Κήπος & Καλλιέργειες

Σαλιγκάρια στον κήπο μας. Πώς να τα αντιμετωπίσουμε με φυσικές μεθόδους

Συντάκτης  | 

saligariaΤα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για τα φυτά και τα λαχανικά μας. Συνήθως, δε λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση τους και αν αναπτυχθούν μεγάλοι πληθυσμοί στον κήπο μας, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν δε θα είναι καθόλου μικρή…

Μπορεί να δούμε να εξαφανίζονται “εν μία νυκτί” τα φύλλα των φυτών μας, οι κορυφές τους αλλά και τρυφεροί καρποί.  Γι αυτό πάντα θα πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Ευτυχώς πέραν των χημικών μεθόδων υπάρχουν και αρκετές φυσικές μέθοδοι για να τα απομακρύνουμε από τα φυτά μας και να περιορίσουμε το πρόβλημα. Σκοπός μας δεν είναι να εξολοθρεύσουμε τα κατά τα άλλα, συμπαθητικά σαλιγκαράκια, αλλά να τα απομακρύνουμε από τον κήπο και να τα κρατήσουμε μακριά από τα φυτά μας! Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι γενικά είναι χρήσιμα στο οικοσύστημα μας και γι αυτό θα πρέπει να αποσκοπούμε στον έλεγχο του πληθυσμού τους και στην προστασία των φυτών από αυτά!

1.Κεράστε τα μπύρα.
Τρελαίνονται για μπύρα και μπορούν να πιούν μέχρι θανάτου. Η παγίδα αυτή είναι πολύ απλή και πολύ αποτελεσματική. Χρειαζόμαστε μόνο παλιά τάπερ ή ακόμη καλύτερα άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι, που θα τα γεμίσουμε με μπύρα. Η μυρωδιά τα ελκύει, πέφτουν μέσα και ….μπλουμ!

Για να φτιάξουμε σαλιγκαροπαγίδα με μπύρα:

Βήμα 1ο: Ξεπλένουμε με νερό καλά το άδειο κεσεδάκι
Βήμα 2ο: Ρίχνουμε 2 με 3 δάχτυλα μπύρα μέσα στο κεσεδάκι
Βήμα 3ο: Παραχώνουμε το κεσεδάκι με τη μπύρα μέσα στο χώμα.
Βήμα 4ο: Παρακολουθούμε την παγίδα και απομακρύνουμε τα σαλιγκάρια τακτικά (ιδανικά κάθε 2 με 3 ημέρες).
 
Ανανεώνουμε τακτικά τη μπύρα και δε ξεχνάμε ότι καλύπτει σχετικά μικρή ακτίνα (περίπου 1 με 2 μέτρα), οπότε αν έχουμε μεγάλο κήπο θα χρειαστεί να σκορπίσουμε μερικές σε διάφορα σημεία.
Προσοχή! Τα χείλη από το κεσεδάκια θα πρέπει να είναι λίγο ψηλότερα από την επιφάνεια του χώματος για να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μέσα και ωφέλιμα έντομα.
 
2.Περίφραξη από αλάτι ή στάχτη.
Γύρω από τα παρτέρια με τα φυτά ή τον λαχανόκηπο σκορπίζουμε πάνω στο χώμα, αλάτι ή στάχτη (όχι από ψησταριά) δημιουργώντας ουσιαστικά μία περίφραξη που δε μπορούν να περάσουν τα σαλιγκάρια γιατί και τα δύο υλικά τα αφυδατώνουν! Ανανεώνουμε πάντα μετά από βροχή ή πότισμα.
Προσοχή! Δε ρίχνουμε πολύ κοντά στα φυτά αλάτι, γιατί μπορεί να τα ξεράνουμε.

3.Συλλογή με το χέρι.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε μία βόλτα στον κήπο μας, συλλέγοντας και απομακρύνοντας όσα σαλιγκάρια συναντήσουμε. Η βόλτα αυτή ιδανικά πρέπει να γίνεται ώρες και ημέρες που υπάρχει υγρασία αρκετή και τα σαλιγκαράκια θα έχουν βγει για αναζήτηση τροφής ή “συντρόφου”.
 Βάλτε κομμένα λαχανόφυλλα ή κομματάκια από φλούδες πορτοκαλιού σε σημεία που εμφανίζονται σαλιγκάρια ή γυμνοσάλιαγκες. Αυτά θα τα προσελκύσουν και έτσι θα μπορέσετε το επόμενο πρωί να μαζέψετε και να τα απομακρύνετε με τα χέρια σας.

4.Φυτά παγίδες.
Φύτευση κάποιων φυτών όπως ή άκανθος κοντά σε λαχανόκηπο, ώστε να προτιμούν αυτά και να αφήνουν στην ησυχία τους τα υπόλοιπα φυτά! Ειδικά η άκανθος, είναι η αγαπημένη τους.
 
5.Απωθητικά φυτά.
Φυτέψτε μέντα, φασκόμηλο και αψιθιά σε διάφορα σημεία του κήπου και του μπαλκονιού σας. Πέραν των ευεργετικών ιδιοτήτων τους  η μυρωδιά τους δεν αρέσει καθόλου στα σαλιγκάρια και τα κρατά μακριά!

5.Παγίδες εμπορίου-χάλκινη ταινία απώθησης.
Στην αγορά υπάρχουν ειδικές παγίδες που αντιμετωπίζουν τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες πολύ καλά, χωρίς φάρμακα! β)Αφαιρέστε την χάρτινο φιλμ από την πίσω όψη της ταινίας και κολλήστε την χάλκινη ταινία περιμετρικά της γλάστρας και κάτω από το χείλος της. Απωθεί τα σαλιγκάρια από τα φυτά σας, γιατί δεν μπορούν να κινηθούν πάνω σε επιφάνειες από χαλκό, καθώς “ηλεκτρίζονται”.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *