Τέχνη & Πολιτισμός

Ανοίγει στο Τελλόγλειο η έκθεση «Σικελιώτης – Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες»

Συντάκτης  | 

Ανοίγει στο Τελλόγλειο η έκθεση «Σικελιώτης – Τάσσος» με έργα που προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος. Πολλά εκτίθενται για πρώτη φορά!

Από τον Λάζαρο Θεοδωρακίδη

«Η δημιουργική διαδρομή που κράτησε για δεκαετίες στον 20ό αιώνα, η παράλληλη πορεία, αλλά πάνω από όλα τα κοινά σημεία που έχουν δύο μοναδικοί καλλιτέχνες, ο Σικελιώτης και ο Τάσσος, αναδεικνύονται με έναν ιδιαίτερο συνδυαστικό τρόπο πλέον στην έκθεση που φιλοξενούμε στο Τελλόγλειο», τόνισε η Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ.

Η ίδια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σημείωσε τους σταθμούς της ελληνικής ιστορίας που υπάρχουν στα περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικά, χαρακτικά και σχέδια του Γιώργου Σικελιώτη και του Τάσσου (Αλεβίζου) που φιλοξενούνται στην έκθεση. Υπογράμμισε την παράλληλη καλλιτεχνική τους δημιουργία με την οποία ανέδειξαν θέματα που έχουν να κάνουν για παράδειγμα με την Κατοχή, τον Εμφύλιο, την Δικτατορία, την περίοδο της Μεταπολίτευσης, την σχέση τους με το ρεμπέτικο, αλλά και τους ιδιαίτερους δεσμούς που είχαν με την Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση έχει τίτλο «Σικελιώτης-Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες» και είναι μία συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα την εγκαινιάσει την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ, ενώ εντάσσεται στα 59α Δημήτρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Εγκαίνια: Κυριακή 27 Οκτωβρίου, 19:00

Διάρκεια: 27 Οκτωβρίου 2024 – 26 Ιανουαρίου 2025


Η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος τόνισε πως «τα έργα προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, κάτι που μας γεμίζει ικανοποίηση, αφού πολλά εκτίθενται και για πρώτη φορά, ενώ αξίζουν ευχαριστίες για το ίδρυμα «Αντώνιος Ε. Κομνηνός» για την υποστήριξη της έκθεσης. Συνοπτικά θα έλεγα πως ξεχωρίζουν: Η Καλλιέργεια του Καπνού (12,40 μ.) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου, οι τέσσερις Αρχόντισσες των ρεμπέτικων τραγουδιών του Τάσσου, οι Αρχαϊκοί Χοροί του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο (για πρώτη φορά), λατέρνα με ζωγραφική Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, η σειρά γκουάς του Τάσσου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής με θέματα Κατοχής λίγο πριν τον θάνατό του. Αξίζει να αναφέρουμε πως το  πλούσιο αρχειακό υλικό για τους δύο καλλιτέχνες και την εποχή τους, αναδεικνύει λιγότερο γνωστές διαστάσεις της τέχνης τους, όπως  την σημαντική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη».

Έκθεση Σικελιώτης – Τάσσος

Γιώργος Σικελιώτης, Ποντιακός χορός, 1961-1970, ασετόν, 87 x 125 εκ., ιδιωτική συλλογή Τάκη Μαυρωτάς

Έκθεση Σικελιώτης – Τάσσος

Τάσσος (Αλεβίζος Αναστάσιος) (Λευκοχώρα Μεσσηνίας 1914-Αθήνα 1985), Χωριάτικος γάμος, 1947, έγχρωμη ξυλογραφία σε χαρτί, 43 x 54,5 εκ. Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, αρ. έργου Π. 7242. Δωρεά Α. Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Τελλογλείου, Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Ανέστης Κάλφας, υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραματίζει το Τελλόγλειο εδώ και χρόνια στον πολιτισμό με σημαντικές εκθέσεις. Όπως είπε «το Τελλόγλειο με εκθέσεις και σημαντικές συνεργασίες, τόσο εντός Ελλάδας, όσο και με το εξωτερικό, διαδίδει την τέχνη με μοναδικό τρόπο». Ο κ. Κάλφας επισήμανε «την εξωστρέφεια που έχει το Ίδρυμα κι αυτήν», όπως είπε, «θα την συνεχίσουμε και την επόμενη περίοδο».

Έκθεση Σικελιώτης – Τάσσος

Εκθεσιακός χώρος

Έκθεση Σικελιώτης – Τάσσος

Η μουσειολόγος και Συντονίστρια των Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος «Αντώνιος Ε. Κομνηνός», Ιφιγένεια Μποτζάκη, τόνισε πως «είναι εξαιρετικά τιμητικό που συμμετέχει το Ίδρυμα στην έκθεση στο Τελλόγλειο, το όποιο αναδεικνύει το έργο των δύο καλλιτεχνών με καταπληκτικό τρόπο», ενώ σημείωσε πως είναι η «τρίτη φορά που συνεργαζόμαστε και πάντα το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό».

Στις πολύ ενδιαφέρουσες «συνομιλίες» του Σικελιώτη και του Τάσσου αναφέρθηκε ο επιμελητής της έκθεσης Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Miguel Fernandez Belmont, τονίζοντας πως «μέσα από τα καταπληκτικά έργα τους περνάει η ιστορία της Ελλάδας από την Κατοχή μέχρι και την Μεταπολίτευση, κι αυτό επιχειρήσαμε να αποτυπώσουμε με έναν συνδυαστικό τρόπο στην έκθεση».

Στη συνέχεια ακολούθησε ειδική ξενάγηση για τους δημοσιογράφους από τον επιμελητή της έκθεσης Δρ. Μπελμόντ.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!