Γλυκά & Παγωτά
Λουκουμάδες με γεύση μελομακάρονα
Λουκουμάδες με γεύση μελομακάρονα; Ναι, καλά ακούσατε! Τι ποιο ωραίος συνδυασμός από αυτό;
Οι λουκουμάδες με γεύση μελομακάρονα είναι από τα πιο τέλεια γλυκίσματα για τον χειμώνα, αλλά ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων δεν υπάρχει κάτι που να ταιριάζει καλύτερα με τη εποχή!
Τι ωραιότερο στην κουζίνα μας από την ανάδυση των αρωμάτων του γαρύφαλλου και του πορτοκαλιού; Ένα υβρίδιο, με την αφράτη ζύμη του παραδοσιακού και άκρως Ελληνικού λουκουμά, με τα μοναδικά αρώματα του μελομακάρονου και μια φανταστική γεύση.
Η ιδέα μας βασίστηκε στην αποδόμηση των υλικών του μελομακάρονου και την ξαναδημιουργία του σε μια άλλη, πιο… τραγανή μορφή!
Υλικά
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ μαγιά ξηρή
1 πρέζα ζάχαρη
400 ml νερό χλιαρό
1 κτγ αλάτι
2 κτγ κανέλα
½ κτγ γαρύφαλλο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)
Καρύδια (χοντροκοπανισμένα)
Μέλι (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Σε μια κούπα με χλιαρό νερό ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε. Προσθέτουμε την πρέζα ζάχαρη και αφήνουμε να φουσκώσει για δέκα λεπτά το προζύμι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή μια λεκάνη, ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό με την μαγιά, 1 κτγ αλάτι και το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να έχουμε έναν ωραίο παχύρευστο χυλό.
Σε μια βαθειά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, βάζουμε το ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά, μέχρι να κάψει.
Πιάνουμε με το χέρι μας ένα μέρος της ζύμης, κλείνουμε τη παλάμη μας σε χούφτα και δημιουργούμε στο επάνω μέρος της ένα μπαλάκι. Με την βοήθεια ενός κουταλιού, παίρνουμε το μπαλάκι και το τοποθετούμε μέσα στο καυτό λάδι.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να καλύψουμε με τα μπαλάκια ζύμης κατά τα 2/3 –περίπου- το λάδι.
Μόλις οι λουκουμάδες μας αρχίσουν να χρυσαφίζουν τους βγάζουμε από το λάδι και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το περιττό λάδι.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη.
Τοποθετούμε τους λουκουμάδες με γεύση μελομακάρονα σε μπολάκια και σερβίρουμε περιχύνοντας τους με μπόλικο μέλι και καρύδια.
** Μπορείτε επίσης να τους περιχύσετε και με σοκολάτα γάλακτος ή λευκή!