Γλυκά & Παγωτά

Κορμός τιραμισού (+video)

Συντάκτης  | 

 

Ο κορμός τιραμισού είναι μια εκδοχή που μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα και εύκολα και περιέχει σαβαγιάρ και πλούσια κρέμα καφέ που θα σας ξετρελάνει!

 

Αυτός ο κορμός τιραμισού είναι πεντανόστημος και θα τον λατρέψετε! Είναι ένα γλυκό που μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα και εύκολα και όταν περιμένετε καλεσμένους. Μια πεντανόστιμη εκδοχή του αγαπημένου σε όλους μας ιταλικού γλυκού.

Από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά

Για το σιρόπι

250 γρ. στιγμιαίο καφέ, σε ρόφημα (ζεστό)

50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

50 γρ. κονιάκ

Για την κρέμα

400 γρ. τυρί κρέμα

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σύνθεση

25 σαβαγιάρ, 225 γρ.

Για το σερβίρισμα

Σαντιγί

Κακάο

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον καφέ, τη ζάχαρη και το κονιάκ και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Για την κρέμα

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, τον καφέ και το εκχύλισμα βανίλιας.

Χτυπάμε με το σύρμα για 3-4 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα.

Σύνθεση

Στρώνουμε διάφανη μεμβράνη στον πάγκο εργασίας, φροντίζοντας η μεγαλύτερη  πλευρά της να βρίσκεται μπροστά μας.

Βουτάμε ένα-ένα τα σαβαγιάρ στο μπολ με το σιρόπι και από τις 2 πλευρές.

Τοποθετούμε τα πρώτα 11 σαβαγιάρ το ένα δίπλα στο άλλο κάθετα στο κέντρο της μεμβράνης δημιουργώντας 1 στήλη.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για ακόμα 11 σαβαγιάρ δημιουργώντας ακόμα μια στήλη, παράλληλη με την πρώτη.

Φροντίζουμε οι άκρες των σαβαγιάρ να εφάπτονται μεταξύ τους. (Δείτε αναλυτικά το βίντεο της συνταγής.)

Μεταφέρουμε την κρέμα πάνω από τα σαβαγιάρ με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά των μπισκότων.

Τοποθετούμε οριζόντια -στη μέση από τις 2 στήλες- 3 σαβαγιάρ, δημιουργώντας μια γραμμή.

Τυλίγουμε με τη βοήθεια της μεμβράνης σε ρολό, πιέζουμε με τα χέρια μας για να κολλήσει και κλείνουμε τις άκρες σαν καραμέλα.

Βάζουμε το ρολό σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ διαστάσεων 10×35 εκ. για να κρατήσει το σχήμα του.

Μεταφέρουμε τη φόρμα στο ψυγείο και την αφήνουμε για 10-12 ώρες.

* Για πιο γρήγορα μπορείτε να την τοποθετήσετε για 1-2 ώρες στην κατάψυξη. Πρέπει  να σφίξει, αλλά να μην παγώση η κρέμα.

Βγάζουμε από το ψυγείο/κατάψυξη, ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε γαρνιρισμένο με σαντιγί και πασπαλισμένο με κακάο.

Κορμός τιραμισού βήμα- βήμα

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!