Σαλάτες & Ορεκτικά
Σαλάτα Χριστουγεννιάτικη με 2 dressing (εσπεριδοειδών και ροδιού)
Η σαλάτα με dressing παραδοσιακά ανοίγει κάθε γεύμα, τόσο επίσημο όσο και ανεπίσημο, σερβιρισμένο στο πιάτο ή σε μπουφέ.
Πως μπορεί όμως να γίνει μια σαλάτα με dressing το επίκεντρο του τραπεζιού; Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει η γεύση και κυρίως η εικόνα της να αντικατοπτρίζει απόλυτα την εποχή. Πάντα βέβαια πρέπει και να δημιουργείται και με φρέσκα υλικά εποχής.
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Τις μέρες των Χριστουγέννων σχεδόν όλοι περιμένουμε τα μεγάλα οικογενειακά εορταστικά τραπέζια. Τα γεύματα αποτελούνται από κλασσικά πιάτα, αλλά και από πιο τις μοντέρνες εκδοχές τους.
Σε αυτή τη συνταγή θα φτιάξουμε μαζί μια πολύ νόστιμη και εύκολη σαλάτα. Μοιάζει με χριστουγεννιάτικο στεφάνι και παντρεύει πολλά υλικά των γιορτών!
Ο χρόνος παρασκευής της είναι πολύ σύντομος και μπορεί να σερβιριστεί με δύο διαφορετικά dressing που σας προτείνουμε. Ανάλογα με τις συνήθειες και τις γεύσεις κάθε οικογένειας σας επιλέξτε dressing εσπεριδοειδών ή ροδιού.
Υλικά
Για την βάση
1 συσκευασία σαλάτα της αρεσκείας σας (για μεγαλύτερες ποσότητες επιλέξετε, πλύντε και ψιλοκόψτε διάφορα είδη μαρουλιών, πράσινα, λευκά και κόκκινα)
½ ρόδι (καθαρισμένο, μόνο τις δρύπες του)
Κάσιους, Αμύγδαλα (ψημένα) και Κάστανα (βρασμένα) στην ποσότητα που επιθυμείτε
Για τα μπαλάκια τυριού
100 γρ ανθότυρο
50 γρ φέτα μαλακή (τριμμένη)
Μαυροσούσαμο
Για το dressing εσπεριδοειδών
50 ml ελαιόλαδο
20 ml ξύδι βαλσάμικο
50 ml χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Αλάτι, πιπέρι
1 κτγ μέλι
Για το dressing ροδιού
50 ml ελαιόλαδο
20 ml ξύδι βαλσάμικο
10-12 δρύπες (σπόρια) ροδιού
1 κτγ ζάχαρη καστανή
Εκτέλεση
Για την βάση
Για να δημιουργήσουμε στο σχήμα του στεφανιού παίρνουμε μια πιατέλα και βάζουμε στο μέσο της ένα μικρό τσέρκι ή μπολ ή μεγάλο ποτήρι.
Τοποθετούμε την ποικιλία της σαλάτας μας περιμετρικά και αφαιρούμε το σκεύος ώστε να δημιουργηθεί το σχήμα του στεφανιού.
Απλώνουμε πάνω από όλη την περίμετρο του στεφανιού τα ρόδια και τους ξηρούς καρπούς. Με τέτοιο τρόπο ώστε σε όλα τα σημεία της σαλάτας να βρίσκουμε και το τραγανό και το δροσερό στοιχείο.
Αφήνουμε το πιάτο με τη σαλάτα στην άκρη.
Για τα μπαλάκια τυριού
Παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε το ανθότυρο και τη φέτα. Αλατοπιπερωνουμε και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα!
Με ένα κουτάλι παίρνουμε την επιθυμητή ποσότητα και σχηματίζουμε με τα χέρια μας μικρά μπαλάκια!
Εάν το μίγμα είναι πολύ κολλώδες, βρέχουμε ελαφρώς τα χέρια μας και πλάθουμε.
Σε ένα άλλο μπολάκι ρίχνουμε το μαυροσούσαμο και περνάμε μέσα από αυτό τα τυρομπαλάκια μας ώστε να καλυφθούν με αυτό. Βάζουμε τα μπαλάκια τυριού σε ένα πιάτο, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δέκα λεπτά.
Ετοιμάζουμε τα dressing
Για κάθε εκδοχή από τα δύο dressing αναμιγνύουμε τα αντίστοιχα υλικά. Χτυπάμε το μείγμα με τη βοήθεια ενός μίξερ του καφέ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά με το ελαιόλαδο.
Σύνθεση
Παίρνουμε την πιατέλα με τη σαλάτα στεφάνι και τοποθετούμε επάνω, περιμετρικά, τα τυρομπαλάκια. Θέλουμε να φαίνονται σαν να είναι τα στολίδια της!
Περιχύνουμε το μισό με την μισή σαλάτα με dressing ροδιού και το άλλο μισό μέρος με το dressing πορτοκαλιού.
Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου και απολαμβάνουμε!