Ταξίδια & Τουρισμός
393 ελληνικές παραλίες με γαλάζιες σημαίες.
Η ομορφιά των ελληνικών τοπίων και η ευαισθητοποίηση του κοινού και των δήμων έδωσαν στην χώρα μας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις γαλάζιες σημαίες, δηλαδή τις καθαρές ακτές. Συνολικά βραβεύτηκαν 393 ακτές και 9 μαρίνες. Τα πρωτεία με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες κατέχουν η Κέρκυρα με 35 και ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης με 23 ακτές. Η Ισπανία για άλλη μια χρονιά αναδεικνύεται πρωταθλήτρια με 511 Γαλάζιες Σημαίες για τις ακτές της και 92 μαρίνες.
Στους νομούς, «πρωταθλητές» είναι οι νομοί Λασιθίου με 36 βραβευμένες ακτές, Κέρκυρας και Χαλκιδικής με 35 η καθεμιά και των Δωδεκανήσων με 25. Ακολουθούν τα Χανιά με 20, το Ρέθυμνο με 18 και οι Κυκλάδες με 16 βραβεύσεις.
Στην Αττική υπάρχουν 13 Γαλάζιες Σημαίες και συγκεκριμένα ο Σχοινιάς/Καράβι και η Μπρεξίζα στο δήμο Μαραθώνα, το Αυλάκι, το Μαύρο Λιθάρι, η Ανάβυσσος, το Λαγονήσι 1 (Grand Beach), το Λαγονήσι 2 (Mediterraneo) και το Λαγονήσι 3 (Koxylia). Επίσης η Βάρκιζα, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Βούλα Α, η Αγία Μαρίνα στην Αίγινα και η Κακιά Λαγκάδα στο δήμο Κυθήρων.
Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν βραβευτεί 11 παραλίες και συγκεκριμένα οι Σερραϊκή, Ασπροβάλτα, Βρασνά, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Δυτική, Αγία Τριάδα/ΠΙΚΠΑ, Νέοι Επιβάτες, Περαία, Ποταμός και Αγγελοχώρι.
Οι 9 μαρίνες που βραβεύτηκαν είναι: Πόρτο Καρράς, Μαρίνα Σάνη στη Χαλκιδική, Olympic Marine και μαρίνα Φλοίσβου στην Αττική, Μαρίνα Ξυλοκάστρου, Λευκάδας, Γουβιών και Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και η μαρίνα της Κω.
Για την ιστορία πρέπει να σημειώσουμε ότι το 1998 που ξεκίνησαν οι βραβεύσεις η Ελλάδα είχε μόλις επτά ακτές και οκτώ μαρίνες με Γαλάζιες Σημαίες. Τελικά το ιστορικό σποτ «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» έπιασε τόπο.
Editor: Κατερίνα Π.