Κατοικίδια & Ζώα
Όσα δεν γνωρίζατε για τα κουνιστά μουστάκια της γάτας σας!
Μακριά, κοντά, λεπτά, χονδρά, μαύρα ή λευκά είναι τόσο αγαπητά και δημοφιλή! Εκείνο όμως που δεν μπορείτε να φανταστείτε είναι το πόσο λειτουργικά μπορούν να γίνουν τα μουστάκια μιας γάτας!
Μία γάτα χρησιμοποιεί τα μουστάκια της για να υπολογίσει το φάρδος της αν θέλει να περάσει από κάποιο στενό πέρασμα. Το μήκος δηλαδή των μουστακιών της είναι ίσο με το πάχος της! Δεν είναι εκπληκτικό; Βέβαια αν μια γάτα είναι λαίμαργη και έχει πάρει αρκετό βάρος, τα μουστάκια δεν μπορούν πάντα να ακολουθήσουν τις ορέξεις της.
Τα μουστάκια είναι αυτά που επιτρέπουν στη ψιψίνα μας να κινείται στο σκοτάδι, παρόλο που η όραση της είναι εξαιρετική. Αυτό που κάνουν συγκεκριμένα είναι να δουλεύουν ως ανιχνευτές αέρα και αντικειμένων, σε περιπτώσεις που τα μάτια τους δυσκολεύονται να το κάνουν. Μάλιστα οι γάτες που γεννιούνται τυφλές, έχουν πιο χονδρά και μεγάλα μουστάκια, με τη φύση να έχει φροντίσει δηλαδή για αυτή την ιδιαιτερότητα τους.
Τα νεογέννητα γατάκια έρχονται στη ζωή με τα αυτιά και τα μάτια τους να μην είναι επαρκώς λειτουργικά και ανεπτυγμένα. Απεναντίας τα μουστάκια τους είναι από τα πρώτα σημεία του σώματος τους που αναπτύσσονται πλήρως κι ενώ βρίσκονται ακόμη μέσα στη μήτρα.
Επίσης τα μουστάκια προστατεύουν τα μάτια της γάτας. Αν προσπαθήσετε να τα αγγίξετε θα διαπιστώσετε ότι αυτομάτως θα ανοιγοκλείσει και τα μάτια της. Στις περισσότερες ψιψίνες αυτό το άγγιγμα είναι ένας πραγματικός εφιάλτης, γι’ αυτό και το δοχείο τροφής θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο για να μην πιέζονται τα μουστάκια.
Προσοχή λοιπόν, αν δείτε τη γάτα σας να θέλει να φάει, να έχει όρεξη και να σας ζητάει φαγητό, αλλά μόλις της βάλετε να στέκεται πάνω από το μπολ της προβληματισμένη, μάλλον σκέφτεται τα μουστάκια της και πρέπει να αλλάξετε το μέγεθος του δοχείου επειγόντως! Πρέπει το πρόσωπο της μαζί με το μήκος των μουστακιών της να έχουν την απαιτούμενη ευρυχωρία χωρίς να ακουμπάνε στα τοιχώματα του δοχείου.
|Παρατηρήστε τη θέση που έχουν τα μουστάκια της ψιψίνας σας και θα καταλάβετε αμέσως τη διάθεση της. Μπροστά και κάτω αισθάνεται στοργή, έξω και προς τα πάνω επιθετικότητα ενώ όταν τα μαζεύει προς τα πίσω είναι πολύ θυμωμένη μαζί σας! Μα τι της κάνατε;
Πόσα μουστάκια έχει μια γάτα; Κατά μέσο όρο δώδεκα σε κάθε τμήμα του προσώπου της. Και οι τριχούλες που προεξέχουν σε άλλα σημεία το σώματος της κι αυτά μουστάκια είναι! Στα μάγουλα, στο πηγούνι, πάνω από τα μάτια ή στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών.
Σχεδόν πάντα τα μουστάκια μιας ψιψίνας είναι λευκά, όποιο κι αν είναι το χρώμα της γούνας της. Έχουν παρατηρηθεί όμως κι ένα ή δυο μουστάκια σε σκούρο χρώμα, αλλά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.
Μάθετε κι αυτό! Τα μουστάκια της γάτας σχηματίζονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος της. Επίσης το μουστάκι στη βάση του έχει το ίδιο χρώμα με το τρίχωμα και καθώς προχωράει προς τα πάνω η πίεση από το δέρμα σκοτώνει τα κύτταρα του μουστακιού που χάνουν το χρώμα τους. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μουστάκια της ψιψίνας σας είναι κατά βάση λευκά.
Editor: katoikidio.gr