Fashion Νews

60 χρόνια Yves Saint Laurent: Έξι μουσεία στο Παρίσι τιμούν την ιστορία του οίκου

Συντάκτης  | 

Έξι μουσεία στο Παρίσι υποκλίνονται στον μέτρ της μόδας Yves Saint Laurent ταυτόχρονα και τον τιμούν δημιουργώντας ένα μοναδικό υπερθέαμα. Σε ρυθμούς YSL κινείται η γαλλική πρωτεύουσα τον τελευταίο μήνα για τα 60 χρόνια του οίκου.

Τα 60 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη των κολεξιόν του Yves Saint Laurent και το Παρίσι τον τιμά! Στις 29 Ιανουαρίου 1962 έγινε η παρουσίαση της πρώτης haute couture συλλογής του εμβληματικού brand.

Από τη Νάντια Γρινιεζάκη

Πρωτοτυπία και διαχρονική κομψότητα είναι οι κύριες λέξεις που χαρακτηρίζουν το iconic fashion house επί 6 δεκαετίες. Ένα όνομα, χιλιάδες σκέψεις και ένας από τους ανθρώπους που άλλαξαν για πάντα το χώρο της μόδας.

Με την απλότητα και το ταλέντο του άφησε για πάντα το αποτύπωμά του.

Ο Yves Saint Laurent περιγράφηκε ως πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Σαν μια  μεγαλοφυΐα ή ένα θαυμαστό αγόρι. Ο Pied Piper της μόδας απεβίωσε την 1η Ιουνίου 2008. Είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές του 20ου αιώνα.

Από την πρώτη του συλλογή στον Christian Dior -σε ηλικία μόλις 21 ετών. Μέχρι την ενδυνάμωση του Le Smoking και των see through. Ο Yves Saint Laurent ήταν ένας πραγματικός καινοτόμος της εποχής του.

Τώρα αυτή την προσωπικότητα, οφείλει να τιμήσει αντάξια το Παρίσι. Η έκθεση έχει τίτλο “Yves Saint Laurent Aux Musées”. Μοιράζεται σε έξι  μεγάλα και σημαντικά μουσεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Το κάθε ένα παρουσιάζει και μία άλλη θεματική ενότητα πάνω στο έργο του YVL.

Ο σκοπός τους όμως είναι κοινός, να δουν πώς ο YSL εμπνεύστηκε μέσα από άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες. Είχε επάξια τον τίτλο του Πικάσο της μόδας!

 H έκθεση συνδέει τον κόσμο του YSL με άλλες καλλιτεχνικές σφαίρες.

H έκθεση λαμβάνει χώρα στους εξής χώρους: Κέντρο Pompidou, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Λούβρο, Μουσείο Ορσέ, Μουσείο Πικάσο και Μουσείο Yves Saint Laurent Paris.

Αναλυτικότερα…

Στο Κέντρο Pompidou

Διερευνάται η σχέση μεταξύ της δημιουργικής παραγωγής και της τέχνης του 20ου αιώνα.

Στο Λούβρο

Κεντημένα κρύσταλλα, επιχρυσωμένα κομμάτια μόδας και κοσμήματα συμπληρώνουν μια συλλογή από πετράδια του Λουδοβίκου XIV. Βρίσκονται επίσης τα πιο εξαιρετικά του ενδύματα. Ζακέτες κεντημένες με χρυσό, κρύσταλλα και ελεφαντόδοντο.

Στο Μουσείο Πικάσο

Αναλύεται η σχέση μεταξύ του Yves Saint Laurent και του ζωγράφου. Η επίδραση του κυβισμού στην έμπνευσή του διάσημου couturier.

Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

Εκθέτει δημιουργίες του σχεδιαστή επηρεασμένες από τους καλλιτέχνες Pierre Bonnard και Raoul Dufy.

Στο Μουσείο Ορσέ

Θα μπορεί κανείς να θαυμάσει βραδινές δημιουργίες. Είχαν φτιαχτεί ειδικά για τον χορό Proust, που δόθηκε το 1971. Ο χορός ήταν σε ανάμνηση των 100 χρόνων ζωής του συγγραφέα.

Με προσκεκλημένες σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης, της οικονομίας και της πολιτικής. Κάποιοι που είχαν δώσει το παρόν ήταν: O βαρόνος Guy de Rothschild και το μοντέλο Jane Birkin. Η  πριγκίπισσα Grace του Μονακό αλλά και η ηθοποιός Elizabeth Taylor.

Στο μουσείο Yves Saint Laurent

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παραγωγική διαδικασία δημιουργίας καθενός από τα ρούχα του. Από το αρχικό σχέδιο έως και το τελικό αποτέλεσμα.

60 χρόνια ασύγκριτης δημιουργικότητας και ανεξάντλητης αγάπης για τη μόδα!

Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Να ενωθούν ταυτόχρονα τόσοι χώροι για έναν δημιουργό και κυρίως για έναν σχεδιαστή μόδας.

Το έργο του όμως είναι αξιοσημείωτο καθώς εμπνεόταν από την τέχνη σε όλη του την καριέρα.  Πάντρευε πάντα τις τάσεις της μόδας με την τέχνη και δούλευε με τις δικές του επιρροές τυπωμένες στο ύφασμα.

Γέμισε με χρώματα και ζωντάνια τις δημιουργίες του και τα σχέδια του έφεραν επανάσταση.

Έντυσε τις γυναίκες με παντελόνια, ζιβάγκο και ρούχα σαφάρι. Με σμόκιν! Ένα ρούχο που κράτησε σε όλες τις συλλογές του, εξελίσσοντας το κάθε φορά. Αν όλα αυτά δεν συντελούν σε έναν καλλιτέχνη τότε τι;

Κανείς ποτέ δεν μπορούσε να αμφισβητήσει το ταλέντο του. Ακόμα και μετά τη φρικτή εμπειρία του που είχε στον στρατό, τα φάρμακα, τις ουσίες και τις κακουχίες. Βρήκε τη δύναμη να στραφεί στην τέχνη, να συνεχίσει, να σχεδιάσει και να μεγαλουργήσει!

Κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία κι έβαλε την υπογραφή του στη δεκαετία του ’60.

Το 1962, μαζί με τον σύντροφό του Pierre Berge, ίδρυσε τον δικό του οίκο μόδας και με τα χρόνια o οίκος εξελίχθηκε σε μια «αυτοκρατορία».

Ο μοναδικός Saint Laurent, απεβίωσε το 2008 σε ηλικία μόνο 71 ετών.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *