Γλυκά & Παγωτά

Μουστοκούλουρα μαλακά και αφράτα

Συντάκτης  | 

μουστοκούλουρα

Τα μουστοκούλουρα είναι κουλουράκια με πολύ ιδιαίτερη γεύση που φτιάχνονται πανεύκολα. Επίσης είναι νηστίσιμα και vegan.  Πως θα τα φτιάξετε!

 

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα μουστοκούλουρα γίνονται δύσκολα. Μέγα λάθος. Είναι μια παραδοσιακή συνταγή, από τις πιο εύκολες, αγνές και υγιεινές!

Από τον Άκη Πετρετζίκη

Είναι ένα απόλυτα υγιεινό σνακ που μπορεί να σας ακολουθήσει παντού. Εάν δε έχετε παιδιά να ξέρετε πως θα τα λατρέψουν, εάν τα προσθέσετε ως γλύκισμα για το σχολείο.

Υλικά

100 γρ. σπορέλαιο

100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 κ.σ. κακάο

1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο

1 κ.γ. κανέλα

1 πρέζα αλάτι

150 γρ. πετιμέζι*

200 γρ. χυμό πορτοκαλιού

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

100 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.

Βάζουμε σε ένα μπολ το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το κακάο, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και την κανέλα. Προσθέτουμε το πετιμέζι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Συνεχίζουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.

Χωρίζουμε το μείγμα σε κομμάτια των 50 γρ. και τους δίνουμε το επιθυμητό στρογγυλό σχήμα, σαν σαλιγκαράκι. Ιδανικά απλώνουμε λίγο λάδι στον πάγκο εργασίας για να μην κολλάει η ζύμη.

Μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Βάζουμε ένα-ένα τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε το καθένα ξεχωριστά για 15-20 λεπτά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

 

* Design Tip

Εμείς φτιάξαμε τα μουστοκούλουρα μας με φρέσκο σπιτικό μούστο (περίπου 150 γρ). Όχι με πετιμέζι του εμπορίου.

Πως φτιάξαμε τον σπιτικό μούστο;

Απλά, πήραμε 1 κιλό ανάμικτα σταφύλια, τα καθαρίσαμε από τυχόν ξερές ή σάπιες ρόγες και τα πλύναμε καλά.

Τα βάλαμε σε ένα μεγάλο πλαστικό σκεύος και τα πιέσαμε με τα χέρια μέχρι να βγάλουν όλο τον χυμό τους.

Αφήσαμε τον χυμό μαζί με το σώμα των πιεσμένων σταφυλιών στο σκεύος και το σκεπάσαμε με μια πετσέτα.

Αφήσαμε τα υλικά να σταθούν για 12 ώρες (όπως τα αφήνουμε για να γίνει το κρασί).

* Όσο περισσότερες ώρες αφήνουμε τον μούστο να βράσει γίνετε πιο έντονος και κόκκινος. Καλό είναι όμως να μην τον αφήσετε πάνω από 14-15 ώρες…

Όταν περάσει ο χρόνος αναμονής παίρνουμε ένα άλλο σκεύος και τοποθετούμε επάνω μια λεπτή σίτα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το μούστο ώστε να τον στραγκίσουμε. Στο σκεύος θα μείνει μόνο ο χυμός (καθαρός) και στη σίτα το σώμα των σταφυλιών και τα κοτσάνια τους.

Για τα μουστοκούλουρα χρειαζόμαστε μόνο τον χυμό των σταφυλιών, όχι κουκούτσια, ρόγες και κοτσάνια.

Τον χυμό που θα σας περισσέψει μπορείτε να τον πιείτε ή να τον βάλετε σε ένα πλαστικό μπουκάλι (μόνο πλαστικό, ποτέ γυάλινο, γιατί μπορεί να σπάσει).

Στο ψυγείο μπορείτε να τον διατηρήσετε έως ένα μήνα ή για μερικές μέρες, εάν θέλετε να ξανακάνετε μουστοκούλουρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Εάν ρίξετε τον χυμό σε πλαστικό μπουκάλι και τον βάλετε στο ψυγείο μπορεί να αρχίσει να «βράζει»,  συνήθως αυτό γίνεται. Καθώς ξεκινάει φυσικά η ζύμωση για να δημιουργηθεί το κρασί.

Αυτό θα το καταλάβετε εάν πιέσετε το μπουκάλι και δείτε πως έχει φουσκώσει και δεν πιέζετε.

Τότε, για να το ανοίξετε, τοποθετείστε το μπουκάλι στο νιπτήρα και πάρα πολύ αργά ξεβιδώστε πολύ λίγο το καπάκι. Αφήστε το λίγο να αποβάλει αέρα. Επαναλάβετε πολύ αργά και σταδιακά το ίδιο, μέχρι το μπουκάλι να αποβάλει όλο τον αέρα του.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!

Εάν ξεβιδώσετε απότομα το καπάκι ο μούστος μπορεί να φουσκώσει απότομα και να χυθεί όλος.

 

Αν χρησιμοποιήσετε μούστο αντί για πετιμέζι στα μουστοκούλουρα σας θα έχουν μια πιο ήπια γεύση και γλυκό άρωμα. Ίσως και να τα λατρέψετε ακόμη περισσότερο!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!