Διάφορα, Προτάσεις & Tips

Ποιοι είναι και πως ονομάζονται οι τρόποι που κόβουμε τα λαχανικά

Συντάκτης  | 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που κόβουμε τα λαχανικά. Αν και μπορεί να μην τους εφαρμόζετε όλους, είναι καλό να γνωρίζετε ποιοι είναι πως μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε.

Οι τρόποι που κόβουμε τα λαχανικά θα σας χρησιμοποιήσουν πολύ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τις κατάλληλες δεξιότητες και τεχνογνωσία για να δημιουργήσετε τα κατάλληλα κοψίματα. Αυτά είναι για παράδειγμα το καρέ, το ασέ, το μπρινουάζ ή το ζουλιέν. Έτσι θα καταφέρετε να βελτιώσετε και τις μαγειρικές σας ικανότητες, αλλά και το οπτικό αποτέλεσμα της δουλειάς σας.

Από τον Γιώργο Τσιούλη

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τη σημασία της σωστής τεχνικής στις κοπές των λαχανικών. Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι που την κάνουν σημαντική.

Πρώτος λόγος είναι η ομοιομορφία.

Είναι πολύ σημαντικό να κόβουμε τα λαχανικά στο ίδιο μέγεθος. Έτσι έχουμε ίδιους και προβλέψιμους χρόνους μαγειρέματος για όλα τα κομμάτια στις συνταγές με λαχανικά.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αισθητική.

Τα σωστά κομμένα λαχανικά προδιαθέτουν θετικά τον άνθρωπο τον οποίο θα γευτεί το μαγειρικό μας αποτέλεσμα. Αφού μεγάλο μέρος της όρεξης προέρχεται από την ικανοποίηση που παίρνουν τα μάτια του. Οι άνθρωποι τρώνε και με τα μάτια τους, είναι πολύ σημαντικό να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό.

Παρακάτω σας αναφέρω τους πιο γνωστούς τρόπους κοπής:

Καρέ (ή ζάρι ή κυβάκι)

Πρόκειται για κομμένα λαχανικά σε χοντρά τετράγωνα κυβάκια. Χωρίζονται σε μεγάλα, μεσαία και μικρά.

Μπρινουάζ (Brunoise)

Πρόκειται για τα πολύ λεπτοκομμένα λαχανικά σε κυβάκια, χρησιμοποιείται κυρίως σε σάλτσες, γαρνιτούρες και γεμίσεις.

Μπατονέτ (Batonnet ή Στικς)

Χοντροκομμένα μπαστούνια, σχετικά μακρυά. Χρησιμοποιείται και αυτός ο τρόπος κοπής σε σάλτσες και γαρνιτούρες, καθώς και σε σαλάτες και σούπες.

Ζουλιέν (Julienne)

Μακρόστενα μπαστούνια, πιο λεπτά όμως από τον τρόπο κοπής μπατονέτ.

Εμινσέ (Emincer)

Πολύ λεπτές φέτες που χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, ζωμούς, σάλτσες αλλά και φαγητά.

Ασέ (Hacher)

Πρόκειται για τα ψιλοκομμένα λαχανικά.

Ράουντ (Round)

Κάθετες λεπτές φέτες σε μορφή ροδέλας.

Νταϊγκοναλ (Diagonal)

Πρόκειται για τον τρόπο κοπής ράουντ, αλλά αυτή τη φορά στα πλάγια.

Εκτός όμως από τους τρόπους κοπής που θα εφαρμόσουμε, πολύ σημαντικό είναι και το μαχαίρι που θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Παρακάτω λοιπόν σας προτείνω κάποια μαχαίρια που βοηθούν ιδιαίτερα στο σωστό τρόπο κοπής:

Ασέ ή του Σεφ: Βοηθά ιδιαίτερα στο ψιλόκομμα των λαχανικών

Γενικής ή κοινής χρήσης: Πρόκειται για μαχαίρι μικρού μεγέθους. Μας βοηθά στο κόψιμο και το ξεφλούδισμα που δεν μπορούμε να κάνουμε με το μαχαίρι τύπου Ασέ.

Οδοντωτό ή πριονωτό: Μας βοηθά στο να κόβουμε λαχανικά και φρούτα με λεία εξωτερική επιφάνεια (π.χ. ντομάτες).

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει μετά από κάθε χρήση να πλένουμε αμέσως τα μαχαίρια μας. Επίσης, για να μην καταστρέφονται τα μαχαίρια, πρέπει να μην τα στοιβάζουμε για να μην καταστραφούν και δεν κόβουν.

Τέλος, για να τα ακονίσουμε, πρέπει να προμηθευτούμε και μία πέτρα ακονίσματος.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!