Πίτες
Μπατζίνα (Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο)
Η μπατζίνα είναι μια απλή και πεντανόστιμη παραδοσιακή πίτα χωρίς φύλο που γίνεται πολύ εύκολα και την λατρεύουν όλοι!
Η μπατζίνα έχει ως κύριο συστατικό τα κολοκυθάκια και φτιάχνετε με σχετικά λίγα υλικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής της και με πιο λίγα υλικά. Εμείς όμως εδώ θα σας κάνουμε την δική μας πρόταση.
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Μαζί με αυτό και η ανάγκη για συνταγές εύκολες και οικονομικές. Κάπου εδώ έρχεται μαγικά και «κουμπώνει» η μπατζίνα! Είναι η μπατζίνα η πίτα «βασίλισσα» του καλοκαιριού; Ναι είναι!
Είναι επίσης ο ορισμός της cucina povera; Φυσικά και είναι!
Για αυτούς ακριβώς τους λόγους σας την παρουσιάζουμε εδώ. Φτιάχνεται πολύ εύκολα και με λίγα μόνο υλικά. Έτσι, σε πολύ λίγη ώρα μπορείς να έχεις ένα λαχταριστό κομμάτι στο πιάτο σου.
Υλικά
800 γρ κολοκύθι
250 γρ αλεύρι
50 γρ παρμεζάνα (τριμμένη)
150 γρ φέτα
150 ml γάλα
150 ml ελαιόλαδο
4 αυγά
3 κρεμμυδάκια (φρέσκα)
1 καρότο (τριμμένο)
1 κρεμμύδι (ξερό)
1 ντομάτα (τριμμένη)
2 κτγ baking powder
Άνηθο
Δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Αρχικά ξεκινάμε με το κολοκύθι. Το πλένουμε, το τρίβουμε στον τρίφτη, το στύβουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά.
Συνεχίζουμε να ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε κι αυτά.
Συνεχίζουμε τρίβοντας το καρότο και την ντομάτα και ψιλοκόβοντας τον δυόσμο και τον άνηθο.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ψιλοκομμένα υλικά, το κολοκύθι, την παρμεζάνα, το αλεύρι, το ελαιόλαδο και την baking powder.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα.
Ξεκινάμε να ανακατεύουμε με το χέρι, με απαλές κινήσεις, μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο παχύρευστο χυλό.
Προσθέτουμε την φέτα την οποία έχουμε κόψει σε χοντρά κομμάτια, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε με προσοχή το μίγμα. Το ισιώνουμε με την βοήθεια μας ξύλινης κουτάλας ή μιας σπάτουλας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στον αέρα για περίπου 40 λεπτά.
Αφήνουμε λίγο την πίτα να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους της αρεσκείας μας.
Extra Tip
Εάν σας αρέσει η πίτα πιο… στεγνή στο κέντρο της.
1) Ψήστε στις αντιστάσεις.
2) Ρίξτε αρχικά την μισή ποσότητα του χυλού και ψήστε για 20 λεπτά.
3) Έπειτα, ρίξτε από πάνω την υπόλοιπη ποσότητα του μείγματος και ψήστε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Καλή σας όρεξη!