Διατροφή
Τα 9 + 2 πιο υγιεινά τρόφιμα για το καλοκαίρι
Υπάρχουν κάποια πολύ υγιεινά τρόφιμα και ροφήματα το καλοκαίρι που πρέπει οπωσδήποτε να τα εντάσσουμε στη διατροφή μας. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό για το καλοκαίρι. Μας βοηθούν να απολαμβάνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τον ήλιο, τη θάλασσα, την παραλία και ένα μαυρισμένο κορμί!
Με αυτά τα υγιεινά τρόφιμα για το καλοκαίρι προστατεύουμε και τονώνουμε παράλληλα το σώμα και το δέρμα μας σε αρκετά υψηλό ποσοστό. Το βασικότερο είναι πως προστατεύουν το δέρμα μας από της βλαβερές ακτίνες του ηλίου και το προφυλάσσουν από την δημιουργία καρκίνου του δέρματος.
Επιπλέον, μπορούμε να ανακτήσουμε και μεγάλο μέρος από τις δυνάμεις που έχουμε δαπανήσει κατά την χειμερινή περίοδο.
Ποια είναι όμως κάποια βασικά εποχιακά τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να εντάσσουμε καθημερινά στη διατροφή τους θερινούς μήνες;
Καρπούζι
Αποτελείται κατά 92% από νερό, είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες και προσφέρει ιδιαίτερη προστασία στο δέρμα χάρη στο λυκοπένιο* (ουσία που περιέχεται επίσης άφθονη στις ντομάτες και το κόκκινο γκρέιπ φρουτ).
* Το λυκοπένιο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία η οποία προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου και τη γήρανση του δέρματος. Βοηθά σε προβλήματα όπως διαβήτης και καρδιαγγειακά. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μπορεί να βοηθήσει στα προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες.
Ντομάτες
Από τα πιο σημαντικά και υγιεινά τρόφιμα για το καλοκαίρι είναι η ντομάτα! Είναι ένα τρόφιμο με ελάχιστες θερμίδες, πλούσιο σε βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο υπάρχει σε όλα τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε, βιταμίνη A και βιταμίνη Κ. Επιπλέον φλαβονοειδείς ουσίες, φολικό οξύ και μέταλλα όπως σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο. Οι ευεργετικές της ιδιότητες είναι τεράστιες και την κατατάσσουν ως το σημαντικότερο τρόφιμο του καλοκαιριού!
Πιπεριές
Αν και διατίθενται όλο το χρόνο όπως άλλωστε τα περισσότερα λαχανικά, η εποχή τους είναι το καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο νόστιμες αλλά και γεμάτες βιταμίνες. Περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλλιο, νάτριο και χαλκό. Επιπλέον είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και νιασίνης. Σημαντική είναι η περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β6 / A / E / Κ, Φολικού οξέως και πολλών θρεπτικών ινών.
Κίτρινες κολοκύθες
Είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος για να παραμείνουμε υγιής. Είναι πλούσιες σε μαγγάνιο και βιταμίνη C και έχουν λίγες θερμίδες.
Βασιλικός
Το μεσογειακό βότανο που συγγενεύει απόλυτα με το δεντρολίβανο είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμινών Κ, Α και ασβεστίου. Ο φρέσκος βασιλικός έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Κεράσια
Τα κεράσια έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όμως πέραν αυτών είναι χρήσιμα και στην ενεργοποίηση ενός μορίου που μειώνει την αποθήκευση λίπους.
Ροδάκινα
Είναι πιθανώς ένα από τα σύμβολα του καλοκαιριού. Χυμώδη και όμορφα, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και Α. Πρόκειται για μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης. Πιστεύεται πως βοηθούν στην πρόληψη κατά της εκφύλισης του δέρματος από τις ακτίνες του ηλίου.
Σμέουρο/ Βατόμουρο
Πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα γλυκά και ζουμερά. Όλα τα μούρα είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνη C.
Καλαμπόκι
Είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που είναι απαραίτητα αντιοξειδωτικά και προστατευτικά του δέρματος.
Επιπλέον…
Παγωμένος καφές
Εκτός από το ότι είναι ένας μοναδικός τονωτικός σύμμαχος κατά της ζέστης, πίνοντας ένα μόνο φλιτζάνι καφέ ημερησίως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Σε μία μελέτη η οποία έγινε κατά βάση σε γυναίκες όσοι έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ (με καφεΐνη) την ημέρα, μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος (nonmelanoma) κατά περίπου 10 %.
Τσάι
Δεν πρέπει να ξεχνάμε να πίνουμε τσάι το οποίο είναι πλούσιο σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβονοειδή.
Το καλύτερο είναι να το φτιάχνουμε και να το πίνουμε φρέσκο (και το κρύο). Εάν πάλι θέλουμε να το διατηρήσουμε, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο με λίγο χυμό λεμονιού που βοηθά στη διατήρηση των φλαβονοειδών. Έτσι μπορούμε πάντα να απολαμβάνουμε ένα γευστικό και δροσιστικό ποτό.