντίας θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο ζωάκι σας.
Editor: katoikidio.gr