Σπίτι

Ποιες είναι οι 10 εργασίες οργάνωσης του σπιτιού για τον Σεπτέμβριο

Συντάκτης  | 

εργασίες οργάνωσης σπιτιού

Προετοιμαστείτε για το φθινόπωρο με 10 σημαντικές εργασίες οργάνωσης του σπιτιού που θα κάνουν τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη.

 

Μπορεί να θεωρείτε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη, αλλά πιστέψτε μας, οι εργασίες οργάνωσης του σπιτιού τον Σεπτέμβριο είναι πολύ σημαντικές. Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζεστε για μια πολύ πιο ομαλή μετάβαση από το καλοκαίρι στον χειμώνα!

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της αλλαγής, καθώς το καλοκαίρι υποχωρεί και το φθινόπωρο κάνει δειλά την εμφάνισή του. Με την αλλαγή της εποχής, το σπίτι μας χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία για να υποδεχτεί τις πιο δροσερές μέρες και την επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα.

Είτε πρόκειται για την προετοιμασία των εξωτερικών χώρων, είτε για την ανανέωση της εσωτερικής διακόσμησης, υπάρχουν κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν τον Σεπτέμβριο.  Με αυτό τον τρόπο  θα έχουμε ένα πιο άνετο και οργανωμένο σπίτι κατά την χειμερινή περίοδο.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε 10 βασικές εργασίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε το σπίτι σας, αρχικά, για το φθινόπωρο. Είναι κάποια εύκολα και αποτελεσματικά βήματα που θα σας κάνουν να οργανωθείτε μετά την χαλαρότητα του καλοκαιριού!

1. Καθαρισμός κλιματιστικών, σωμάτων θέρμανσης και αποστράγγισης

Ελέγξτε και καθαρίστε τα φίλτρα των κλιματιστικών, όλα τα συστήματα θέρμανσης και τα λούκια (εάν μένετε σε μονοκατοικία). Μην παραλείψετε να κάντε εξαέρωση στα σώματα του καλοριφέρ. Γενικά, προετοιμάστε και επισκευάστε την θέρμανση για τον χειμώνα.

2. Οργανώστε τους χώρους αποθήκευσης

Καθαρίστε τα ντουλάπια και τους χώρους με τα καλοκαιρινά ρούχα και αντικείμενα. Από τις σημαντικότερες εργασίες οργάνωσης σπιτιού είναι η αποθήκευση των καλοκαιρινών ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ (όπως καπέλα, μαγιό, σαγιονάρες), σε κουτιά ή σακούλες με αεροστεγές κλείσιμο. Κολλήσετε επάνω ετικέτες για την πιο εύκολη ανεύρεση τους το επόμενο καλοκαίρι. Τοποθετήστε τα πολύ καλοκαιρινά κλινοσκεπάσματα και μαξιλάρια σε σακούλες κενού αέρος. Θα εξοικονομήσετε χώρο και θα τα προστατεύσετε από υγρασία και  σκόνη.

3. Κήπος και εξωτερικοί χώροι

Προετοιμάστε τον κήπο για το φθινόπωρο. Κόψτε τα ξερά φυτά, καθαρίστε τα φύλλα και  φυτέψτε  εποχικά λουλούδια. Οργανώστε όλα τα υπαίθρια αντικείμενα, όπως τα έπιπλα εξωτερικού χώρου και τα εργαλεία κήπου. Πρέπει να καθαριστούν και να αποθηκευτούν σε προστατευμένους χώρους. Αν δεν έχετε αποθήκη, σκεφτείτε τη χρήση αδιάβροχων καλυμμάτων. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα αντικείμενα, όπως τα μαξιλάρια εξωτερικού χώρου ή τα καλοκαιρινά διακοσμητικά, είναι καθαρά και στεγνά πριν αποθηκευτούν.

4. Πλύσιμο παραθύρων και κουρτινών

Ο ήλιος του καλοκαιριού, η ξηρασία και τα ανοιχτά παράθυρα απλώνουν παντού σκόνη. Ήρθε πάλι η ώρα να καθαρίσετε τα τζάμια στις πόρτες και τα παράθυρα και να πλύνετε τις κουρτίνες. Ο καθαρισμός τους, εκτός από την καθαριότητα, θα ανανεώσει και τον χώρο του σπιτιού.

5. Ελέγξτε τη στεγανότητα σε παράθυρα και πόρτες

Έλεγξε αν υπάρχει απώλεια θερμότητας από τις πόρτες και τα παράθυρα. Κάντε επισκευές όπου χρειάζεται και τοποθετήστε ειδικά σφουγγάρια για να αποτρέψετε την εισροή κρύου αέρα στους χώρους. Χρησιμοποιήστε ειδικά χλωριούχα καθαριστικά, αποσμητικά και αφυγραντήρες για να προλάβετε οσμές, υγρασία και μούχλα.

6. Εποχική αλλαγή ρούχων

Κάντε αναδιάταξη στις ντουλάπες σας. Μετακινήστε τα βαριά, χειμερινά ρούχα (π.χ. παλτά, πουλόβερ κλπ) στο μπροστινό μέρος της ντουλάπας και των συρταριών. Τα  πολύ ελαφριά καλοκαιρινά ρούχα τοποθετήστε και αποθηκεύστε τα στο πίσω μέρος. Φέρτε μπροστά τα φθινοπωρινά και ελέγξτε τα εάν χρειάζονται καθαρισμό ή επισκευή.

7. Καθαρισμός χαλιών και μοκετών

Εξασφαλίστε έναν υγιή και καθαρό χώρο όταν «κλείσετε» το σπίτι. Στις εργασίες οργάνωσης του σπιτιού είναι ο καθαρισμός και και το πλύσιμο χαλιών και μοκετών πριν αρχίσει το κρύο. Βεβαιωθείτε ότι τα χαλιά είναι απολύτως στεγνά πριν τα ξανατοποθετήσετε, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη μούχλας. Μετά τον καθαρισμό, αερίστε καλά το δωμάτιο, ώστε να εξατμιστεί οποιαδήποτε υγρασία έχει απομείνει και να φρεσκαριστεί ο χώρος.

Ο καθαρισμός με ατμό είναι μια πολύ καλή λύση για τις μόνιμες μοκέτες. Απομακρύνει την βαθιά βρωμιά και σκοτώνει τα μικρόβια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους φθινοπωρινούς μήνες, όπου η υγρασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας.

8. Συντήρηση κουζίνας

Ελέγξτε αν υπάρχουν προβλήματα ή φθορές σε οποιαδήποτε συσκευή ή μέρος της κουζίνας. Ελέγξτε τις πόρτες των ντουλαπιών ή τις λαβές και καθάρισε καλά τις συσκευές που έχετε εκτεθειμένες επάνω στον πάγκο. Προγραμματίστε επισκευές ή αντικαταστάσεις αν είναι απαραίτητο.

Αποψύξτε και καθαρίστε το ψυγείο και τον καταψύκτη, ελέγχοντας για ληγμένα τρόφιμα. Είναι η εποχή που εμφανίζετε πάλι ο σκόρος στην κουζίνα. Αδειάστε τα ντουλάπια, καθαρίστε τα ράφια και οργανώστε εκ νέου τα τρόφιμα και τα σκεύη σας. Ελέγξτε για τυχόν ληγμένα προϊόντα και κάντε τις απαραίτητες ανανεώσεις.

9. Επιστροφή στην καθημερινότητα και προετοιμασία για το σχολείο

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την επιστροφή στην καθημερινότητα και είναι η αρχή της σχολικής χρονιάς. Οπότε, μέσα στις κυριότερες εργασίες οργάνωσης του σπιτιού είναι σημαντικό να κάνουμε και μια καλή προετοιμασία για να επαναφέρουμε τις καθημερινές μας ρουτίνες.

Για να είναι η επιστροφή σας στην καθημερινότητα πιο ομαλή και λιγότερο αγχωτική ξεκινήστε με την ώρα του ύπνου. Διευκολύνει πολύ στη μετάβαση από τις καλοκαιρινές εξόδους στην καθημερινότητα. Έπειτα, εστιάστε στη σωστή διατροφή και τις δραστηριότητες. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει στη συνολική ευημερία, αλλά και στην απόδοση των παιδιών στα μαθήματα.

Εάν έχετε παιδιά βοηθήστε τα να προσαρμοστούν ψυχολογικά και πρακτικά στην επιστροφή τους στο σχολείο.

Δώστε τους τη στήριξη που χρειάζονται και ενθαρρύνετε τα με μια θετική σας στάση. Εάν υπάρχουν απορίες ή ειδικές ανάγκες επικοινωνήστε άμεσα με τους δασκάλους ή τους υπεύθυνους του σχολείου. Τώρα πρέπει να διασφαλίσετε ότι όλα θα έχουν μια σωστή ροή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ελέγξτε το πρόγραμμα μαθημάτων και τις ημερομηνίες εξετάσεων ή δραστηριοτήτων, και προγραμματίστε τον χρόνο σας ανάλογα. Φροντίστε για όλα τα σχολικά είδη και προμηθευτείτε ότι χρειάζεστε. Οργανώστε τα παραπανίσια σε σακούλες ή θήκες, αυτό θα σας βοηθήσει στην πορεία της χρονιάς. Δημιουργήστε έναν χώρο για τα σχολικά είδη και βοήθησε τα παιδιά να μπουν σε ρυθμό μελέτης. Φτιάξτε ένα περιβάλλον που θα τα βοηθήσει να επικεντρωθούν στα μαθήματά τους και ορίστε τους ώρες για το καθημερινό διάβασμα.

10. Διακοσμήστε με φθινοπωρινές πινελιές

Προς το τέλος του μήνα αρχίστε να προσθέτετε φθινοπωρινές πινελιές στη διακόσμηση του σπιτιού. Διακοσμήστε τους χώρους του σπιτιού με χρώματα του καφέ, του πορτοκαλί, του κόκκινου και του χρυσού. Έτσι, θα αρχίσετε να “ζεσταίνετε” την ατμόσφαιρα για να μεταβείτε πιο ήπια στο κρύο και τον χειμώνα.

Μπορεί το καλοκαίρι να έφυγε, αλλά έχουμε αρκετό καιρό ακόμη για να αποχωριστούμε τον κήπο ή το μπαλκόνι. Έτσι, δεν πρέπει να παραλείψετε και τους εξωτερικούς χώρους. Διακοσμήστε τον κήπο και το μπαλκόνι, κρεμάστε φαναράκια, τοποθετήστε κεριά και μην παραλείψετε τις λεπτές αλλά χουχουλιάρικες ζεστές κουβερτούλες στις καρέκλες.

Οργανωθείτε σωστά και απολαύστε την μετάβαση από το καλοκαίρι σε αυτή την πολύ όμορφη εποχή του χρόνου!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!