Ταξίδια & Τουρισμός

Λανθαρότε: Το μαργαριτάρι του Ατλαντικού

Συντάκτης  | 

Ανακαλύψτε το Λανθαρότε, ένα νησί ηφαιστειακής γοητείας και μαγευτικής φυσικής ομορφιάς. Τα μοναδικά του τοπία, οι εκπληκτικές παραλίες και ο πλούσιος πολιτισμός, προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία εικόνων και συνδυάζει την περιπέτεια με την ηρεμία.

 

Το Λανθαρότε (Lanzarote) είναι ένα από τα νησιά των Καναρίων Νήσων, που ανήκουν στην Ισπανία και βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανοιχτά της βορειοδυτικής Αφρικής. Από τα εντυπωσιακά ηφαίστεια και αρχαία σπήλαια, μέχρι τους πολυτελείς αμπελώνες και τα ειδυλλιακά χωριά, το Λανθαρότε είναι ένας παράδεισος για όσους αναζητούν αυθεντική ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης.

Οι Κανάριοι Νήσοι (Islas Canarias)

Είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, δυτικά του Μαρόκου. Ανήκουν διοικητικά στην Ισπανία και έχουν δύο επαρχίες, την Λας Πάλμας και την Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε.

Οι Κανάριοι Νήσοι αποτελούνται από τα νησιά Λανθαρότε, Φουερτεβεντούρα, Γκραν Κανάρια, Τενερίφη, Λα Γκομέρα, Λα Γκρασιόσα, Λα Πάλμα και Ελ Ιέρο.

Η Τενερίφη (Tenerife) είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί. Φημίζεται για το όρος Τέιδε, το υψηλότερο βουνό στην Ισπανία και το τρίτο μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο.

Το Γκραν Κανάρια (Gran Canaria) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί. Είναι γνωστό για τις παραλίες του και τις διαφορετικές κλιματικές ζώνες του.

Το Λανθαρότε (Lanzarote) είναι γνωστό για το ηφαιστειακό τοπίο του, την ιδιαίτερη καλλιέργεια των αμπελιών και τα μοναδικά φυσικά του μνημεία, όπως το Εθνικό Πάρκο Τιμάνφαγια.

Το Φουερτεβεντούρα (Fuerteventura) είναι διάσημο για τις τεράστιες παραλίες του και τις ιδανικές συνθήκες για θαλάσσια σπορ.

Η Λα Πάλμα (La Palma) είναι γνωστή και ως “η όμορφη νήσος” (La Isla Bonita). Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για την φυσική ομορφιά της και τα μονοπάτια πεζοπορίας.

Το Λα Γκομέρα (La Gomera) είναι ένας παράδεισος για πεζοπόρους, καθώς έχει πυκνά δάση και πολύ εντυπωσιακά φαράγγια.

Το Ελ Ιέρο (El Hierro) είναι το μικρότερο και πιο δυτικό νησί του συμπλέγματος, φημισμένο για τα καταδυτικά του σημεία και την ηρεμία του.

Το Λα Γκρασιόσα (La Graciosa) είναι το μικρότερο κατοικημένο νησί των Κανάριων, με λίγους κατοίκους και παρθένα φυσική ομορφιά.

Το Λανθαρότε

Εμείς θα εξερευνήσουμε εδώ το τέταρτο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος, το Λανθαρότε, με έκταση περίπου 846 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι γνωστό για το ηφαιστειακό του τοπίο το οποίο κυριαρχεί στο νησί και του προσδίδει μια μοναδική ομορφιά.

Οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις στο νησί, τον 18ο και τον 19ο αιώνα, έχουν αφήσει σημαντικά σημάδια στην μορφολογία του εδάφους του. Τα γνωστά ηφαιστειακά του πεδία και οι ηφαιστειακές σπηλιές που δημιουργήθηκαν αποτελούν τα κύρια αξιοθέατα.

Το νησί έχει ήπιο κλίμα όλο τον χρόνο, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 17°C το χειμώνα έως 24°C το καλοκαίρι. Οι μικρές περίοδοι βροχόπτωσης το κάνουν να απολαμβάνει την ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο.

Αξιοθέατα

Εθνικό Πάρκο Τιμανφάγια (Timanfaya National Park)

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα του Λανθαρότε! Το πάρκο προσφέρει εκπληκτικά ηφαιστειακά τοπία που μοιάζουν με την σελήνη. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν περιηγήσεις με λεωφορείο ή και με καμήλες, ακόμη και να δουν ζωντανά τα γεωθερμικά φαινόμενα του νησιού.

Cueva de los Verdes

Ένα εκπληκτικό σύμπλεγμα ηφαιστειακών σπηλαίων που δημιουργήθηκαν από την ροή λάβας. Η περιήγηση στις σπηλιές είναι μια μοναδική εμπειρία και προσφέρει θέα στα υπόγεια θαύματα του νησιού.

Jameos del Agua

Ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα σπηλαίων και λιμνών, που τροποποιήθηκε για τουριστικούς σκοπούς από τον καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα César Manrique. Είναι ένα μοναδικό πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο.

Mirador del Río

Ένα παρατηρητήριο που προσφέρει εκπληκτική θέα προς το νησί La Graciosa και τον ωκεανό. Σχεδιασμένο επίσης από τον César Manrique, είναι ένα σημείο που δεν πρέπει να χάσετε.

Το γλυπτό του César Manrique

Ο César Manrique είναι ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του νησιού που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτιστικού του τοπίου.

Πολλά από τα έργα του, όπως το Ίδρυμα César Manrique, είναι δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα. Στο λιμάνι όμως υπάρχει ένα εξαιρετικό γλυπτό που συμπεριλαμβάνει τον ίδιο να ατενίζει την θάλασσα.

Η Ιστορία του Λανθαρότε

Η ιστορία του Λανθαρότε είναι μακρά και ενδιαφέρουσα.

Αρχαιότητα

Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού  πιστεύεται ότι ήταν οι Μαχόρες, μία φυλή Βερβερίνων από τη Βόρεια Αφρική. Η άφιξή τους στο νησί χρονολογείται περίπου στο 1000 π.Χ. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι αρχαίοι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία. Το στίγμα τους στην τοπική νοοτροπία των κατοίκων του νησιού μπορούμε να το δούμε έως και σήμερα.

Ρωμαϊκά χρόνια

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Λανθαρότε ήταν γνωστό και στους Ρωμαίους, αν και δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για μόνιμη παρουσία τους στο νησί. Οι Ρωμαίοι αναφέρουν  τα Καναρίνια Νησιά ως “Πάπυρα Νησιά”.

Μεσαίωνας

Κατά τον 13ο και 14ο αιώνα Ευρωπαίοι εξερευνητές και έμποροι άρχισαν να επισκέπτονται το νησί. Ο πιο γνωστός από αυτούς ήταν ο Γενοβέζος ναυτικός Λανζαρότο Μαλότσελο, από τον οποίο πήρε και το όνομά του.

Το 1402 ο Νορμανδός Jean de Béthencourt κατέκτησε το νησί και το ενσωμάτωσε στο βασίλειο της Ισπανίας. Ο Béthencourt έγινε ο πρώτος κυβερνήτης του Λανθαρότε και οι Ισπανοί έφεραν το χριστιανισμό στο νησί.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις του 1730

Τον 18ο αιώνα το νησί υπέστη μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που διήρκησαν 6 χρόνια. Από το 1730 έως το 1736, μετασχηματίστηκε το τοπίο του και επηρεάστηκε πολύ η οικονομία και ο πληθυσμός του.

Το Λανθαρότε ως τουριστικός προορισμός

Από τις αρχές του 20ού αιώνα, το Λανθαρότε άρχισε να αναπτύσσεται ως τουριστικός προορισμός. Οι προσπάθειες του καλλιτέχνη César Manrique τη δεκαετία του 1960 και του 1970 για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του νησιού.

Το Λανθαρότε διαθέτει πανέμορφες παραλίες, με λευκή και μαύρη ηφαιστειακή άμμο. Οι παραλίες Papagayo είναι από τις πιο διάσημες και εντυπωσιακές, ενώ οι συνθήκες του νησιού είναι ιδανικές για σέρφινγκ, windsurfing και καταδύσεις.

Το νησί έχει επίσης πολλά οινοποιεία που παράγουν το μοναδικό κρασί Malvasia, από αμπέλια που καλλιεργούνται με ιδιαίτερο τρόπο σε ηφαιστειακό έδαφος.

Το Λανθαρότε είναι ένα νησί που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και συνδυάζει φυσική ομορφιά, πλούσια ιστορία και πολιτισμό, καθιστώντας το έναν αξέχαστο προορισμό!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!